Search
Close this search box.

Ο Τσαρλς Μάνσον πεθαίνει σαν σήμερα: Ποιός ήταν και γιατί έμεινε στην ιστορία;

Οι δολοφονίες του Μάνσον τάραξαν το Χόλιγουντ  και έβαλαν ταφόπλακα στο κίνημα Free Love. Πώς πέρασε την πύλη της εγκληματικότητας ο Μάνσoν;

Στην ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, “Μια φορά και έναν καιρό… στο Χόλιγουντ”, η αφήγηση εκτυλίσσεται γύρω από έναν ηθοποιό και κασκαντέρ, που ενσαρκώνεται από τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Μπραντ Πιτ, ο οποίος διαμένει δίπλα στη γοητευτική ηθοποιό Σάρον Τέιτ, που υποδύεται η Μάργκοτ Ρόμπι. Τοποθετημένοι το καλοκαίρι του 1969, οι χαρακτήρες αγνοούν τις επικείμενες βάναυσες δολοφονίες που ενορχηστρώνει η οικογένεια Μάνσον, με επικεφαλής τον Τσαρλς Μάνσον, έναν ηγέτη αίρεσης που συμβολίζει τη σκοτεινή πλευρά της δεκαετίας του 1960.

Σάρον Τέιτ: Μια δολοφονία που σημάδεψε το Χόλιγουντ τον Αύγουστο του ’69

Ποιος ήταν ο Τσαρλς Μάνσον;

Η πρώιμη ζωή του Τσαρλς Μάνσον, που γεννήθηκε το 1934 από μια μητέρα έφηβη, περιλάμβανε μια ταραχώδη ανατροφή, μετακινούμενος μεταξύ συγγενών και ιδρυμάτων. Παρά την φυλάκισή του σε ίδρυμα, η αποφυλάκιση του Μάνσον το 1967 τον οδήγησε στο Μπέρκλεϊ και το Σαν Φρανσίσκο, όπου συγκέντρωσε οπαδούς, κυρίως γυναίκες, που έλκονταν από τα αντισυμβατικά κοινωνικά πρότυπα της δεκαετίας του 1960.

Η σύνδεση του Μάνσον με τη σκηνή του Χόλιγουντ αναπτύχθηκε μέσω των αλληλεπιδράσεων με σημαίνοντα πρόσωπα όπως ο Ντένις Γουίλσον, ο ντράμερ των Beach Boys, και ο παραγωγός δίσκων Τέρι Μέλτσερ. Παρά τις αποτυχημένες μουσικές φιλοδοξίες, η εμμονή του Μάνσον με τη φήμη εντάθηκε, με αποκορύφωμα το σχηματισμό της οικογένειας Μάνσον. Η Οικογένεια, κατά κύριο λόγο νεαρές γυναίκες, μεταξύ των οποίων και η Lynette “Squeaky” Fromme, αφοσιώθηκε στον Manson και διέμενε στο Spahn Ranch υπό τον αυστηρό έλεγχό του.

Το κίνητρο για τις διαβόητες δολοφονίες που ενορχήστρωσαν οι οπαδοί του Μάνσον αποδόθηκε στη διαστρεβλωμένη ερμηνεία του “Helter Skelter”, μια έννοια που προέρχεται από το τραγούδι των Beatles. Ο Μάνσον πίστευε σε έναν επικείμενο φυλετικό πόλεμο, οδηγώντας την Οικογένεια να διαπράξει αποτρόπαια εγκλήματα για να προκαλέσει κοινωνικό χάος. Το βιβλίο του εισαγγελέα Vincent Bugliosi, “Helter Skelter”, εμβαθύνει στα κίνητρα πίσω από τις δολοφονίες.

Τη νύχτα της 8ης Αυγούστου 1969, τα μέλη της Οικογένειας Manson σκότωσαν βάναυσα τη Sharon Tate και τους φίλους της, οι οποίοι δεν είχαν άμεση σχέση με τον Manson, αλλά διέμεναν σε ένα σπίτι που προηγουμένως είχε κατοικήσει κάποιος που σχετιζόταν μαζί του. Την επόμενη νύχτα, η Οικογένεια έβαλε στο στόχαστρο τον Λένο και τη Ρόζμαρι ΛαΜπιάνκα, που επιλέχθηκαν τυχαία, δίνοντας έμφαση στην παράλογη βία που προωθούσε ο Μάνσον.

Οι δολοφονίες της Οικογένειας Μάνσον, που χαρακτηρίστηκαν από τη βιαιότητά τους και την εμπλοκή διασημοτήτων, αξιοποίησαν βαθιά ριζωμένους φόβους της αμερικανικής κουλτούρας. Τα εγκλήματα κατέρριψαν την ψευδαίσθηση της ασφάλειας του σπιτιού και αμφισβήτησαν τις αντιλήψεις για το κίνημα Free Love, αφήνοντας ανεξίτηλο σημάδι στη λαϊκή κουλτούρα και συμβάλλοντας στην πεποίθηση ότι τα ουτοπικά ιδεώδη της δεκαετίας του 1960 είχαν φτάσει σε ένα τραγικό τέλος.

Ο Μάνσον πέθανε στα 83 του χρόνια από φυσικά αίτια σε Σωφρονιστικό Ίδρυμα της Καλιφόρνια.Ο Μάνσον εξέτισε εννέα φορές ισόβια στις φυλακές της Καλιφόρνια και του αρνήθηκαν 12 φορές την αναστολή του.

Με το μείγμα βίας, μουσικής και νεανικής αντικουλτούρας κατά του κατεστημένου, οι δολοφονίες του 1969 και οι δίκες που ακολούθησαν καθιέρωσαν τον Mάνσον ως έναν διάσημο δολοφόνο. Η εικόνα του Μάνσον βρίσκεται ακόμα σε αφίσες και μπλουζάκια. Το 1998, η τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων “South Park” παρουσίασε τον Μάνσον σε ένα χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα. Έχουν κυκλοφορήσει βιβλία, θεατρικό έργο, όπερα και τηλεοπτικές ταινίες για τον Μάνσον και τους οπαδούς του.

 

Φωτογραφία εξωφύλλου: MARGALIT FOX / THE NEW YORK TIMES

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr