Search
Close this search box.
Γρεβενά χωρίο

Το χωριό του Άι Βασίλη βρίσκεται στα Γρεβενά ; (BINTEO)

Το διάσημο χωριό του Άγιου Βασίλη, που βρίσκεται στη Λαπωνία, στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας, είναι ένα δημοφιλές θεματικό πάρκο που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Είναι ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα διαθέτει τοποθεσίες που προκαλούν διαφορετικές ατμόσφαιρες, από την Καραϊβική μέχρι τη Φινλανδία.

Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι το χωριό Σαμαρίνα στα Γρεβενά. Τοποθετημένο σε ένα αξιοσημείωτο υψόμετρο 1.500 μέτρων, αποτελεί το ψηλότερο χωριό στην Ελλάδα και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Ντυμένη στα λευκά, η Σαμαρίνα συναγωνίζεται τη γοητεία του φημισμένου “χωριού του Άγιου Βασίλη”.

Ένα βίντεο που μοιράστηκε ο Γιάννης Σταματάκης και παρουσιάστηκε από το Forecast Weather αποτυπώνει τη Σαμαρίνα κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος με φόντο τον Σμόλικα. Η Σαμαρίνα, που βρίσκεται στη βόρεια Πίνδο, στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα, εκπέμπει μια γραφική γοητεία σε υψόμετρο 1.500 μέτρων.

Η Σαμαρίνα, όπως και άλλα βλάχικα χωριά της Πίνδου, διαθέτει μια πλούσια ιστορία συνυφασμένη με τους γνωστούς αγώνες και τις εξεγέρσεις των “Βλαχουριών”. Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες σχετικά με την προέλευση του ονόματος της Σαμαρίνας, με την πιο αληθοφανή, σύμφωνα με τους Κρυστάλλη και Βακαλόπουλο, να προτείνει την προέλευση από τη λέξη “σαμάρι”.

You are currently viewing a placeholder content from Default. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Το καλοκαίρι, η Σαμαρίνα φιλοξενεί περίπου 3.000 κατοίκους, με μέγιστο πληθυσμό έως και 15.000 τον Αύγουστο. Περιλαμβάνοντας μια εκτεταμένη έκταση 110.000 εκταρίων, τα καταπράσινα χωράφια του χωριού φιλοξενούν τη βόσκηση 70.000 αιγοπροβάτων και βοοειδών.

Η Σαμαρίνα διαθέτει οκτώ εκκλησίες και χωρίζεται σε τέσσερις μεγάλες περιοχές ή ενορίες: Μεγάλη Παναγία, Άγιος Αθανάσιος, Προφήτης Ηλίας και Μικρή Παναγία. Κάθε ενορία διοργανώνει το καλοκαιρινό της φεστιβάλ, δημιουργώντας μια αέναη εορταστική ατμόσφαιρα στη Σαμαρίνα. Το αποκορύφωμα αυτών των εορτασμών είναι η τριήμερη εκδήλωση προς τιμήν της Μεγάλης Παναγίας στις 15-17 Αυγούστου, η οποία προσελκύει Σαμαριναίους από μακριά και μακριά για να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr