Search
Close this search box.
Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου

Τι συνέβη στα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου;

Τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, τα οποία χαρακτηρίζονται ως αξιοσημείωτα επιτεύγματα της ανθρώπινης εφευρετικότητας, έχουν ως επί το πλείστον υποκύψει στο πέρασμα του χρόνου.

Ο κατάλογος, που καταρτίστηκε αρχικά από αρχαίους συγγραφείς όπως ο Διόδωρος Σικελιώτης και ο Αντίπατρος της Σιδώνας, περιλαμβάνει εμβληματικές κατασκευές όπως η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο, το Άγαλμα του Δία από την Ολυμπία, ο Κολοσσός της Ρόδου, ο Φάρος ή Μεγάλος Φάρος της Αλεξάνδρειας και οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας.

Αυτά τα θαύματα, που σήμερα έχουν ως επί το πλείστον χαθεί, υπογραμμίζουν την παροδικότητα ακόμη και των πιο σπουδαίων ανθρώπινων επιτευγμάτων. Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη διατήρηση και αποκατάσταση ιστορικών χώρων υπογραμμίζουν τη σύγχρονη δέσμευση για την εκτίμηση και τη μάθηση από την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά.

Αρχαία Ελλάδα: Τα 7 μεγαλύτερα μυστήρια που παραμένουν στο σκοτάδι

7 θαύματα του αρχαίου κόσμου

1. Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας: Ενώ η Μεγάλη Πυραμίδα στέκεται σήμερα, έχει υποστεί αλλαγές με την πάροδο των αιώνων. Αρχικά περιβαλλόμενη από αστραφτερό λευκό ασβεστόλιθο με χρυσές κιονόκρανες, η πυραμίδα χρησίμευε ως φαραωνικός τάφος, αλλά συλήθηκε κατά την Πρώτη Ενδιάμεση Περίοδο. Παρά τις λεηλασίες και τις ζημιές, παραμένει παγκόσμιο τουριστικό αξιοθέατο, συμβολίζοντας την αρχαία δύναμη της Αιγύπτου.

Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου

2. Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού:Το μαυσωλείο, που ανεγέρθηκε για τον βασιλιά Μαύσωλο, διέθετε πάνω από 400 γλυπτά και μια κατασκευή 45 μέτρων. Η κατάρρευσή του αποδίδεται στην έλλειψη επισκευών και το 1402, διαλύθηκε για οικοδομικά υλικά από σταυροφόρους ιππότες για την κατασκευή του κάστρου του Μπόντρουμ.

Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου

3. Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο: Αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη, ο ναός αντιμετώπισε καταστροφές από πλημμύρες, εμπρησμούς και επιδρομές των Γότθων. Έπαθε σοβαρές ζημιές τον 3ο αιώνα μ.Χ. και αργότερα κατεδαφίστηκε από τους Χριστιανούς τον 4ο αιώνα.

Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου

4. Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία: Κατασκευασμένο από τον Φειδία, η τύχη του αγάλματος παραμένει αβέβαιη μετά το 391 μ.Χ., όταν ο Θεοδόσιος Α΄ έκλεισε τους ειδωλολατρικούς ναούς. Πιθανότατα χάθηκε μαζί με το ναό κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς το 400.

Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου

5. Κολοσσός της Ρόδου: Ανεγέρθηκε για να γιορτάσει τη νίκη, ο Κολοσσός έπεσε το 226 π.Χ. λόγω σεισμού. Τελικά, απέμειναν μόνο ερείπια, λεηλατήθηκε για μέταλλο και πιθανότατα εξαφανίστηκε από τη δεκαετία του 650 μ.Χ., η κληρονομιά του παραμένει μέσα από ιστορικές απεικονίσεις.

Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου

6. Φάρος της Αλεξάνδρειας: Ο φάρος ύψους 100 μέτρων υποστήριζε τον ναυτικό κόμβο της Αλεξάνδρειας. Καταστράφηκε από σεισμούς το 956, το 1303 και το 1323 και τελικά απομακρύνθηκε το 1480 για να χτιστεί η Ακρόπολη Qaitbay.

Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου

7. Κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας: Η ύπαρξη αυτών των κήπων, που υποτίθεται ότι χτίστηκαν από τον Ναβουχοδονόσορα Β’, αμφισβητείται. Η έλλειψη άμεσων αποδείξεων και οι αντικρουόμενες ιστορικές αναφορές εγείρουν αμφιβολίες για την πραγματική τους ύπαρξη.

Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου

Διαβάστε περισσότερα, κάνοντας ταξίδια στον αρχαίο κόσμο:

Αρχαία Ελλάδα: 6 ιστορικά πρόσωπα που αμφισβητείται η ύπαρξή τους

Η Φυλετική κατανομή στην Αρχαία Ελλάδα: Ποιες φυλές κατοίκησαν σε κάθε περιοχή;

Πώς ονομάζονταν οι μήνες στην Αρχαία Ελλάδα;

Όταν ο Διογένης έπεσε θύμα της ομορφότερης εταίρας – Μια φάρσα στην Αρχαία Ελλάδα

Η ομοφυλοφιλία στην Αρχαία Ελλάδα: Υπήρχε; Αν ναι, πώς την αντιμετώπιζαν οι Αθηναίοι;

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr