Search
Close this search box.

Τζορντάνο Μπρούνο: Τα αποφθέγματα ενός αιρετικού που κάηκε στην πυρά

Ο Τζορντάνο Μπρούνο ήταν Ιταλός φιλόσοφος, μαθηματικός και κοσμολόγος της ύστερης Αναγέννησης, το έργο του οποίου άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης.

Γεννημένος το 1548, οι ιδέες και τα γραπτά του Τζορντάνο Μπρούνο αμφισβήτησαν την επικρατούσα ορθοδοξία της εποχής του, οδηγώντας τελικά στο τραγικό τέλος του ως αιρετικού που κάηκε στην πυρά από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το 1600.

Ο Μπρούνο είναι ίσως πιο γνωστός για τις κοσμολογικές του θεωρίες, οι οποίες ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Υποστήριζε την ιδέα ενός άπειρου, ηλιοκεντρικού σύμπαντος, όπου τα αστέρια ήταν στην πραγματικότητα μακρινοί ήλιοι με τα δικά τους πλανητικά συστήματα. Το όραμα αυτό προηγήθηκε της μεταγενέστερης επιστημονικής κατανόησης του σύμπαντος και σηματοδότησε μια κρίσιμη απομάκρυνση από το γεωκεντρικό μοντέλο του σύμπαντος που υποστήριζε η Εκκλησία.

Επιπλέον, τα γραπτά του Μπρούνο επεκτάθηκαν πέρα από την κοσμολογία. Εμβάθυνε σε θέματα όπως η φύση της ψυχής, η σχέση μεταξύ επιστήμης και θρησκείας και η ενότητα όλων των πραγμάτων στο σύμπαν. Η έμφαση που έδωσε στην ελεύθερη σκέψη και στην αναζήτηση της γνώσης χωρίς περιορισμούς αποτελούσε άμεση πρόκληση για τα δόγματα της Εκκλησίας και τις αρχές της εποχής του.

Το έργο και η θυσία του Τζορντάνο Μπρούνο τον κατέστησαν σύμβολο της πνευματικής ελευθερίας και της αναζήτησης της αλήθειας. Σήμερα γιορτάζεται ως μάρτυρας της επιστήμης και οραματιστής στοχαστής που συνέβαλε στα θεμέλια της σύγχρονης κοσμολογίας και στις αρχές της ελεύθερης έρευνας.

Ο Τζορντάνο Μπρούνο και τα αποφθέγματά του

1.Δεν υπάρχει κανένα άστρο στο κέντρο του σύμπαντος, διότι το σύμπαν εκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις με τον ίδιο τρόπο. Κάθε αστέρι είναι ένας ήλιος σαν το δικό μας, και γύρω από το καθένα από αυτά τα αστέρια περιστρέφονται άλλοι πλανήτες, αόρατοι στα μάτια μας, αλλά υπάρχουν.

2. Να κάψεις δε σημαίνει πως διαψεύδεις.

3.Μάλλον εσείς φοβάστε περισσότερο να καταδικάσετε απ’ ό,τι φοβάμαι εγώ να καταδικαστώ.

4.Ο Χρόνος είναι ο πατέρας της αλήθειας, μητέρα της είναι ο νους μας.

5.Αν ο Θεός δεν είναι η ίδια η Φύση, τότε σίγουρα είναι η φύση της Φύσης, και η ψυχή της Ψυχής του κόσμου αν δεν είναι η ίδια η Ψυχή του κόσμου.

6.Αν έχεις την τύχη με το μέρος σου, μπορείς να τα βγάλεις πέρα χωρίς μυαλό.

7.Η θεότητα αποκαλύπτεται σε όλα τα πράγματα. Όλα έχουν κάτι το θείο κρυμμένο μέσα τους.

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr