Search
Close this search box.
Tεχνητή νοημοσύνη

Τεχνητή νοημοσύνη»: Βοήθησε τους γιατρούς να εντοπίσουν περιπτώσεις καρκίνου του μαστού

Η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε τους γιατρούς να εντοπίσουν περιπτώσεις καρκίνου του μαστού

Η τεχνητή νοημοσύνη σκοπεύει να βοηθήσει και την ιατρική μετά την τέχνη. Περαιτέρω ενδείξεις για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να μεταμορφώσει την υγειονομική περίθαλψη ήρθαν αυτή την εβδομάδα, καθώς μια σουηδική μελέτη αποκάλυψε ότι ο υποστηριζόμενος από την τεχνητή νοημοσύνη έλεγχος μπορεί να εντοπίσει περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού από ό,τι ο συμβατικός έλεγχος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lund έβαλαν ένα ζευγάρι ακτινολόγων σε μια αναμέτρηση, έναν ακτινολόγο και έναν βοηθό AI για να διαβάσουν τις μαστογραφίες.

“Διαπιστώσαμε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είχε ως αποτέλεσμα την ανίχνευση 20 % περισσότερων καρκίνων σε σύγκριση με τον τυπικό έλεγχο, χωρίς να επηρεάζονται τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα”, δήλωσε η Kristina Lång , αναπληρώτρια καθηγήτρια διαγνωστικής ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο Lund.

Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι ο φόρτος εργασίας των ακτινολόγων για την ανάγνωση της οθόνης μειώθηκε κατά 44%. Η Lång δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι ο έλεγχος με τεχνητή νοημοσύνη είναι “μια ασφαλής εναλλακτική λύση στη σημερινή συμβατική διπλή ανάγνωση από τους ακτινολόγους”, αλλά προειδοποίησε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

«Πρέπει να δούμε αν αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα ισχύουν και υπό άλλες συνθήκες, για παράδειγμα με άλλους ακτινολόγους ή άλλους αλγορίθμους τεχνητής νουμοσύνης», δήλωσε.

Τεχνητή νοημοσύνη: Συμπεραίνει πως πίνακας που θεωρούνταν απομίμηση είναι αυθεντικός του Ραφαήλ

Περιορισμοί και επόμενα βήματα της μελέτης

Οι Nereo Segnan και Antonio Ponti, από το Κέντρο Αναφοράς για την Ογκολογική Επιδημιολογία και Πρόληψη στο Τορίνο της Ιταλίας (CPO Piemonte), έγραψαν ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν είχαν “μεγάλο ενδιαφέρον”. Οι επιστήμονες, οι οποίοι δεν σχετίζονται με τη μελέτη, δήλωσαν ότι μένει να δούμε αν η  τεχνητή νοημοσύνη είναι σε θέση να “συλλάβει τα σχετικά βιολογικά χαρακτηριστικά”, όπως η ικανότητα των όγκων να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται.

Οι Segnan και Ponti προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να υπάρξει υπερδιάγνωση ή υπερανίχνευση με τον έλεγχο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που “θα πρέπει να επιβάλει προσοχή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων που κατά τα άλλα φαίνονται ξεκάθαρα να ευνοούν τη χρήση AI.

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι η ανάλυση έγινε σε ένα μόνο κέντρο και περιορίστηκε σε μία συσκευή μαστογραφίας και ένα σύστημα AI

“Αναλύουμε όλους τους καρκίνους στη μελέτη για τις 100.000 γυναίκες για να προσδιορίσουμε τον τύπο και το στάδιο των καρκίνων που εντοπίζουμε χρησιμοποιώντας την τ.ν.. σε σύγκριση με τον τυπικό έλεγχο, διότι θα μπορούσε να υπάρξει μετατόπιση στον τύπο των καρκίνων που εντοπίζουμε”, δήλωσε η Lång.

 

Χάρι Πότερ: 10 εμβληματικές συνθέσεις που μας μάγεψαν – Βίντεο

 

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr