Search
Close this search box.
Πλάτωνας 3 μερη της ψυχης

Τα 3 μέρη της ψυχής κατά τον Πλάτωνα – ‘Ενας εσωτερικός αγώνας

Αυτή η διαίρεση της ψυχής από τον Πλάτωνα παρέχει ένα πλαίσιο για την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, της ηθικής και της επιδίωξης μιας δίκαιης και ενάρετης ζωής. 

Ο Πλάτωνας, ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, διερεύνησε τη φύση της ανθρώπινης ψυχής και τα συστατικά της στο θεμελιώδες έργο του, “Η Πολιτεία”. Σε αυτόν τον φιλοσοφικό διάλογο, ο Πλάτων παρουσιάζει την ιδέα της τριμερούς διαίρεσης της ψυχής, μια έννοια που χρησιμεύει ως θεμελιώδες στοιχείο στην εξερεύνηση της δικαιοσύνης και της ιδανικής πολιτείας.

Επηρέασε τη μεταγενέστερη φιλοσοφική σκέψη και συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο μελέτης και ερμηνείας στη σύγχρονη φιλοσοφία. Η τριμερής διαίρεση της ψυχής από τον Πλάτωνα συνδέεται στενά με τη γενικότερη φιλοσοφική διερεύνηση της δικαιοσύνης στην ”Πολιτεία”. Υποστηρίζει ότι μια δίκαιη και αρμονική κοινωνία αντικατοπτρίζει την αρμονία που βρίσκεται μέσα στην ατομική ψυχή, με τη λογική, το πνεύμα και την όρεξη σε σωστή ισορροπία. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, η ιδανική πολιτεία είναι εκείνη στην οποία κυριαρχεί η λογική, καθοδηγούμενη από φιλοσόφους-βασιλιάδες που διαθέτουν τη σοφία και τη γνώση για να διοικούν με δικαιοσύνη και αρετή.

Πλάτωνας vs Αριστοτέλης: Οι διαφορές στη φιλοσοφία τους

 

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, η ψυχή αποτελείται από τρία διακριτά μέρη, το καθένα με τις δικές του λειτουργίες και επιθυμίες. Τα τρία αυτά συστατικά είναι τα εξής:

1. «Επιθυμητικό»: Το ορεκτικό μέρος της ψυχής συνδέεται με τις βασικές επιθυμίες, όπως η πείνα, η δίψα και άλλες σωματικές ανάγκες, καθώς και με πιο σύνθετες επιθυμίες, όπως αυτές για πλούτο, κύρος και σωματική ευχαρίστηση. Αυτή η πτυχή της ψυχής θεωρείται συχνά ως η πηγή παρορμήσεων και επιθυμιών που, αν αφεθούν ανεξέλεγκτες, μπορούν να οδηγήσουν σε ανισορροπίες και να διαταράξουν την αρμονία του ατόμου.

2. «Θυμοειδές» (έδρα των ηδονών) : Αυτή η πτυχή της ψυχής συνδέεται με το θάρρος, το πάθος και την αίσθηση της τιμής. Αντιπροσωπεύει τη συναισθηματική και ζωηρή φύση των ατόμων, οδηγώντας τα να επιδιώκουν ευγενείς στόχους και να υπερασπίζονται αυτό που πιστεύουν ότι είναι σωστό. Το πνεύμα είναι η πηγή του θάρρους και της ανθεκτικότητας ενός ατόμου απέναντι στις προκλήσεις.

3. «Λογιστικό»:  Το λογικό μέρος της ψυχής συνδέεται με τη διάνοια, τη σοφία και την ικανότητα λογικής σκέψης. Είναι η έδρα της γνώσης, της κατανόησης και της ικανότητας να λαμβάνουμε ορθές αποφάσεις. Η λογική παρουσιάζεται από τον Πλάτωνα ως η καθοδηγητική και κυβερνητική δύναμη που θα έπρεπε ιδανικά να κυριαρχεί στα άλλα δύο μέρη της ψυχής.

Ο Πλάτωνας αναγνωρίζει ότι ενώ κάθε άτομο διαθέτει ψυχή, η οποία περιλαμβάνει συναισθήματα, αισθητηριακές αντιλήψεις και τουλάχιστον μια βασική ικανότητα κρίσης, μόνο μια μειοψηφία θα δεσμευτεί τελικά στην αναζήτηση της γνώσης. Έτσι, η θεμελιώδης σύγκρουση δεν έγκειται μεταξύ της ψυχής και του σώματος, αλλά μέσα στην ίδια την ψυχή, όπου αντιμαχόμαστε αντίθετες δυνάμεις.

Η ενάρετη ζωή και η επίτευξη της ευτυχίας εξαρτώνται από την επίτευξη αρμονίας μεταξύ των συστατικών της ψυχής, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της κυριαρχίας του λογικού μέρους επί των κατώτερων πτυχών. Σε αυτή την κατάσταση, τα άτομα μπορούν να ασκούν εγκράτεια και σύνεση για να ελέγχουν τις επιθυμίες τους, να διοχετεύουν το πάθος σε θάρρος και να κατευθύνουν τη λογική προς τη γνώση και τη σοφία. Οι τρεις βασικές αρετές – σωφροσύνη, θάρρος και σοφία – ευθυγραμμίζονται με τα τρία μέρη της ψυχής, ορίζοντας μια ενάρετη ύπαρξη. Μια τέταρτη αρετή, η δικαιοσύνη, μπαίνει στο παιχνίδι, αντιπροσωπεύοντας την ισορροπία ολόκληρης της ψυχής. Ένα δίκαιο άτομο καταφέρνει να εξισορροπήσει τα τρία μέρη της ψυχής, όπως ακριβώς ένα δίκαιο κράτος επιτυγχάνει την αρμονία μεταξύ των διαφορετικών πολιτών του.

Διαβάστε περισσότερα για τον Πλάτωνα και τη φιλοσοφία του:

Πλάτωνας vs Νίτσε: Ποιες ήταν οι διαφορές στις φιλοσοφικές τους προσεγγίσεις;

Πλάτωνας: 10 αποφθέγματα του φιλοσόφου που όρισε την «ιδανική» πολιτεία

Πλάτωνας: 30 βήματα για να υιοθετήσετε τη φιλοσοφία του – Ολοκληρωμένος οδηγός

Επίκουρος vs Πλάτωνας: Μια φιλοσοφική μονομαχία

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr