Search
Close this search box.
απαγορευμένα Ευαγγέλια

Τα 3 απόκρυφα «Ευαγγέλια» που δεν εντάχθηκαν στον κανόνα της Καινής Διαθήκης

Τα απαγορευμένα Ευαγγέλια αποτελούν έναν θησαυρό αρχαίων κειμένων που προσφέρουν εναλλακτικές προοπτικές για τη ζωή και τις διδασκαλίες του Ιησού Χριστού.

Τα απαγορευμένα Ευαγγέλια, γνωστά και ως απόκρυφα ή μη κανονικά Ευαγγέλια, αποτελούν ένα συναρπαστικό σύνολο αρχαίων κειμένων που δεν βρήκαν θέση στον επίσημο χριστιανικό κανόνα.

Ενώ η Καινή Διαθήκη περιλαμβάνει τα κανονικά Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη, πολλά άλλα κείμενα κυκλοφορούσαν στις πρώιμες χριστιανικές κοινότητες, προσφέροντας ποικίλες προοπτικές για τη ζωή, τις διδασκαλίες και τη φύση του Ιησού Χριστού.

10 βιβλία αντιμέτωπα με την απαγόρευση στην Ελλάδα

3 απόκρυφα «Ευαγγέλια»

Ευαγγέλιο του Θωμά

Ένα από τα γνωστά απαγορευμένα Ευαγγέλια είναι το Ευαγγέλιο του Θωμά. Το κείμενο αυτό αποτελείται από ρήσεις που αποδίδονται στον Ιησού, δίνοντας έμφαση σε μια συλλογή των διδασκαλιών του. Σε αντίθεση με τα κανονικά Ευαγγέλια, το Ευαγγέλιο του Θωμά δεν έχει αφηγηματική δομή και επικεντρώνεται κυρίως στη σοφία που μεταδίδει ο Ιησούς. Ορισμένες από τις ρήσεις απηχούν γνωστά θέματα που απαντώνται στην Καινή Διαθήκη.

Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του Ευαγγελίου του Θωμά είναι η έμφαση που δίνει σε μια πιο μυστικιστική και εσωτερική κατανόηση των διδασκαλιών του Ιησού.

Το Ευαγγέλιο της Μαρίας

Το Ευαγγέλιο της Μαρίας είναι ένα άλλο αξιοσημείωτο μη κανονικό Ευαγγέλιο. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, αυτό το Ευαγγέλιο επικεντρώνεται γύρω από τη Μαρία Μαγδαληνή, παρέχοντάς της έναν πιο εξέχοντα ρόλο από ότι στα κανονικά Ευαγγέλια. Η Μαρία Μαγδαληνή απεικονίζεται ως πνευματικός ηγέτης και έμπιστος του Ιησού, μεταδίδοντας γνώσεις που εκτείνονται πέρα από αυτά που βρίσκονται στα παραδοσιακά κείμενα. Το Ευαγγέλιο της Μαρίας εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των γυναικών στις πρώιμες χριστιανικές κοινότητες και αμφισβητεί τις καθιερωμένες αφηγήσεις για τις βασικές μορφές.

Το Ευαγγέλιο του Ιούδα

Με ενδιαφέροντα τρόπο, το Ευαγγέλιο του Ιούδα παρουσιάζει μια προοπτική από μια απροσδόκητη πηγή. Το κείμενο αυτό απεικονίζει τον Ιούδα Ισκαριώτη όχι ως προδότη, αλλά ως μαθητή που εκτελεί έναν κρίσιμο ρόλο που του ανέθεσε ο Ιησούς. Σύμφωνα με αυτό το Ευαγγέλιο, οι πράξεις του Ιούδα ήταν μέρος ενός θεϊκού σχεδίου για να διευκολύνει τη θυσία του Ιησού για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Το Ευαγγέλιο του Ιούδα αμφισβητεί την παραδοσιακή διαπόμπευση του Ιούδα και εισάγει μια πιο διαφοροποιημένη κατανόηση του ρόλου του στα γεγονότα που εκτυλίσσονται.

Αυτά τα απαγορευμένα Ευαγγέλια προσφέρουν μια ματιά στην πλούσια ποικιλομορφία της πρώιμης χριστιανικής σκέψης και στις θεολογικές συζητήσεις που χαρακτήρισαν τα χρόνια της διαμόρφωσης της πίστης.

Ο αποκλεισμός ορισμένων Ευαγγελίων από τον επίσημο κανόνα ήταν μια σύνθετη διαδικασία που εκτυλίχθηκε επί αιώνες. Η διαμόρφωση του κανόνα της Καινής Διαθήκης περιλάμβανε εκτιμήσεις θεολογικής ορθοδοξίας, αποδοχής από την κοινότητα και δογματικής συνέπειας. Τα κείμενα που τελικά εντάχθηκαν ήταν εκείνα που θεωρήθηκαν περισσότερο ευθυγραμμισμένα με τις αναδυόμενες ορθόδοξες χριστιανικές πεποιθήσεις.

Παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκαν ως απαγορευμένα ή απόκρυφα, αυτά τα Ευαγγέλια δεν εξαφανίστηκαν ποτέ εντελώς. Αντίγραφα διατηρήθηκαν από διάφορες κοινότητες και η ανακάλυψη αρχαίων χειρογράφων, όπως η βιβλιοθήκη του Ναγκ Χαμάντι το 1945, έφερε στο φως ορισμένα από αυτά τα κείμενα.

Μελετητές και θεολόγοι συνεχίζουν να μελετούν αυτά τα απαγορευμένα Ευαγγέλια, προσπαθώντας να κατανοήσουν το ιστορικό τους πλαίσιο, τις θεολογικές τους επιπτώσεις και την πιθανή επιρροή τους στις πρώιμες χριστιανικές κοινότητες.

Η μελέτη αυτών των απαγορευμένων Ευαγγελίων εμπλουτίζει την κατανόηση της ποικιλομορφίας στο πλαίσιο του πρώιμου χριστιανικού κινήματος.

Διαβάστε περισσότερα απαγορευμένα δημιουργήματα της ανθρωπότητας:

Τα ερωτικά, τολμηρά και απαγορευμένα ποιήματα του Μπωντλαίρ

Τα απαγορευμένα βήματα του Καβάφη σε μια «πρόστυχη κάμαρα»

Tα 18 πορνογραφικά ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη που διαβάσαμε στα κρυφά

Το απαγορευμένο είναι ωραιότερο – Βιβλία που λογοκρίθηκαν στην Ελλάδα του 20ου αιώνα

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr