Search
Close this search box.
Απάνθρωπα πείραματα

Τα 10 πιο απάνθρωπα πειράματα που μάλλον δε θα ήθελες να ξέρεις

Δυστυχώς, τα επιστημονικά πειράματα έχουν και την αρνητική τους πλευρά, καθώς κάποιοι δεν έχουν σεβαστεί τον άνθρωπο μπροστά στην επιθυμία μιας ανακάλυψης.

Η επιστήμη έχει και τις σκοτεινές της πλευρές, καθώς και αυτή πλαισιώνεται από ανθρώπους. Είναι σίγουρο πως οι περισσότεροι επιστήμονες θα αισθανόντουσαν ντροπή για αυτή τη σκοτεινή πλευρά στην ιστορία της επιστήμης, καθώς χρησιμοποιήθηκαν αθέμιτα μέσα, με κόστος την υγεία ή τις ζωές των ανθρώπων.

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αγριότητα και την ανθρωπιά, και όταν αυτή η γραμμή ξεπερνιέται για εγωιστικούς σκόπους συμβαίνουν φρικτά πράγματα. Η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει μερικά από τα πιο απάνθρωπα πείραματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Πείραμα Bobo doll: Μαθαίνεται η βία;

10 απάνθρωπα πείραματα που μας άφησαν άναυδους 

1. Σχέδιο MKUltra

Το διαβόητο Σχέδιο MKUltra αντιπροσώπευε την προσπάθεια της CIA να κυριαρχήσει στον έλεγχο του νου, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 και φαινομενικά ολοκληρώθηκε το 1966. Τα υποκείμενα, συχνά χωρίς τη θέλησή τους, υποβλήθηκαν σε πειράματα που περιλάμβαναν παραισθησιογόνα ναρκωτικά όπως το LSD, καθώς και στέρηση ύπνου και αισθήσεων, ύπνωση, σεξουαλική κακοποίηση και άλλες μορφές ψυχολογικών βασανιστηρίων, με ορισμένα πειράματα να αποδεικνύονται θανατηφόρα.

Το πρόγραμμα υποτίθεται ότι αποσκοπούσε τόσο στην έρευνα για χημικά όπλα όσο και στην ανάπτυξη ναρκωτικών που ελέγχουν το μυαλό για την αντιμετώπιση των Σοβιετικών.

2. Weaponizing the Plague

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το ερευνητικό πρόγραμμα βιολογικού πολέμου της Σοβιετικής Ένωσης διερεύνησε τη χρήση της πανούκλας ως όπλο, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε πυραυλικές κεφαλές. Αυτό προκάλεσε ανησυχίες, δεδομένης της ιστορικής καταστροφής που προκάλεσε η πανούκλα, μαζί με τις αποκαλύψεις ότι το πρόγραμμα διέθετε σημαντικές ποσότητες άνθρακα και ευλογιάς.

3. The Monster Study

Το 1939, ο λογοπαθολόγος Wendell Johnson και η μεταπτυχιακή του φοιτήτρια Mary Tudor, στο Πανεπιστήμιο της Iowa, διεξήγαγαν ένα πείραμα τραυλισμού σε 22 ορφανά παιδιά. Το πείραμα περιελάμβανε την τοποθέτηση των παιδιών σε πειραματικές ομάδες και ομάδες ελέγχου.

Στη μία ομάδα παιδιών χορηγήθηκε θετική λογοθεραπεία που τα επαινούσε για την ευχέρεια και το κράτημα του λόγου τους. Στην ατυχή άλλη ομάδα παιδιών χορηγήθηκε αρνητική λογοθεραπεία, επικρίνοντας σκληρά κάθε ελάττωμα ή ατέλεια της ομιλίας και λέγοντάς τους συνεχώς ότι τραυλίζουν σε συνδυασμό με ψυχολογικό πόλεμο. Πολλά από τα παιδιά που έλαβαν την αρνητική λογοθεραπεία, αν και κατά τα άλλα φυσιολογικοί ομιλητές, υπέστησαν σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις και παρέμειναν με προβλήματα ομιλίας για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η μελέτη που ονομάστηκε “Μελέτη Τέρας” από ορισμένους από τους συναδέλφους του Johnson, κρατήθηκε κρυφή και αποσιωπήθηκε έξυπνα από το Πανεπιστήμιο της Iowa για να προστατευθεί η φήμη του Johnson. Το Πανεπιστήμιο ζήτησε δημόσια συγγνώμη για τη φρικτή μελέτη το 2001.

4. Το πείραμα της σύφιλης του Tuskegee

Από το 1932 έως το 1972, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ διεξήγαγε μια μελέτη – χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση- αρνούμενη τη θεραπεία για τη σύφιλη σε 399 αφροαμερικανούς ασθενείς στην αγροτική Αλαμπάμα.

Αυτοί οι ασθενείς, που δεν είχαν ενημερωθεί για τη διάγνωση της σύφιλης, παραπλανήθηκαν από τους γιατρούς που απέδιδαν την κατάστασή τους σε “κακό αίμα” και ορισμένοι πέθαναν άμεσα από επιπλοκές που σχετίζονταν με τη σύφιλη.

5. Kola Superdeep Borehole

Ξεκινώντας το 1970, ένα σοβιετικό πείραμα είχε ως στόχο τη διάνοιξη γεωτρήσεων στον φλοιό της Γης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια τρύπα βάθους 12 χιλιομέτρων στη χερσόνησο Κόλα της Ρωσίας μέχρι το 1994. Αν και επιστημονικά κατατοπιστικό, προέκυψαν ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές σεισμικές επιπτώσεις από τη γεώτρηση σε τόσο μεγάλο βάθος.

6. Μελέτη STD στη Γουατεμάλα

Μεταξύ 1945 και 1956, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μόλυνε σκόπιμα περίπου 1,500 πολίτες της Γουατεμάλα, συμπεριλαμβανομένων ορφανών, φυλακισμένων, ιερόδουλων και στρατιωτικών, με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Χρησιμοποιήθηκαν ανήθικες μέθοδοι, γεγονός που οδήγησε στα μετέπειτα χρόνια σε αγωγές κατά του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, καθώς συμμετείχε στη μελέτη.

7. Το πρόγραμμα Aversion Project

Στη Νότια Αφρική, μεταξύ 1971 και 1989, ένα πρόγραμμα ιατρικών βασανιστηρίων αποσκοπούσε στη “θεραπεία” της ομοφυλοφιλίας σε στρατεύσιμους υπό καθεστώς απαρτχάιντ. Αυτό περιελάμβανε αναγκαστική θεραπεία με ηλεκτροσόκ και χημικό ευνουχισμό, μαζί με εγκεκριμένες επεμβάσεις αλλαγής φύλου.

8. Πειράματα σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί διεξήγαγαν ειδεχθή ιατρικά πειράματα σε χιλιάδες κρατούμενους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, που περιλάμβαναν προκαλούμενη υποθερμία, μόλυνση από ελονοσία, χρήση αερίου μουστάρδας, αναγκαστική στείρωση και άλλες θηριωδίες. Ο Γιόζεφ Μένγκελε, γνωστός ως “Άγγελος του Θανάτου” είχε διαπράξει δεκάδες φρικιαστικά πείραματα.

9. Μονάδα 731

Μια μυστική μονάδα έρευνας και ανάπτυξης του ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Μονάδα 731, με επικεφαλής τον στρατηγό Shiro Ishii, πραγματοποίησε φρικτά πειράματα σε περίπου 250.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Τα θύματα, κυρίως Κινέζοι, υποβλήθηκαν σε περιττούς ακρωτηριασμούς, αφαίρεση οργάνων, βιολογικό πόλεμο, δοκιμές κρυοπαγήματος ακόμη και αναγκαστικές εγκυμοσύνες.

10. Η δοκιμή Trinity

Η πρώτη πυρηνική δοκιμή στον κόσμο, η δοκιμή Trinity, πραγματοποιήθηκε σε μια έρημο του Νέου Μεξικού στις 16 Ιουλίου 1945, στο πλαίσιο του προγράμματος Μανχάταν. Ενώ οι επιστήμονες ήταν σίγουροι για το έργο τους, οι αμφιβολίες παρέμεναν σχετικά με τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες, με τις ανησυχίες να κυμαίνονται από την καταστροφή του Νέου Μεξικού έως την πυρπόληση της ατμόσφαιρας της Γης. Ο νομπελίστας φυσικός Ενρίκο Φέρμι στοιχημάτισε ακόμη και για το ενδεχόμενο η βόμβα να προκαλέσει το τέλος του κόσμου, παρόλα αυτά το δοκίμασαν!

 

Η ανθρώπινη συμπεριφορά μέσα από 5 ψυχολογικά πειράματα

 

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr