Search
Close this search box.
Τεχνολογία

Τα μεγάλα τεχνολογικά οράματα έχουν καταρρεύσει;

Πριν από μια δεκαετία, η Μεγάλη Τεχνολογία βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, με το Facebook να ενσωματώνεται στις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων, τα iPhone να κατακτούν πρωτοσέλιδα όπως οι συναυλίες των αστέρων και τον Elon Musk να ζωγραφίζει μια φουτουριστική εικόνα αποικιών στον Άρη και δρόμων γεμάτων με αυτόνομα οχήματα.

Προχωρήστε στο 2024 και αυτά τα μεγάλα οράματα έχουν καταρρεύσει. Οι υποσχέσεις του Μασκ για τον Άρη παραμένουν ανεκπλήρωτες, τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα έχουν γίνει θανατηφόρα, το VR headset της Apple αξίας 3.500 δολαρίων λαμβάνει χλιαρές κριτικές και ο πρόσφατος θρίαμβος του Facebook έγκειται στη δημιουργία κερδών και όχι στην πρωτοποριακή καινοτομία.

Τι οδήγησε λοιπόν σε αυτή την απογοήτευση;

Google: Λάνσαρε το νέο εξελιγμένο AI εργαλείο της – Πόσο κοστίζει; (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Η απογοήτευση που βίωσε το τεχνολογικό τοπίο την τελευταία δεκαετία μπορεί να αποδοθεί σε έναν συνδυασμό ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, τεχνολογικών εμποδίων και αλλαγής προτεραιοτήτων στον κλάδο.

Ο Elon Musk, κάποτε ένας οραματιστής ηγέτης, αντιμετώπισε προκλήσεις στην υλοποίηση των φιλόδοξων σχεδίων του για αποικίες στον Άρη και έναν κόσμο γεμάτο αυτόνομα οχήματα. Οι υψηλές υποσχέσεις για τον αποικισμό του Άρη δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, και η κάποτε πολλά υποσχόμενη ιδέα των αυτοκινούμενων αυτοκινήτων αντιμετώπισε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια, που σε ορισμένες περιπτώσεις κατέληξαν θανατηφόρες.

Η Apple, γνωστή για τις πρωτοποριακές καινοτομίες της, αντιμετώπισε ένα πισωγύρισμα με τη χλιαρή υποδοχή του VR headset των 3.500 δολαρίων, σηματοδοτώντας μια πιθανή αναντιστοιχία μεταξύ των προσδοκιών των καταναλωτών και του προϊόντος που παραδόθηκε. Επιπλέον, το Facebook, το οποίο κάποτε ήταν πρωτοπόρο στις καινοτόμες κοινωνικές τεχνολογίες, φαίνεται να έχει μετατοπίσει την εστίασή του περισσότερο προς τη δημιουργία κέρδους παρά προς τη διεύρυνση των ορίων της πρωτοποριακής καινοτομίας.

Αυτή η απογοήτευση σηματοδοτεί μια απόκλιση μεταξύ των αρχικών οραμάτων που παρουσιάζουν οι τεχνολογικοί γίγαντες και των απτών αποτελεσμάτων. Επισημαίνει τις προκλήσεις της μετατροπής φουτουριστικών ιδεών σε πρακτικές πραγματικότητες, τις πολυπλοκότητες που σχετίζονται με τις αναδυόμενες τεχνολογίες και μια πιθανή μετατόπιση των προτεραιοτήτων του κλάδου προς τα οικονομικά κέρδη έναντι των επαναστατικών εξελίξεων. Το χάσμα μεταξύ των υποσχέσεων και της υλοποίησης έχει οδηγήσει σε μια αίσθηση απογοήτευσης τόσο μεταξύ των καταναλωτών όσο και μεταξύ των λάτρεις της τεχνολογίας.

Στο τελευταίο επεισόδιο του Cyber, ο κριτικός τεχνολογίας Ed Zitron αντανακλά τις παρατηρήσεις του στην έκθεση Consumer Electronics Show, εξετάζει τις παγίδες της σύγχρονης τεχνολογικής δημοσιογραφίας και ξετυλίγει τους λόγους πίσω από την αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κοινωνίας με τη Μεγάλη Τεχνολογία. Για μια πιο βαθιά διερεύνηση αυτών των θεμάτων, ο Zitron καλεί τους ακροατές να τον ακολουθήσουν στο επερχόμενο podcast του, Better Offline, που θα ξεκινήσει αργότερα αυτό το μήνα και εμείς περιμένουμε με ανυπομονησία.

7 λειτουργίες του εγκεφάλου που μπορεί το ”Chat GPT” να ενισχύσει την “καταστροφή” τους

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr