Search
Close this search box.

Τα θορυβώδη αποφθέγματα του Βίλχεμ Ράιχ: «Είναι η σεξουαλική ενέργεια που εξουσιάζει τη δομή των συναισθημάτων και της σκέψης του ανθρώπου»

Το ταξίδι του Ράιχ στο χώρο της ψυχολογίας και της ψυχανάλυσης τον οδήγησε σε σπουδές κοντά σε προσωπικότητες όπως ο Σίγκμουντ Φρόυντ, οι θεωρίες του οποίου θα λειτουργούσαν ως θεμέλιο και αφετηρία για το δικό του πρωτοποριακό έργο.

Ωστόσο, ήταν η απομάκρυνση του Ράιχ από τη φροϋδική ορθοδοξία -ιδιαίτερα η έμφαση που έδωσε στο ρόλο της σεξουαλικότητας στη διαμόρφωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς- που θα καθόριζε την κληρονομιά του και θα προκαλούσε διαμάχες καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Μέσα από την πρωτοποριακή του έρευνα και την κλινική του πρακτική, ο Ράιχ ανέπτυξε μια θεωρία της ανθρώπινης ψυχολογίας που τοποθετούσε τη σεξουαλικότητα στο επίκεντρο της συναισθηματικής και ψυχικής ευημερίας. Υποστήριξε ότι η καταπιεσμένη σεξουαλική ενέργεια – αυτό που ονόμασε “οργονοενέργεια” – βρίσκεται στη ρίζα των νευρώσεων και ότι η απελευθέρωση αυτής της ενέργειας ήταν απαραίτητη για την επίτευξη πραγματικής ψυχολογικής υγείας και ολοκλήρωσης.

10 αποφθέγματα του Acton: «Ελευθερία δεν είναι η δύναμη να κάνουμε ό,τι μας αρέσει, αλλά το δικαίωμα να κάνουμε αυτό που πρέπει»

«Είναι η σεξουαλική ενέργεια που εξουσιάζει τη δομή των συναισθημάτων και της σκέψης του ανθρώπου»

Σε αυτή τη συνοπτική αλλά ουσιαστική δήλωση, ο Βίλχελμ Ράιχ συμπυκνώνει ένα από τα κεντρικά δόγματα της ψυχαναλυτικής του θεωρίας – την πρωτοκαθεδρία της σεξουαλικής ενέργειας στη διαμόρφωση της ανθρώπινης ψυχολογίας. Στον πυρήνα του, ο ισχυρισμός του Ράιχ αμφισβητεί τις παραδοσιακές απόψεις που δίνουν προτεραιότητα στον ορθολογισμό ή την κοινωνικοποίηση ως τους πρωταρχικούς παράγοντες της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

7 αποφθέγματα του Βίλχελμ Ράιχ

  1. Σε φοβάμαι, ανθρωπάκο. Σε τρέμω, επειδή από σένα εξαρτάται το μέλλον της ανθρωπότητας. Σε φοβάμαι επειδή το κυριότερο μέλημα σου στη ζωή είναι να δραπετεύεις από τον εαυτό σου.
  2. Στο είπαν κατάμουτρα: «Είσαι και θα είσαι πάντα κατώτερος, ανίκανος να αναλάβεις την παραμικρή ευθύνη». Κι εσύ τους αποκαλείς καθοδηγητές και σωτήρες και φωνάζεις «ζήτω, ζήτω».
  3. Δε σʼ αγαπούν ανθρωπάκο, σε περιφρονούν, επειδή περιφρονείς τον εαυτό του. Σε ξέρουν απ’ έξω κι ανακατωτά. Γνωρίζουν τις χειρότερες αδυναμίες σου, όπως θα έπρεπε να τις γνωρίζεις εσύ. Σε θυσίασαν σε ένα σύμβολο και εσύ τους έδωσες τη δύναμη να σʼ εξουσιάζουν.
  4. Ο έρωτας, η εργασία και η γνώση είναι οι αστείρευτες πηγές της ζωής, αυτές πρέπει να την κυβερνούν.
  5. Οι περισσότεροι σκεπτόμενοι άνθρωποι δεν πιστεύουν στον Θεό, αλλά παρ’ όλα αυτά τον αισθάνονται.
  6. Η καταπίεση της φυσιολογικής σεξουαλικής ικανοποίησης οδηγεί σε διαφόρων ειδών υποκατάστατα ικανοποίησης.
  7. Είναι η σεξουαλική ενέργεια που εξουσιάζει τη δομή των συναισθημάτων και της σκέψης του ανθρώπου.

Ο Τζορτζ Όργουελ «πρόβλεψε» την επιβολή της πολιτικής ορθότητας στο έργο «1984» (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr