Search
Close this search box.
Αβρόχοις ποσί

Αβρόχοις ποσί: Τί σημαίνει και από που προέρχεται η φράση;

Η φράση «αβρόχοις ποσί» (Αβρόχοις ποσίν) δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς την πλαισιώνει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Από που προέρχεται λοιπον και ποια είναι η σημασία της;

Για να μάθουμε  από που προέρχεται  η φράση «αβρόχοις ποσί» θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω σε μια βιβλική ιστορία της της Παλαιάς Διαθήκης,  όπου περιγράφει τη διέλευση των Εβραίων μέσα από την Ερυθρά Θάλασσα χωρίς να βρέξουν τα πόδια τους .

Σημασία:

«αβρόχοις ποσί»:  (ποσί: δοτική πληθυντικού ους. πους-ποδός), δηλαδή, χωρίς να βραχούν τα πόδια τους. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο η σημασία αυτής φράσης είναι πως κατάφερες να κάνεις κάτι χωρίς να πάθεις τίποτα, χωρίς να υποστείς τις συνέπειες.

20 σπάνιες ελληνικές λέξεις που οι περισσότεροι μάλλον δεν γνωρίζουν τη σημασία τους

Βέβαια, έχουμε και μια άλλη όμορφη ιστορία καταγωγής και αυτή τη φορά είναι από την Αρχαία Ελλάδα

 

Ο διαβόητος Κροίσος ξεκίνησε εκστρατεία για να κατακτήσει τη χώρα των Μήδων, έχοντας εμπιστοσύνη στην αριθμητική υπεροχή και τον άριστο εξοπλισμό του στρατού του. Οι στρατιώτες βάδιζαν χαρούμενα με τραγούδια μέχρι να φτάσουν στον ποταμό Άλυς για τη διάβαση. Δυστυχώς, η αρχική προσπάθεια απέτυχε λόγω των ορμητικών νερών.

Ο Κροίσος είχε προετοιμαστεί σχολαστικά για τη νίκη, αλλά δεν είχε λάβει υπόψη του την επίδραση των φυσικών στοιχείων. Μπροστά στην ανάγκη για μια λύση, συμβουλεύτηκε τους στρατηγούς του και κάλεσε τον Θαλή τον Μιλήσιο, που ήταν τότε στην υπηρεσία του.

Η συναίνεση μεταξύ των στρατηγών ήταν ότι δεν υπήρχε βιώσιμη λύση. Ωστόσο, ο Θαλής, απτόητος, πρότεινε μια μοναδική στρατηγική. Ζήτησε ένα απόσπασμα του στρατού, υποσχόμενος ότι μέχρι την επόμενη ημέρα, ολόκληρος ο στρατός θα βρισκόταν στην απέναντι όχθη.

Παρά το ειρωνικό γέλιο και τον σκεπτικισμό, ο Κροίσος, περίεργος για το σχέδιο του Θαλή, του παραχώρησε τους στρατιώτες που χρειαζόταν. Ο Θαλής τους οδήγησε  ενάντια στο ρεύμα του ποταμού, και εντόπισε ένα κατάλληλο σημείο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, έσκαψαν επιμελώς ένα βαθύ χαντάκι, δημιουργώντας μια νέα κοίτη ποταμού που εκτρέπει το νερό σε μια κοντινή χαράδρα. Το τελικό τους καθήκον ήταν να μπλοκάρουν τη σύνδεση μεταξύ της παλιάς και της νέας κοίτης του ποταμού με πέτρες, κλαδιά και χώμα. Μέχρι την αυγή, η ροή του ποταμού είχε αλλάξει, αφήνοντας έκπληκτους τους στρατιώτες και ακόμη και τους στρατηγούς. Το ποτάμι, το οποίο είχε εμποδίσει το δρόμο τους την προηγούμενη ημέρα, τώρα κυλούσε πίσω τους.

Έτσι πέρασαν  το ποτάμι χωρίς να βρέξουν τα πόδια τους «αβρόχοις ποσίν».

8 αποφθέγματα του Νίκου Καζαντζάκη από το «άγνωστο» μυθιστόρημα του

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr