Search
Close this search box.
Δήλος_σύστημα_παρακολούθησης

Σύστημα παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής θα εγκατασταθεί στη Δήλο!

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις αρχαιότητες θα εγκατασταθεί στο νησί της Δήλου.

Η Δήλος, γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια από την στιγμή που «φανερώθηκε» για 2η φορά στην ιστορία της, και τότε εμφανίστηκαν ουσιαστικά ναοί και αγορές, αλλά και πολυτελείς κατοικίες και μικρότερα ιερά, ενώ εξελίχθηκε και στην κορυφαία παγκόσμια αγορά.

Το νησί που σύμφωνα με την ιστορία πήρε το όνομά του από τον βράχο που έγινε φανερός όταν ο Ποσειδώνας τον στερέωσε με κρυστάλλινες κολόνες στον βυθό για να βρει τόπο να γεννήσει η Λητώ τους καρπούς του Διός, Απόλλωνα και Άρτεμη, μπορεί να γιορτάζει το γεγονός με δύο εκθέσεις (μία στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και μία που θα εγκαινιαστεί προσεχώς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου), ωστόσο ο κώδων που κρούεται δεν έχει εορταστικό ρυθμό. Κάθε άλλο μάλιστα.

Στο διαμέρισμα του ακαδημαϊκού Γεώργιου Αθανασιάδη Νόβα – έδρα του ΚΕΦΑΚ – ένας υπερυπολογιστής θα εγκατασταθεί για την ενσωμάτωση των δεδομένων που λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο από έναν αυτοματοποιημένο μετεωρολογικό σταθμό στη Δήλο σε μια ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα.

Κτίρια που πριν από λίγα χρόνια βρίσκονταν στην ξηρά, τώρα «αιχμαλωτίζονται» από τη θάλασσα. Ειδικές πλατφόρμες έχουν κινητοποιηθεί για να εμποδίσουν τα κτίρια να βυθιστούν στη λάσπη. Ακόμη και το χαμηλότερο τμήμα του νησιού κοντά στην ακτή μετατρέπεται σε λίμνη μετά από έντονες βροχοπτώσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών, κατατάσσεται στη 14η θέση από τα 244 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, τους σεισμούς και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στα μνημεία, που θα πραγματοποιηθεί από το Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών ετοιμάζεται ως δώρο στην Δήλο. «Μια Κάντιλακ που θα δουλεύει για τη Δήλο»  όπως χαρακτήρισε το πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2024 ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή Χρήστος Ζερεφός.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η καλλιτεχνική παρέμβαση του Αρκά και το σχόλιο του

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr