Search
Close this search box.

Ποια αρχαία ελληνικά αντικείμενα επέστρεψαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία; (ΦΩΤΟ)

Οι τουρκικές αρχές ενέκριναν επίσημα τα έργα στο Τουρκικό Σπίτι της Νέας Υόρκης και πρόκειται να μεταφερθούν αμέσως σε μουσεία της Τουρκίας. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη περίπτωση οικειοποίησης αρχαίων ελληνικών αντικειμένων από το τουρκικό κράτος.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε η είδηση για την αποκάλυψη ενός ταφικού μνημείου που χρονολογείται 2.300 χρόνια πίσω στην Ελληνιστική εποχή. Η ανακάλυψη έγινε σε ένα εργοτάξιο στη βόρεια περιοχή Canikli εντός της σεβαστής επικράτειας της Σαμψούντας. Ο δήμος της Σαμψούντας, σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία της έκανε αυτή την ανακάλυψη κατά τη διάρκεια διαμορφώσεων και ανασκαφών στο πλαίσιο του προγράμματος “15η Ιουλίου, το βουνό των μαρτύρων”. Ο ταφικός θάλαμος, περίτεχνα κατασκευασμένος με τοίχους από φυσική πέτρα, διαθέτει έναν περίτεχνο διάδρομο μήκους 12 μέτρων, γνωστό ως “δρόμο”.

Η Σαμψούντα, γνωστή και ως Αμισό, κατοικήθηκε από το 760-750 π.Χ. από Μιλήσιους αποίκους, οι οποίοι, μέσω του εμπορίου τους, ώθησαν την πόλη στην ευημερία και ανέγειραν αυτές τις αξιοσημείωτες κατασκευές.

Τάκης Θεοδωρόπουλος – 10 αποφθέγματα: «Είμαστε φοβικός λαός γιατί πιστεύουμε πως όλοι μας κυνηγάνε και μας εχθρεύονται»

Επιπλέον, πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στην Τουρκία έφεραν στο φως δύο ανεκτίμητους Κούρους στον αρχαίο Εύρωμο, βορειοανατολικά της Αλικαρνασσού, που οι Τούρκοι αποκαλούσαν Μπόντρουμ. Το τουρκικό Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού ανακοίνωσε την ανακάλυψη σε ένα βίντεο, τονίζοντας την οικονομική τους πρόθεση μέσω του τουρισμού. Η ανακοίνωση περιγράφει λεπτομερώς δύο αγάλματα της αρχαϊκής περιόδου (Κούροι) που χρονολογούνται περίπου 2.500 χρόνια από τις ανασκαφές στη Μίλα Ευρωμού. Μόλις ολοκληρωθεί η συντήρηση και ο καθαρισμός, τα αγάλματα θα εκτεθούν στο μουσείο της Μίλας.

Τα ιστορικά βιβλία και οι τουριστικοί οδηγοί παρέχουν πληροφορίες για την αρχαία Ευρωμού, που βρίσκεται στην επαρχία Muğla της Τουρκίας. Κατασκευάστηκε από τον Euromos, γιο του Idris, γύρω στον 6ο αιώνα π.Χ. και ήταν μέλος της Χρυσοριανής Συμμαχίας κατά τη διάρκεια των Σελευκιδών. Τα ερείπια περιλαμβάνουν αξιόλογα κτίσματα, με σημαντικότερο το ναό του Δία Λεπτίνου. Χρονολογείται από την εποχή του αυτοκράτορα Αδριανού, ο ναός αυτός αποτελεί έναν από τους καλύτερα διατηρημένους κλασικούς ναούς στην Τουρκία και διαθέτει δεκαέξι κίονες με επιγραφή προς τιμήν του πολίτη που ανέθεσε την κατασκευή τους.

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

Μέγας Αλέξανδρος: Αποκαλύφθηκε μια από τις σημαντικότερες ομιλίες του – Οι χαμένες λέξεις της κατάκτησης

Πηγή φωτογραφιών

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr