Search
Close this search box.

Στρατός – Έλληνες πολιτικοί: Ποιοι απέφυγαν την στρατιωτική θητεία;

Με αφορμή τη στράτευση του Στέφανου Κασσελάκη είπαμε να θυμηθούμε τη σχέση των Ελλήνων πολιτικών με το ελληνικό στράτευμα.

Ποιοι εξέχοντες πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών και των πρωθυπουργών, δεν έχουν υπηρετήσει στο στρατό ή είχαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της θητείας τους; Ας ρίξουμε μια ματιά.

Ευθυμίου:«τα παιδιά μας συχνά μεγαλώνουν χωρίς όρια και χωρίς σεβασμό για κομβικές αξίες της ζωής»

Έλληνες πολιτικοί και στρατός 

Ο Κάρολος Παπούλιας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το 1952 ως ανυπότακτος εκπαιδεύτηκε ως ανακριτής κρατουμένων στη Σχολή Πληροφοριών, ενώ τελικά απολύθηκε το 1953, αφού συμπλήρωσε διετή πρόσθετη ποινή.

Έλληνες πολιτικοί στρατός

Ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός, εξαγόρασε 16 μήνες θητείας το 1978 έναντι 19.000 δρχ. και απολύθηκε τον Αύγουστο του 1979, αφού υπηρέτησε στη Λήμνο.

Έλληνες πολιτικοί στρατός

Ο Αντώνης Σαμαράς, αρχηγός της αντιπολίτευσης, παρουσιάστηκε στο Πολεμικό Ναυτικό τον Ιούλιο του 1976, αλλά απολύθηκε τον Οκτώβριο, αφού εξαγόρασε 21 μήνες υπηρεσίας έναντι 21.000 δραχμών, συμπληρώνοντας τους υπόλοιπους τρεις μήνες το 1977.

Έλληνες πολιτικοί στρατός

Ο Κώστας Καραμανλής, πρώην πρωθυπουργός, κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό το 1977 και απολύθηκε το 1979, με ειδικότητα διοικητικού υπαλλήλου, αλλά κατά τη διάρκεια της θητείας του διαπιστώθηκε ότι είχε πλατυποδία.

Έλληνες πολιτικοί στρατός

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην υπουργός, παρουσιάστηκε για υπηρεσία το 1986 στην Κόρινθο, αλλά κρίθηκε ακατάλληλος λόγω παχυσαρκίας και εξαγόρασε εννέα μήνες υπηρεσίας έναντι 27.000 δραχμών.

Έλληνες πολιτικοί στρατός

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός Άμυνας, αντιμετώπισε απειθαρχία το 1968 και έχασε την ελληνική ιθαγένεια το 1972, αλλά αργότερα αγόρασε 29 μήνες θητείας για 29.000 δραχμές και επανήλθε στις ένοπλες δυνάμεις ως υπουργός.

Έλληνες πολιτικοί στρατός

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αντιπρόεδρος, υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό από το 1959 έως το 1961 και κατά τη διάρκεια της θητείας του φύλαγε έναν φάρο στον Πειραιά.

Έλληνες πολιτικοί στρατός

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Ανάπτυξης, εκπαιδεύτηκε ως αντιαρματιστής το 1978 και υπηρέτησε στη Λήμνο, έχοντας 20 μέρες «φυλακή».

Έλληνες πολιτικοί στρατός

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, πρώην δήμαρχος Αθηναίων, απέκτησε πτυχίο βοηθού νοσηλευτή το 1972, αλλά υπηρέτησε παρόλα αυτά σε πλοίο.

Έλληνες πολιτικοί στρατός

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25, έχει ένα μοναδικό ιστορικό σε σύγκριση με τα άλλα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρθηκαν. Αποκάλυψε ανοιχτά την εμπειρία του στο “Τάγμα Ανυπότακτων”, γεγονός που συχνά παραβλέπεται σήμερα. Σε συνέντευξή του το 2011, αποκάλυψε ότι υπηρέτησε σε αυτό το τάγμα στο νησί της Σύρου το 1999, σε ηλικία σχεδόν 40 ετών, μια λεπτομέρεια που επιβεβαίωσε εκ νέου σε ερώτηση του Twitter το 2001.

Έλληνες πολιτικοί στρατός

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το Βήμα και το Ρέθεμνος

Πηγή φωτογραφιών: Wikipedia

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr