Search
Close this search box.

Σλήμαν: Τι απέγινε ο περίφημος θησαυρός της Τροίας;

Τι απέγινε ο περίφημος θησαυρός της Τροίας, τον οποίο ο Σλήμαν μετέφερε κρυφά στην Ελλάδα, και γιατί η κυβέρνηση έμεινε απαθής και αποφάσισε να τον πουλήσει στη Γερμανία; 

Την παραμονή της ολοκλήρωσης των ανασκαφών του Ερρίκου Σλήμαν στην Τροία, έφερε στο φως ένα σημαντικό εύρημα – ένα κουτί με χρυσά κοσμήματα, που ονομάστηκε περίφημα “ο θησαυρός του Πριάμου”, μέσα στον δυτικό τομέα του τείχους της Τροίας στον λόφο Χισαρλίκ. Αυτή η εκπληκτική ανακάλυψη περιελάμβανε 8.833 χρυσά αντικείμενα!

Η Σοφία Σλήμαν με τα κοσμήματα από τον θησαυρό του Πριάμου – 1874

Παράλληλα με αυτά, ο Σλημάν αποκάλυψε μια πληθώρα πολύτιμων αντικειμένων, όπως ασπίδες, αγγεία, ασημένια, ορειχάλκινα και χρυσά αγγεία, χρυσά κύπελλα και αρχαίους θησαυρούς, όπως δύο χρυσά διαδήματα, 56 χρυσά σκουλαρίκια και 8.750 χρυσά δαχτυλίδια και κουμπιά.

Παρά τη σημασία αυτών των ευρημάτων, ο Σλημάν αντιμετώπισε προκλήσεις. Τα μισά από τα αντικείμενα έπρεπε να παραδοθούν στην τουρκική κυβέρνηση, αλλά κατάφερε να τα περάσει λαθραία στην Ελλάδα, αφού το οθωμανικό κράτος σταμάτησε την ανασκαφή και απέλυσε τον Αμίν Εφέντι, τον επόπτη του έργου.

Φέρνοντας τους θησαυρούς στην Ελλάδα, ο Σλημάν αντιμετώπισε περαιτέρω εμπόδια. Η ελληνική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Δ. Βούλγαρη, αμφισβήτησε την κυριότητα και τη γνησιότητα των αντικειμένων. Η διαμάχη αυτή κλιμακώθηκε, οδηγώντας στην απόφαση να πωληθεί ο “θησαυρός του Πριάμου” στη Γερμανία.

Το 1880, τα χρυσά αντικείμενα βρέθηκαν στο μουσείο του Βερολίνου. Ωστόσο, εν μέσω του χάους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι θησαυροί μεταφέρθηκαν υπό αυστηρή μυστικότητα στη Ρωσία, όπου παρέμειναν κρυμμένοι για δεκαετίες. Σε μια αναπάντεχη τροπή των γεγονότων, ο θησαυρός του Πριάμου επανεμφανίστηκε το 1993 στο Μουσείο Πούσκιν στη Μόσχα.

Παρά τα επίμονα αιτήματα της Γερμανίας για την επιστροφή των αντικειμένων, η Ρωσία έδειξε απροθυμία να συμμορφωθεί. Εν τω μεταξύ, ορισμένα κομμάτια του θησαυρού έπεσαν στα χέρια αρχαιοκάπηλων και κατέληξαν στο Μουσείο της Πενσυλβάνια.

Ευρήματα του Ερρίκου και της Σοφίας Σλήμαν στην Τροία.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, η σύζυγος του Σλήμαν διαφύλαξε ορισμένα από τα αντικείμενα, με σκοπό να τα κληροδοτήσει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τελικά, μετά το θάνατό της, τα αντικείμενα εκτέθηκαν για πρώτη φορά δημόσια ως μέρος της “Τρωικής Συλλογής της Σοφίας Σλήμαν (Sophia Slimane) στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η σαρδηνιακή αρχαιολογία του Νουραγκικού πολιτισμού συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη!

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τη Μηχανή του Χρόνου.

Πηγή φωτογραφιών

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr