Search
Close this search box.
Νόμπελ

Σατιρικό βραβείο Νόμπελ του 2023: Η αστεία πλευρά της επιστήμης – (ΝΙΚΗΤΕΣ)

Το βραβείο Νόμπελ αποτελεί την υψηλότερη τιμή στον τομέα της επιστήμης, αναγνωρίζοντας τα άτομα που έχουν συμβάλει τα μέγιστα προς όφελος της ανθρωπότητας. Αντίθετα, το βραβείο Ig Nobel, που συχνά θεωρείται σατιρικό αντίστοιχο του Nobel, τιμά τα πιο παράλογα και τετριμμένα θέματα που έχουν εξερευνήσει ακόμη και οι πιο έξυπνοι επιστήμονες.

Η 33η έκδοση της ετήσιας τελετής απονομής του Σατιρικού Νόμπελ (Ig Nobel) ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με τη φετινή εκδήλωση να μεταδίδεται εξ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου. Περιείχε κωμικά ειδικά εφέ, σκόπιμα γελοίες ζωντανές αναφορές από μερικούς από τους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου και ένα πλήθος επιστημόνων που είχαν ανάμεικτα συναισθήματα για την όλη υπόθεση, ενώ όλοι φορούσαν ανόητα καπέλα.

Οι νικητές του Νόμπελ «Ig Nobel» του 2023 έχουν πράγματι συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση διαφόρων θεμάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται έρευνες όπως:

“Πόσο βαριούνται οι μαθητές και οι καθηγητές στο σχολείο;”. Ή, “Σε ποιο βαθμό οι σεξουαλικά διεγερμένοι γαύροι επηρεάζουν την ανάμιξη του νερού των ωκεανών;”. Επιπλέον, υπάρχει το ερώτημα αν το μέγεθος μιας ομάδας ανθρώπων που κοιτάζουν ψηλά στο δρόμο επηρεάζει το πόσοι ανενημέρωτοι περαστικοί αποφασίζουν επίσης να κοιτάξουν ψηλά. Και, φυσικά, το αιώνιο ερώτημα: “Χρειαζόμαστε πραγματικά τουαλέτες που αναλύουν τα περιττώματά μας και μας αναγνωρίζουν φωτογραφίζοντας τους γλουτούς μας;”

Οι νικητές Νόμπελ:

Βραβείο Χημείας και Γεωλογίας

Γιάν Ζαλασίεβιτς, για την εξήγηση του λόγου για τον οποίο πολλοί επιστήμονες αρέσκονται να γλείφουν πέτρες στην εργασία “Eating Fossils” – (Τρώγοντας απολιθώματα).

Βραβείο Λογοτεχνίας

Κρις Μούλιν, Νικόλ Μπελ, Μερίτα Τουρούνεν, Αρίνα Μπαχαρίν και Ακίρα Ο’Κόνορ, για τη μελέτη των αισθήσεων που νιώθουν οι άνθρωποι όταν επαναλαμβάνουν μια μόνο λέξη πολλές, πολλές, πολλές, πολλές, πολλές, πολλές, πολλές, πολλές, πολλές φορές. Απολαύστε την εργασία τους, «Η Η Η Η Η Η Η πρόκληση του Τζαμαί Βου στο εργαστήριο: Αποξένωση της λέξης και σημασιολογικός κορεσμός».

Βραβείο Μηχανολόγου Μηχανικού

Τε Φαγιέ Γιαπ, Ζεν Λιου, Ανούπ Ρατζάπαν, Τρέβορ Σιμοκούσου και Ντάνιελ Πρέστον, για την αναζωογόνηση νεκρών αραχνών για να χρησιμοποιηθούν ως μηχανικά εργαλεία λαβής στην εργασία τους: «Νεκρομποτική: Βιοτικά υλικά ως ετοιμοπαράδοτοι ενεργοποιητές».

Βραβείο Δημόσιας Υγείας
Σουνγκ Μιν Παρκ, για την εφεύρεση της τουαλέτας του Στάνφορντ, μιας συσκευής που χρησιμοποιεί μια ποικιλία τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης μιας ταινίας δοκιμασίας με δείκτη ούρων, ενός συστήματος ηλεκτρονικής όρασης για την ανάλυση της αφόδευσης, ενός αισθητήρα πρωκτικού αποτυπώματος σε συνδυασμό με μια κάμερα αναγνώρισης και μιας τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης – για την παρακολούθηση και τη γρήγορη ανάλυση των ουσιών που αποβάλλουν οι άνθρωποι. Ακολουθεί η εργασία του Παρκ, «Ένα συναρμολογούμενο σύστημα τουαλέτας για εξατομικευμένη παρακολούθηση της υγείας μέσω της ανάλυσης των περιττωμάτων».

Βραβείο Επικοινωνίας
Οι Μαρία Χοσέ Τόρες-Πριόρις, Νταϊάνα Λόπεζ-Μπαρρόσο, Εστέλα Καμάρα, Σολ Φιτιπάλντι, Λούκας Σεντένο, Αγκουστίν Ιμπάνεθ, Μαρσέλο Μπερτιέ και Αδόλφο Γκαρσία, για τη μελέτη των «νοητικών δραστηριοτήτων των ατόμων που είναι ειδικοί στην ανάστροφη ομιλία στην εργασία τους» .

Βραβείο Ιατρικής
Χριστίνα Φαμ, Μπομπάκ Χενταγιάτι, Κιάνα Χασεμί, Έλλα Τσούκα, Τιάνα Μαμαγκάνι, Μάργκιτ Γιούχας, Τζέιμι Γουικενχάιζερ και Νατάσα Μεσίνκοφσκα, για τη χρήση πτωμάτων για να διερευνήσουν αν υπάρχει ίσος αριθμός τριχών σε κάθε ένα από τα δύο ρουθούνια ενός ανθρώπου. Μην χάσετε την καθηλωτική εργασία τους: «Η ποσοτικοποίηση και η μέτρηση των ρινικών τριχών σε πτωματικό πληθυσμό».

Βραβείο Διατροφής
Χομέι Μιγιασίτα και Χιρόμι Νακαμούρα, για τα πειράματα που έκαναν για να προσδιορίσουν πώς τα ηλεκτροφόρα ξυλάκια και τα καλαμάκια πόσης μπορούν να αλλάξουν τη γεύση του φαγητού στην εργασία τους «Ενισχυμένη γεύση με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας».

Εκπαιδευτικό Βραβείο

Katy Tam, Cyanea Poon, Victoria Hui, Wijnand van Tilburg, Christy Wong, Vivian Kwong, Gigi Yuen και Christian Chan, για τη μεθοδική μελέτη της πλήξης των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Αν κάτι θα μπορούσε να είναι πιο συναρπαστικό από την πλήξη, αυτό είναι σίγουρα η εργασία τους, “Boredom Begets Boredom: An Experience Sampling Study on the Impact of Teacher Boredom on Student Boredom and Motivation”.

Βραβείο Ψυχολογίας
Στάνλεϊ Μίλγκραμ, Λέοναρντ Μπίκμαν και Λόρενς Μπέρκοβιτς, για πειράματα σε δρόμο της πόλης για να δουν πόσοι περαστικοί σταματούν να κοιτάζουν προς τα πάνω όταν βλέπουν ξένους να κοιτάζουν προς τα πάνω. Εξετάζουν το θέμα σε βάθος στην εργασία τους με τίτλο «Σημείωση για την ελκτική δύναμη πλήθους διαφορετικού μεγέθους».

Βραβείο Φυσικής
Μπιέιτο Φερνάντεζ Κάστρο, Μαριάν Πένια, Ενρίκε Νογκέιρα, Μιγκέλ Γκιλκότο, Εσπεράντσα Μπουλόν, Αντόνιο Κομεσάνα, Ντάμιεν Μπουφάρ, Αλμπέρτο Κ. Ναβέιρα Γκαραμπάτο και Μπεατρίς Μουρίνιο-Καρμπαλίντο, για τη μέτρηση του βαθμού στον οποίο η ανάμιξη ωκεάνιου νερού επηρεάζεται από τη σεξουαλική δραστηριότητα των γαύρων. «Έντονη ανάμιξη στον ανώτερο ωκεανό λόγω μεγάλων συγκεντρώσεων ψαριών που αναπαράγονται».

Το βίντεο της πλήρους εκδήλωσης βρίσκεται παρακάτω. Σίγουρα έχει τις στιγμές του και θα σας κάνει να γελάσετε πάρα πολύ αλλά θα πρέπει επίσης να ευχαριστείτε τα τυχερά σας αστέρια που το παρακολουθείτε εκ των υστέρων, με το πλεονέκτημα της δυνατότητας να το μετακινήσετε γρήγορα προς τα εμπρός!

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Πηγή πληροφοριών

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr