Search
Close this search box.
Μποτιτσέλι_χαμένος_πίνακας

Σάντρο Μποτιτσέλι: Βρέθηκε μετά από 50 χρόνια χαμένο έργο του σπουδαίου Ιταλού ζωγράφου

Ένα χαμένο έργο του σπουδαίου Ιταλού ζωγράφου Σάντρο Μποτιτσέλι, βρέθηκε μετά από 50 χρόνια σε σπίτι στη νότια Ιταλία.

Ένας πίνακας του Σάντρο Μποτιτσέλι, που αγνοούνταν από τη δεκαετία του 1980, βρέθηκε σε σπίτι στη νότια Ιταλία και συγκεκριμένα στην πόλη Gragnano, κοντά στη Νάπολη, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρόκειται για έργο του 15ου αιώνα, που απεικονίζει την Παναγία με τον Χριστό βρέφος. Η αξία του πίνακα ανέρχεται σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, σε τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ (109 εκατομμύρια δολάρια).

Αυτό το έργο διαστάσεων 58 x 80 εκατοστών, στο οποίο αναφέρεται ο Άγγλος συγγραφέας Ronald W. Lightdown στο βιβλίο του για τη ζωή του Μποτιτσέλι, δωρήθηκε από τον ζωγράφο στον Πάπα Σίξτο Δ’, ο οποίος με τη σειρά του το χάρισε σε μια μικρή εκκλησία στη Santa Maria la Carita έξω από τη Νάπολη.

«Ο Πάπας το δώρισε σε μια μικρή εκκλησία της υπαίθρου για να λάβει οικονομική υποστήριξη από την ισχυρή οικογένεια των Μεδίκων με σκοπό να χρηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της Καπέλα Σιστίνα σε μια περίοδο που (ο Πάπας) δυσκολευόταν οικονομικά», δήλωσε ο ιστορικός τέχνης Peppe Di Massa στη La Repubblica.

Όταν η εκκλησία υπέστη ζημιές από τον σεισμό του 1982, ο πίνακας μεταβιβάστηκε από την επισκοπή σε μια τοπική οικογένεια ονόματι Somma, η οποία ανέλαβε τη συντήρησή του. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού, η μεταβίβαση αυτή καταγράφηκε επίσημα.

Τα πρώτα χρόνια, οι τοπικές αρχές έλεγχαν την κατάσταση του αντικειμένου και έδιναν στην οικογένεια οδηγίες για την αποθήκευση και τον καθαρισμό. Όμως, για κάποιο λόγο οι έλεγχοι σταμάτησαν τη δεκαετία του 1990 και ο πίνακας καταχωρήθηκε στον κατάλογο απολεσθέντων έργων του υπουργείου Πολιτισμού.

Το έργο ανακτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, όταν εντοπίστηκε στην οικία του μέλους της οικογένειας όπου φιλοξενούνταν, καθώς ο δήμαρχος γνώριζε ήδη για την ύπαρξη του Μποτιτσέλι.

«Πρόκειται για ένα έργο εντελώς άγνωστο στο κοινό που τώρα θα εκτεθεί ξανά χάρη στην παρέμβαση της Πολιτείας», δήλωσε ο διοικητής Massimiliano Croce. «Η τελευταία φορά που οι αρχές είχαν επιθεωρήσει την ιδιωτική κατοικία όπου φυλασσόταν ο πίνακας του Μποτιτσέλι ήταν πριν από περισσότερα από 50 χρόνια. Από τότε, ανεξήγητα, ο πίνακας είχε ξεχαστεί από τις αρχές».

Σύμφωνα με το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού, το έργο θα υποβληθεί σε εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης, καθώς βρίσκεται σε κακή κατάσταση με πολυάριθμες γρατζουνιές και αποχρωματισμούς που οφείλονται στην οξείδωση του βερνικιού.

Το ποιήμα του νεκρού αδερφού: Ένα από τα παλιότερα ελληνικά τραγούδια και η άγνωστη προέλευσή του

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr