Search
Close this search box.

Πώς βάζουμε ελληνικά εισαγωγικά και άλλους χαρακτήρες στο Word; Πιο απλά απ’ ότι φαντάζεστε!

Στα πληκτρολόγια των υπολογιστών, παρατηρούμε την ποικιλία των χαρακτήρων που υπάρχουν επάνω στα πλήκτρα. Βλέπουμε γράμματα στα ελληνικά και τα αγγλικά, αριθμούς, σύμβολα και σχήματα. Χαμός.

14 λέξεις της νεοελληνικής που επιβάλλεται να κατέχουμε την σημασία τους

Στην περίπτωση που γράφετε αγγλικά, η εμπειρία σας είναι συνήθως ευκολότερη, καθώς δεν υπάρχουν τονισμοί ή διαλυτικά, και οι χαρακτήρες που χρειάζεστε είναι συνήθως ορατοί στο πληκτρολόγιο. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για την ελληνική γλώσσα.

Σε αυτόν τον οδηγό, χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα Microsoft Word και την ελληνική γλώσσα στο πληκτρολόγιο για να δούμε πώς μπορούμε να εισάγουμε ορισμένους συγκεκριμένους χαρακτήρες που δεν είναι ορατοί αμέσως στο πληκτρολόγιο.

Σημειώνουμε ότι πριν ξεκινήσετε, το πλήκτρο “Alt” μπορεί να το βρείτε ως “Alt Gr” σε ορισμένα πληκτρολόγια. Αυτό είναι το πλήκτρο δίπλα από την μεγάλη μπάρα (Spacebar) στο κάτω μέρος του πληκτρολογίου. Επίσης, σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι όλες οι συντομεύσεις που παρουσιάζονται παρακάτω είναι για την ελληνική γλώσσα!

Τέλος, αν δυσκολεύεστε με τις συντομεύσεις, μπορείτε πάντα να αντιγράψετε και να επικολλήσετε τα σύμβολα που χρειάζεστε στο Word ως εναλλακτική λύση.

Τόνοι σε γράμματα (ά, ό, ί)

Πατήστε αρχικά το πλήκτρο με την «;» και στη συνέχεια επιλέξτε ένα από τα πλήκτρα των γραμμάτων “A”, “E”, “I”, “O”, “V”, “Y”, “H” για να τονίσετε το επιθυμητό γράμμα.

Αποσιωπητικά (…)

Για να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη συντόμευση πληκτρολογίου και να εισάγετε τα αποσιωπητικά στο έγγραφό σας, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

1. Κρατήστε πατημένα τα πλήκτρα δεξί ή αριστερό “Ctrl” (συνιστάται το αριστερό) και το αριστερό “Alt”.
2. Πατήστε το πλήκτρο της τελείας “.”.

Έτσι, θα εισαχθούν τα αποσιωπητικά στο έγγραφό σας.

Διαλυτικά (ϊ)

Χωρίς τόνο (ι, υ, Ι, Υ):

Κρατήστε πατημένο το δεξί ή αριστερό πλήκτρο “Shift” και πατήστε το πλήκτρο “;” (το οποίο χρησιμοποιείτε για τόνους). Στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο με το γράμμα “Ι” ή “Υ” για να προσθέσετε τα διαλυτικά στο επιθυμητό γράμμα.

Με τόνο (ΐ, ϋ, Ι, Υ):

Κρατήστε πατημένο το δεξί ή αριστερό πλήκτρο “Shift” και πατήστε το πλήκτρο “W”. Στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο με το γράμμα “Ι” ή “Υ” για να προσθέσετε τα διαλυτικά με τόνο στο επιθυμητό γράμμα.

Ή

Κρατήστε πατημένο το δεξί “Alt” και πατήστε το πλήκτρο “;” (το οποίο χρησιμοποιείτε για τόνους). Στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο με το γράμμα “Ι” ή “Υ” για να προσθέσετε τα διαλυτικά με τόνο στο επιθυμητό γράμμα.

Σημείωση: Οι προτεινόμενες συντομεύσεις λειτουργούν τόσο για πεζά όσο και για κεφαλαία γράμματα.

Άνω τελεία (·)

1ος τρόπος:
Κρατήστε πατημένο το αριστερό “Alt” και κατόπιν πληκτρολογήστε τον αριθμό 0903 στο Numpad (το δεξί μέρος του πληκτρολογίου). Μετά αφήστε το “Alt”, και η άνω τελεία (·) θα εμφανιστεί. Βεβαιωθείτε ότι το Numpad είναι ενεργοποιημένο μέσω του πλήκτρου Num Lock.

2ος τρόπος:
Πληκτρολογήστε πρώτα τους αριθμούς 0387 στο έγγραφό σας. Στη συνέχεια, κρατήστε πατημένο το αριστερό “Alt” και πατήστε το πλήκτρο “X”. Οι αριθμοί 0387 θα μετατραπούν σε άνω τελεία (·).

Άνω κάτω τελεία (:)

Κρατώντας πατημένο το δεξί ή αριστερό πλήκτρο “Shift” και στη συνέχεια πατώντας το πλήκτρο “Q” κατά την ελληνική πληκτρολόγηση, προστίθεται η άνω κάτω τελεία στο κείμενο.

Κάτω παύλα (_)

Η συντόμευση πληκτρολογίου για να εισαγάγετε την κάτω παύλα (_) είναι να κρατήσετε πατημένο το δεξί ή το αριστερό πλήκτρο “Shift” και και το πλήκτρο της παύλας “-” που βρίσκεται δεξιά από το πλήκτρο “μηδέν”.

Εισαγωγικά («»)

Για να ανοίξετε τα εισαγωγικά, κρατήστε πατημένο το δεξί “Alt” και πατήστε το πλήκτρο “[“. Αν θέλετε να κλείσετε τα εισαγωγικά, κρατήστε πατημένο το δεξί “Alt” και πατήστε το πλήκτρο “]”. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιημένη την ελληνική γραφή.

Ελληνικό ερωτηματικό (;)

Πατάτε απλώς το πλήκτρο Q, έχοντας τη γλώσσα στα ελληνικά.

Αγγλικό ερωτηματικό (?)

Κρατώντας πατημένο το δεξί ή αριστερό πλήκτρο “Shift” (συνίσταται το δεξί), πατήστε το πλήκτρο με το σύμβολο “?” (ενδεχομένως να έχει και το σύμβολο “/”). Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προσθέσετε το αγγλικό ερωτηματικό στο κείμενό σας, είτε έχετε διάταξη πληκτρολογίου στα ελληνικά είτε στα αγγλικά.

Ομοιωματικά (〃)

Για να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη συντόμευση πληκτρολογίου, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

1. Πληκτρολογήστε πρώτα τους αριθμούς 3003 στο έγγραφο σας.
2. Στη συνέχεια, κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο “Alt”, πατήστε το πλήκτρο “X” από πάνω του.

Με αυτόν τον τρόπο, οι αριθμοί 3003 θα μετατραπούν σε ομοιωματικά.

Σύμβολο για τους βαθμούς σε κλίμακα Κελσίου (°)

Για να εμφανίσετε το σύμβολο των βαθμών Κελσίου, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

1. Κρατήστε πατημένο το αριστερό πλήκτρο “Alt” με το αριστερό σας χέρι.
2. Πατήστε τους αριθμούς με τη σειρά: 0, 1, 7, 6. (Numpad).
3. Αφήστε το αριστερό “Alt”.

Με αυτόν τον τρόπο, το σύμβολο των βαθμών Κελσίου θα εμφανιστεί στο έγγραφό σας.

Σύμβολο του ευρώ (€)

Για να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη συντόμευση πληκτρολογίου, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

1. Φροντίστε να έχετε ενεργοποιημένη την ελληνική γραφή στο πληκτρολόγιο.
2. Κρατήστε πατημένο το δεξί πλήκτρο “Alt”.
3. Πατήστε το πλήκτρο “E” όσο πατάτε το “Alt”.

Με αυτόν τον τρόπο, θα εμφανιστεί το σύμβολο του ευρώ στο έγγραφό σας.

12 λέξεις της ελληνικής γλώσσας που επιβάλλεται να γνωρίζεις

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr