Search
Close this search box.
Πότε ανοίγουν τα σχολεία;

Πότε ανοίγουν τα σχολεία; 20 συμβουλές για τη σωστή προετοιμασία των μαθητών

Πότε ανοίγουν τα σχολεία; Τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια προετοιμάζονται για να ανοίξουν τις πύλες τους.

Η ερώτηση πότε ανοίγουν τα σχολεία συνήθως συνοδεύεται  από το τέλος των διακοπών και την αφετηρία της νέας σεζόν. Αν και οι ανέμελες στιγμές μας αποχαιρετούν, οι στόχοι μας περιμένουν να υλοποιηθούν σε αυτό το νέο ξεκίνημα. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν δημοσιεύσει τις πρώτες ανακοινώσεις.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία 2023 ;

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2023, που πέφτει Δευτέρα, τα σχολεία θα ξεκινήσουν το νέο ακαδημαϊκό έτος, καλωσορίζοντας τους μαθητές στις τάξεις τους. Εν τω μεταξύ, οι εκπαιδευτικοί, όπως συνηθίζεται, θα συνεχίσουν τις υποχρεώσεις τους νωρίτερα.Η 11η Σεπτεμβρίου 2023 πέφτει Δευτέρα, οπότε τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τότε, ωστόσο εκκρεμεί ακόμη η επίσημη εγκύκλιος.

Σύμφωνα με τους εν λόγω κανονισμούς:

  • Το σχολικό έτος για τα Γυμνάσια αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου 2024.
  • Το διδακτικό έτος στο Γυμνάσιο αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 30ή Ιουνίου 2024.
  • Κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, διεξάγεται η διδασκαλία των μαθημάτων και πραγματοποιούνται οι εξετάσεις κάθε είδους.
  • Η διδασκαλία των μαθημάτων διεξάγεται σε δύο διδακτικές περιόδους που ονομάζονται τετράμηνα. Η πρώτη περίοδος (1ο τετράμηνο) διαρκεί από 11 Σεπτεμβρίου έως 20 Ιανουαρίου και η δεύτερη περίοδος (2ο τετράμηνο) από 21 Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου.

Βιβλία για παιδιά: Καλλιεργώντας τα νεανικά μυαλά και τη φαντασία

Πότε αρχίζουν οι εγγραφές φοιτητών στα πανεπιστήμια 2023;

Έπειτα από την ηλεκτρονική εγγραφή δεν είναι απαραίτητη η κατάθεση δικαιολογητικών και δεν απαιτείται η μετάβαση των επιτυχόντων στις Σχολές και τα Τμήματα επιτυχίας τους.

Οι ηλεκτρονικές εγγραφές μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου από όλους τους φετινούς επιτυχόντες στις σχολές των ΑΕΙ

Την ίδια χρονική περίοδο έχουν προθεσμία και οι επιτυχόντες στα ΔΙΕΚ να υποβάλλουν Αίτηση Εγγραφής.

Η εγγραφή των επιτυχόντων πραγματοποιείται στο ανωτέρω διάστημα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικών Εγγραφών 2023.

Οι επιτυχόντες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικές Εγγραφές του Υπουργείου Παιδείας  τις ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν επίσημα από το Υπουργείο.

Εκπαίδευση: Εξερευνώντας τα 10 πιο δημοφιλή εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο

20 συμβουλές για να προετοιμαστείτε για το σχολείο σε διάφορα επίπεδα

Είτε το παιδί σας μπαίνει στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό, στο γυμνάσιο ή στο λύκειο, κάθε μετάβαση συνοδεύεται από τις δικές της εκτιμήσεις. Ακολουθούν 20 συμβουλές που θα βοηθήσουν εσάς και το παιδί σας να προετοιμαστείτε για την επερχόμενη σχολική χρονιά:

Νηπιαγωγείο:

Πότε ανοίγουν τα σχολεία;

1. Επισκεφθείτε το σχολείο: Ξεναγήστε το παιδί σας στην τάξη του νηπιαγωγείου για να εξοικειωθεί με το περιβάλλον.

2. Εγκαθιδρύστε ρουτίνες: Αρχίστε να εξασκείτε τις πρωινές ρουτίνες και τα προγράμματα ύπνου για να διευκολύνετε τη μετάβαση.

3. Αναπτύξτε κοινωνικές δεξιότητες: Ενθαρρύνετε τα παιχνίδια ή τις ομαδικές δραστηριότητες για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να αλληλεπιδρά με τους συνομηλίκους του.

4. Μακρινές κινητικές δεξιότητες: Ασχοληθείτε με χειροτεχνίες, παζλ και ζωγραφική για να ενισχύσετε τις λεπτές κινητικές δεξιότητες του παιδιού σας.

Δημοτικό – Γυμνάσιο σχολείο:

Πότε ανοίγουν τα σχολεία;

5. Οργάνωση προμηθειών: Βάλτε ετικέτες και συσκευάστε τα σχολικά είδη σε ένα σακίδιο για εύκολη πρόσβαση.

6. Δημιουργήστε έναν χώρο για την εργασία στο σπίτι: Δημιουργήστε έναν ήσυχο και καλά φωτισμένο χώρο για την εργασία στο σπίτι και το διάβασμα.

7. Ασκηθείτε στη διαχείριση του χρόνου: Εισάγετε ένα ημερήσιο πρόγραμμα που θα βοηθήσει το παιδί σας να διαχειριστεί το χρόνο μεταξύ σχολείου, παιχνιδιού και ξεκούρασης.

8. Ενθαρρύνετε το διάβασμα: Ενισχύστε την αγάπη για το διάβασμα εξερευνώντας μαζί βιβλία κατάλληλης ηλικίας.

9. Ανεξαρτησία: Ενισχύστε την ανεξαρτησία επιτρέποντας στο παιδί σας να αναλάβει την ευθύνη για εργασίες όπως το να ετοιμάζει μόνο του το γεύμα του.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία;

10. Ψηφιακός αλφαβητισμός: Διδάξτε διαδικτυακή εθιμοτυπία, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και αποτελεσματικές δεξιότητες έρευνας στο διαδίκτυο.

11. Δεξιότητες οργάνωσης: Εισάγετε σχεδιαστές και ημερολόγια για να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειρίζεται τις εργασίες και τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

12. Διαχείριση χρόνου: Μάθετε στο παιδί σας να θέτει προτεραιότητες στις εργασίες και να κατανέμει αποτελεσματικά τον χρόνο.

Λύκειο – σχολείο

Πότε ανοίγουν τα σχολεία;

 

13. Προχωρημένες δεξιότητες μελέτης: Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει αποτελεσματικές στρατηγικές σημειώσεων και μελέτης.

14. Προετοιμασία για το πανεπιστήμιο: Εξερευνήστε τα ενδιαφέροντα καριέρας και ερευνήστε τις επιλογές και τις απαιτήσεις του κολλεγίου.

15. Εξωσχολικές δραστηριότητες: Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή σε συλλόγους, αθλήματα ή κοινωνική υπηρεσία για την προώθηση της προσωπικής ανάπτυξης.

16. Μάστερ διαχείρισης χρόνου: Τελειοποιήστε τις δεξιότητες διαχείρισης χρόνου για να διαχειρίζεστε βαρύτερα ακαδημαϊκά φορτία.

Οι 19 μαγικές βιβλιοθήκες του πλανήτη

Γενικές συμβουλές για όλα τα επίπεδα:

17. Ανοιχτή επικοινωνία: Διατηρήστε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους καθηγητές και το προσωπικό του σχολείου.

18. Υγιεινός τρόπος ζωής: Προωθήστε την ισορροπημένη διατροφή, την τακτική άσκηση και τον επαρκή ύπνο για βέλτιστη μάθηση.

19. Συζητήστε τους στόχους: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να θέσει ακαδημαϊκούς και προσωπικούς στόχους για τη χρονιά.

20. Γιορτάστε τα επιτεύγματα: Γιορτάστε τις επιτυχίες, μικρές ή μεγάλες, για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση και τα κίνητρα του παιδιού σας.

Μετάβαση σε νέο επίπεδο:

Κάθε σχολική μετάβαση συνοδεύεται από τις δικές της προκλήσεις και ευκαιρίες. Για να γίνουν αυτές οι μεταβάσεις πιο ομαλές, ακολουθούν ορισμένες πρόσθετες συμβουλές προσαρμοσμένες σε κάθε επίπεδο:

Μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο:

– Εξασκηθείτε σε απλές μαθηματικές και αναγνωστικές δραστηριότητες για να συνηθίσει το παιδί σας στην πιο δομημένη μάθηση.
– Συζητήστε με το παιδί σας τι μπορεί να περιμένει στο δημοτικό σχολείο, δίνοντας έμφαση στα νέα θέματα και τις νέες ρουτίνες.

Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο:

– Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναλάβει περισσότερες ευθύνες, όπως να οργανώνει τα δικά του αντικείμενα και να διαχειρίζεται τον χρόνο.
– Επισκεφθείτε την πανεπιστημιούπολη του γυμνασίου πριν από τη νέα σχολική χρονιά για να μετριάσετε τυχόν άγχη.

Μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο:

– Βοηθήστε το παιδί σας να εξερευνήσει τις επιλογές επιλογής και τις εξωσχολικές δραστηριότητες που ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντά του.
– Συζητήστε τη σημασία της αυτοσυνηγορίας και της αναζήτησης βοήθειας από τους καθηγητές όταν χρειάζεται.

Ενσωματώνοντας αυτές τις συμβουλές στην προετοιμασία του παιδιού σας για το σχολείο, μπορείτε να βοηθήσετε να διασφαλίσετε μια ομαλότερη μετάβαση και να δημιουργήσετε μια θετική βάση για το εκπαιδευτικό του ταξίδι.

Φωτογραφία εξωφύλλου

40 αποφθέγματα για την αγάπη

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr