Search
Close this search box.
 Πυθαγόρας

Πυθαγόρας: 10 αποφθέγματα του μαθηματικού μύστη

 Πυθαγόρας: Αποκαλύπτοντας τον μαθηματικό μύστη

Ο Πυθαγόρας, ένας  φιλόσοφος, μαθηματικός και μυστικιστής, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία με τη συμβολή του σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών, της φιλοσοφίας και της πνευματικότητας. Γεννημένος γύρω στο 570 π.Χ. στο νησί της Σάμου, ίδρυσε την Πυθαγόρεια σχολή, μια κοινότητα που συνδύαζε τα μαθηματικά με τις μεταφυσικές πεποιθήσεις. Οι βαθιές ιδέες του Πυθαγόρα συνεχίζουν να εμπνέουν και να ιντριγκάρουν τα μυαλά όλων των εποχών.

Τί είναι το Πυθαγόρειο θεώρημα;

Ο Πυθαγόρας είναι περισσότερο γνωστός για το Πυθαγόρειο θεώρημα, το οποίο δηλώνει ότι σε ένα ορθογώνιο τρίγωνο, το τετράγωνο της υποτείνουσας είναι ίσο με το άθροισμα των τετραγώνων των άλλων δύο πλευρών. Αυτό το θεώρημα έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης γεωμετρίας και έχει εφαρμογές σε αμέτρητους τομείς. Πέρα από τα μαθηματικά, ο Πυθαγόρας ασχολήθηκε με τη μουσική και την κοσμολογία. Πίστευε ότι το σύμπαν διέπεται από αριθμητικές σχέσεις, μια αντίληψη που προμήνυε τις σύγχρονες θεωρίες για ένα μαθηματικά οργανωμένο σύμπαν.

Θαλής: 10 αποφθέγματα του πατέρα της Δυτικής φιλοσοφίας

Ωστόσο, η συμβολή του Πυθαγόρα δεν περιορίστηκε στη σφαίρα του απτού. Ήταν ένας μυστικιστής στοχαστής που πίστευε στη μετεμψύχωση, υποστηρίζοντας ότι η ζωή και η συνείδηση είναι αιώνιες και αλληλένδετες. Οι διδασκαλίες του έδιναν έμφαση στην ηθική καθαρότητα, στην αναζήτηση της σοφίας και στην αρμονία με τον φυσικό κόσμο.

Η σοφία του Πυθαγόρα ξεπέρασε τις γενιές και τα αποφθέγματά του συνεχίζουν να έχουν απήχηση:

1. “Ο κόσμος είναι ένα αρμονικό μέρος, που καθοδηγείται από μαθηματικές αρχές”.
2. “Μην λες λίγα με πολλές λέξεις, αλλά πολλά με λίγες λέξεις”.
3. “Όσο ο άνθρωπος συνεχίζει να είναι ο αδίστακτος καταστροφέας των κατώτερων έμβιων όντων, δεν θα γνωρίσει ποτέ την υγεία ή την ειρήνη”.
4. “Προτιμήστε να είστε δυνατοί στην ψυχή παρά στο σώμα”.
5. “Οι πιο παλιές και σύντομες λέξεις – “ναι” και “όχι”- είναι αυτές που απαιτούν τη μεγαλύτερη σκέψη”.
6. “Οι φίλοι είναι σαν σύντροφοι σε ένα ταξίδι, οι οποίοι οφείλουν να βοηθούν ο ένας τον άλλον να επιμένει στο δρόμο προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή”.
7. “Εκπαιδεύστε τα παιδιά και δεν θα χρειαστεί να τιμωρήσετε τους άνδρες”.
8. “Μείνετε ευχαριστημένοι με το να τα καταφέρνετε καλά και αφήστε τους άλλους να μιλούν για σας όπως θέλουν”.
9. “Κανένας άνθρωπος δεν είναι ελεύθερος που δεν μπορεί να διοικήσει τον εαυτό του”.
10. “Η σιωπή είναι καλύτερη από τα ασήμαντα λόγια”.

Η κληρονομιά του Πυθαγόρα παραμένει, με τις ιδέες του να υφαίνουν το μωσαϊκό της φιλοσοφίας, της επιστήμης και της πνευματικότητας. Οι ιδέες του για την αρμονία του σύμπαντος και την αιώνια φύση της ύπαρξης συνεχίζουν να εμπνέουν όσους αναζητούν βαθιές αλήθειες τόσο στο απτό όσο και στο αόρατο.

Δ. Σιμόπουλος: Αποφθέγματα ενός οραματιστή των άστρων – ΒΙΝΤΕΟ

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr