Search
Close this search box.
Πυθαγόρας θάνατος

Πώς πέθανε ο Πυθαγόρας; Η εμπλοκή του στην πολιτική σηματοδότησε το τέλος του!

Γνωρίζατε πως η φιλοσοφία του Πυθαγόρα είχε γίνει πολιτικο -θρησκευτικό κίνημα; Μάλιστα επηρέασε σε τέτοιο βαθμό τη Νότια Ιταλία που υιοθέτησε για λίγο τις πεποιθήσεις του Πυθαγόρα. Βέβαια, το αντίτιμο ήταν βαρύ.

Ο Πυθαγόρας και οι οπαδοί του ασχολήθηκαν ενεργά με τις πολιτικές υποθέσεις σε ορισμένες πόλεις-κράτη. Οι τοπικές αρχές τους προσκάλεσαν να εφαρμόσουν τις φιλοσοφικές τους θεωρίες στη διοίκηση των κρατών. Ωστόσο, η προσπάθεια εφαρμογής των πυθαγόρειων ιδεών στη διακυβέρνηση δεν ήταν πάντοτε ομαλή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οδήγησε σε συγκρούσεις και αντιδράσεις.

Ενώ ο ίδιος ο Πυθαγόρας δεν κυβέρνησε άμεσα, η επιρροή του μέσω των μαθητών του και η ίδρυση πυθαγόρειων κοινοτήτων άφησε μια διαρκή κληρονομιά στη νότια Ιταλία. Η πυθαγόρεια προσέγγιση της ζωής, της ηθικής και της διακυβέρνησης συνέβαλε στον πολιτιστικό και πνευματικό πλούτο της Magna Graecia κατά τη διάρκεια αυτής της ιστορικής περιόδου.

5 επιστήμονες της Αρχαίας Ελλάδας που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας

Αυτή η αινιγματική φιγούρα ο Πυθαγόρας από την αρχαία Ελλάδα, αν και περιβάλλεται από μυστήριο, ασχολήθηκε με τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά και τη μουσική, διαμορφώνοντας σημαντικά τους τομείς του πνεύματος και της επιστήμης στην πρώιμη εποχή του. Μαζί με τους μαθητές του, κατείχε σημαντική εξουσία και προσκλήθηκε από τους κατοίκους των πόλεων να εφαρμόσει τις θεωρίες του στην κρατική διακυβέρνηση – μια ενέργεια που τελικά οδήγησε η πτώση του.

Αν και οι πόλεις-κράτη αρχικά του εμπιστεύτηκαν τη διοίκηση, αυτό πυροδότησε συγκρούσεις, έχθρες και συνωμοσίες εναντίον του. Η αχαϊκή αποικία του Κρότωνα στη νότια Ιταλία έγινε επίκεντρο διαφωνιών, με τους πολίτες να κατηγορούν τους Πυθαγόρειους ότι σχεδίαζαν τυραννία. Αυτό οδήγησε σε βία, με τον πληθυσμό να στρέφεται εναντίον των μαθητών, με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών. Ευτυχώς, ο Πυθαγόρας διέφυγε το κακό καθώς βρισκόταν μακριά. Ωστόσο, χωρίς να έχει πού να στραφεί λόγω φόβου, αναζήτησε καταφύγιο στο Μεταπόντιο της Μεγάλης Ελλάδας, πιθανώς αυτοκτονώντας μετά από  παρατεταμένες κακουχίες. Παρά τις προκλήσεις αυτές, ο Πυθαγορισμός άντεξε, αφήνοντας ένα μόνιμο αποτύπωμα στις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα της αρχαίας Ελλάδας.

Τελικά, δεν λαμβάνει ο καθείς ό,τι του αξίζει και σίγουρα το άδικο τέλος του Πυθαγόρα είναι περίτρανη απόδειξη.

8 λόγοι για τους οποίους δε θα επιβίωνες στην Αρχαία Ελλάδα

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr