Search
Close this search box.

Το Πρίνστον καταργεί τις αρχαιοελληνικές σπουδές εξαιτίας του «δομικού ρατσισμού»;

Το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πρίνστον επέλεξε να καταργήσει την υποχρεωτική μελέτη των Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών από το πρόγραμμά του.

Η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε από τον Σύλλογο Αποφοίτων, έχει προκαλέσει συζητήσεις όχι μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και σε ευρύτερους κύκλους.

Woke επίθεση στον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ

Η κίνηση αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν είναι ενδεικτική των σύγχρονων κοινωνικών αλλαγών, ιδίως όσον αφορά την πολιτική ορθότητα, ή αν θεωρείται αναγκαία προσαρμογή για τη συνέχιση της σημασίας και της βιωσιμότητας των αξιόλογων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η απόφαση, η οποία καθοδηγείται από τον στόχο της “καταπολέμησης του δομικού ρατσισμού”, απηχεί μια ευρύτερη τάση, με παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Howard στην Ουάσινγκτον, το οποίο διέλυσε το τμήμα κλασικών σπουδών του τον περασμένο Απρίλιο, ενσωματώνοντας τα σχετικά μαθήματα σε άλλα ακαδημαϊκά τμήματα.

Η επικαιροποιημένη προσέγγιση του Πρίνστον υποδηλώνει μια απομάκρυνση από τις υποχρεωτικές γλωσσικές σπουδές, με τους φοιτητές να “ενθαρρύνονται πλέον να επιλέξουν τις γλώσσες” αντί να είναι υποχρεωμένοι να σπουδάσουν Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά.

Οι κλασικές σπουδές δέχονται πόλεμο;

Το νέο φαινόμενο απαξίωσης των κλασικών σπουδών έχει εμφανιστεί ξανά στις αρχές του μεσαίωνα με την πρόφαση πως ήταν δημιούργημα των άπιστων δωδεκαθειστών, ενώ τώρα αντίστοιχα πως είναι δημιούργημα λευκών ρατσιστών.

Τελικά, οι κλασικές σπουδές, η ελεύθερη σκέψη του ανθρώπου δηλαδή και τα αιώνια μηνύματά της νίκησαν φέρνοντας την Αναγέννηση, όμως φοβόμαστε πως η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται

Δε γνωρίζουμε που θα φτάσει η συγκεκριμένη πολιτική της οργουελικής «Νέας Γλώσσας», αλλά φαίνεται πως έχει ακόμη πολύ δρόμο όσο εμείς παραμένουμε απλοί παρατηρητές του φαινομένου.

Cancel και στη Mary Poppins: Κατηγορείται για ρατσιστική γλώσσα

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr