Search
Close this search box.
Ποιος ήταν ο τριακονταετής πόλεμος

Ποιος ήταν ο τριακονταετής πόλεμος και ποιοι τον ξεκίνησαν;

Η Εκκλησία υποτίθεται ότι είναι η αγάπη και η πίστη. Πώς λοιπόν κατέληξε σε έναν  τριακονταετή πόλεμο;

Ο τριακονταετής πόλεμος θεωρείται ένας από τους πιο καταστροφικούς πολέμους στην κεντρική Ευρώπη. Προκάλεσε τον θάνατο 4 έως 12 εκατομμυρίων ανθρώπων από το 1618 έως το 1648. Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών δεν περιορίστηκε μόνο στις μάχες, καθώς οι άνθρωποι πάλευαν με πολλές ασθένειες και την πείνα.

Τί έγινε τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου και γιατί έμεινε στην ιστορία η μεγάλη σφαγή;

Παρόμοια με πολλές ιστορικές συγκρούσεις, αυτή είχε τις ρίζες της σε διαφορετικές ιδεολογίες. Συγκεκριμένα στις διαφορετικές πεποιθήσεις μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και των Προτεσταντών. Η προέλευση του χριστιανισμού ήταν πάντα συνδεδεμένη με τον καθολικισμό. Ωστόσο, με την πάροδο των ετών ,υπήρξαν πολλές διαφωνίες εξαιτίας της εξουσίας των Καθολικών, του πλούτου και της κατάχρησης της εξουσίας τους.

Οποιαδήποτε αντίθεση στην Καθολική Εκκλησία χαρακτηριζόταν αιρετική. Τη δεκαετία του 1500, υπήρχαν αυξανόμενες διαμαρτυρίες για διάφορες – καταχρήσεις της Καθολικής Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης συγχωροχαρτιών. Παρά τις επικρίσεις, οι καθολικοί ηγέτες κατάφεραν να τους εκφοβίσουν και αυτοί πολλαπλασιάστηκαν.

Μέχρι το 1529, μια ομάδα ηγετών έγινε γνωστή ως Προτεστάντες. Εξέδωσαν επίσημες δηλώσεις κατά της Καθολικής Εκκλησίας με στόχο τη μεταρρύθμιση του οργανισμού. Η γέννηση του προτεσταντισμού άνοιξε επίσης τον δρόμο για τη μάχη που οδήγησε στον Τριακονταετή Πόλεμο.

Ο Πατέρας του Προτεσταντισμού

Ο Μαρτίνος Λούθηρος, που συχνά θεωρείται ο πατέρας του Προτεσταντισμού, δημοσίευσε τις 95 Θέσεις το 1517, επικρίνοντας τις πρακτικές της Εκκλησίας για τα συγχωροχάρτια. Οι Προτεστάντες, συμπεριλαμβανομένων των έξι πριγκίπων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, εξέδωσαν δηλώσεις κατά της Καθολικής Εκκλησίας, θέτοντας τις βάσεις για τη σύγκρουση.

Ο πόλεμος ξεκίνησε το 1618 με την εξέγερση της Βοημίας, που προκλήθηκε από τις προσπάθειες του αυτοκράτορα Φερδινάνδου Β΄ να επιβάλει τον ρωμαιοκαθολικισμό στη Βοημία. Παρά τον αρχικό θρησκευτικό χαρακτήρα της σύγκρουσης, εξελίχθηκε σε έναν ευρύτερο ευρωπαϊκό αγώνα, στον οποίο συμμετείχαν η Ολλανδική Δημοκρατία, η Ισπανία, η Δανία και η Σουηδία. Η Καθολική Λίγκα, υπό την ηγεσία του Φερδινάνδου Β΄, κέρδισε αρχικά το πάνω χέρι, με αποκορύφωμα τη μάχη του Λευκού Όρους το 1620.

Ο δρόμος προς την Ειρήνη 

Ο Γουσταύος Αδόλφος της Σουηδίας άλλαξε την τάση υπέρ των Προτεσταντών, συμμετέχοντας στον πόλεμο το 1630. Παρά τις αρχικές επιτυχίες, ο θάνατος του Αδόλφου το 1632 αποτέλεσε σημείο καμπής. Ο πόλεμος συνεχίστηκε με διακυμάνσεις στη δυναμική της εξουσίας μέχρι την Ειρήνη της Βεστφαλίας το 1648.

Οι συνθήκες ειρήνης, που υπογράφηκαν χωριστά, επιβεβαίωναν τη θρησκευτική ελευθερία, επιτρέποντας σε κάθε κράτος να επιλέξει τη θρησκεία του και παραχωρώντας την ίδια ελευθερία στις θρησκευτικές μειονότητες.

Ενώ ο πόλεμος ξεκίνησε ως θρησκευτική σύγκρουση, τελικά μετατράπηκε σε αγώνα για εδαφική ισχύ. Η Ειρήνη της Βεστφαλίας όχι μόνο ολοκλήρωσε τη θρησκευτική πτυχή του πολέμου, αλλά και αναδιαμόρφωσε το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο. Οι συνθήκες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση της θρησκευτικής ελευθερίας και επηρέασαν την ποικιλομορφία εντός του χριστιανισμού.

Οι 5 πιο καινούργιες γλώσσες στον πλανήτη και ποιοι λαοί τις μιλούν

 

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr