Search
Close this search box.

Ποιοι είναι οι κορυφαίοι καταναλωτές οίνου ;

Η πιο πρόσφατη έκθεση του OIV παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των τάσεων της παγκόσμιας κατανάλωσης κρασιού. Πού βρίσκεται η Ελλάδα;

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τη θέση τους ως κορυφαίοι καταναλωτές όσον αφορά τη συνολική κατανάλωση κρασιού, η Πορτογαλία αναδεικνύεται σε ηγέτη στην κατά κεφαλήν κατανάλωση.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η κατανάλωση κρασιού στις ΗΠΑ ανέκαμψε στα προ της πανδημίας επίπεδα το 2022, φθάνοντας κατ’ εκτίμηση τα 34 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Ωστόσο, η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού παρουσίασε μικρή μείωση της τάξης του 1%, η οποία αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, όπως το υψηλότερο ενεργειακό κόστος που συνδέεται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Παρά ταύτα, οι παγκόσμιες εξαγωγές οίνου πέτυχαν ιστορικό υψηλό ύψους 37,6 δισ. ευρώ, τροφοδοτούμενες από την αύξηση των μέσων τιμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία αντιπροσώπευε το ένα τρίτο αυτών των εξαγωγών σε όρους αξίας.

Στις 10 κορυφαίες χώρες στη συνολική κατανάλωση κρασιού περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, με τις ΗΠΑ να συνεισφέρουν το 15% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης κρασιού. Σε κατά κεφαλήν βάση, η Πορτογαλία προηγείται στην κατάταξη, ακολουθούμενη από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελβετία.

Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τις σημαντικές αλλαγές στα πρότυπα κατανάλωσης κρασιού, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για τη μείωση των ποσοστών κατανάλωσης σε παραδοσιακά οινοπαραγωγά κράτη, όπως η Γαλλία.

Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για καινοτόμες στρατηγικές, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής παρουσία του κρασιού στα τραπέζια παγκοσμίως.

Η ερώτηση που προκύπτει όμως είναι: γιατί η Ελλάδα δεν είναι σ’ αυτή τη λίστα;

Η κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2022 αύξησαν σημαντικά την κατανάλωση κρασιού. Ειδικότερα την περίοδο 2021/2022, με την κατανάλωση να φτάνει τα 2.803 χιλιάδες εκατόλιτρα. Αυτό σηματοδοτεί αύξηση 39,94% σε σχέση με την προηγούμενες χρονιές.

Επιπλέον, είναι αυξημένη κατά 65,32% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας και κατά 28,16% σε σχέση με τον μέσο όρο της δεκαετίας, που αμφότερες επηρεάστηκαν από την πανδημία.

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα ανέρχεται σε 26,70 λίτρα, ελαφρώς υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 23 λίτρα κατά κεφαλήν, όπως αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ.

Όχι, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει συμπρωτεύουσα

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr