Search
Close this search box.
navajo

Ποιοι ήταν οι συμβολισμοί των Ινδιάνων Ναβάχο και γιατί μας γοητεύουν μέχρι σήμερα;

Οι Ινδιάνοι Ναβάχο, μια από τις μεγαλύτερες και πολιτιστικά πλούσιες φυλές ιθαγενών της Αμερικής, έχουν πλέξει μια μαγευτική ταπετσαρία συμβόλων που ξεπερνά το χρόνο, προσκαλώντας μας να εξερευνήσουμε τα βάθη του πολιτισμού, την πνευματικότητά τους και τη διαρκή γοητεία που συνεχίζει να μας αιχμαλωτίζει σήμερα.

Ιστορικά λάθη που μάθαμε στο σχολείο ως σωστά

Αυτά τα σύμβολα χρησιμεύουν ως οπτικές και πνευματικές άγκυρες σε έναν πολιτισμό βαθιά συνδεδεμένο με τη Γη και τις μυριάδες πτυχές της. Με ρίζες στην παράδοση, την οικογένεια και την περηφάνια, οι Ναβάχο είναι άνθρωποι αφοσιωμένοι. Αυτές οι φυλές των ιθαγενών της Αμερικής είναι δεμένες με τις πεποιθήσεις τους, γι’ αυτό και θεωρούν τα σύμβολα των Ναβάχο με ύψιστη σημασία. Αυτά τα σύμβολα είναι ορατά στην αγγειοπλαστική, στις κούκλες Kachina, στα κεραμικά κοσμήματα και σε κουτιά αναμνηστικών και σε άλλες τέχνες τους. Για να πάρετε μια αίσθηση για το πόσο πλούσια είναι τα έθιμα τους, παρακάτω είναι οι έννοιες πίσω από 10 σύμβολα που θα βρείτε στην κουλτούρα των Ναβάχο.

Πουλί

Το πουλί είναι ενδεικτικό της εσωτερικής γαλήνης που αντιπροσωπεύει ηρεμία και ικανοποίηση. Όταν το πουλί Ναβάχο είναι παρόν, το άγχος μειώνεται, δημιουργώντας χώρο για ησυχία και σοφή παθητικότητα.

ναβάχο σύμβολα
indigenousadornment.blogspot.com

Άλογο

Ένα από τα παλαιότερα σύμβολα των Ναβάχο είναι το άλογο. Όταν οι Ναβάχο εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Αμερική, ταξίδευαν έφιπποι. Έτσι, ένα άλογο συμβολίζει την οικογένεια καθώς και την ευκολία με την οποία οι Ναβάχο μπορούσαν τώρα να ταξιδέψουν για κυνήγι και μετανάστευση.

ναβάχο σύμβολα
hcn.org

Ίχνη ελαφιών

Τα ίχνη των ελαφιών συμβολίζουν την αφθονία των τροφίμων. Εάν τα άγρια θηράματα είναι άφθονα, οι Ναβάχο χρησιμοποιούν ίχνη ελαφιών για να συμβολίσουν την αύξηση της προσφοράς τροφής τους.

ναβάχο σύμβολα
ebay.com

Άνθρωποι

Ο άνθρωπος είναι ένα από τα πιο απλά σύμβολα Ναβάχο. Με απλά λόγια, οι Ναβάχο χρησιμοποιούν ανθρώπινα σύμβολα για να απεικονίσουν την ουσία της ζωής.

ναβάχο σύμβολα
oldworldgods.com

Αστραπή

Ο κεραυνός είναι μια αναπαράσταση της ταχύτητας και της ευκινησίας. Συνδέεται επίσης με απαγορευμένες πρακτικές. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε καυσόξυλα που έχουν καεί από κεραυνό, μπορεί να προκύψει ατυχία.

ναβάχο σύμβολα
timpanogos.blog

Thunderbird

Όταν εμφανίζεται ένα thunderbird, αναμένεται μια έκρηξη ευτυχίας. Με άλλα λόγια, όταν οι ευλογίες είναι άφθονες, εμφανίζεται αυτό το πουλί. Το thunderbird μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει γαλήνη.

ναβάχο σύμβολα
shiprocksantafe.com

Ήλιος

Στην κουλτούρα των Ναβάχο, η ηλιοφάνεια είναι συνώνυμη με την καλή διάθεση. Το σύμβολο του ήλιου ενσαρκώνει την καθολική αρμονία. Στον πυρήνα του, αυτό το σύμβολο αποτελεί παράδειγμα της καλής διάθεσης και της καλής τύχης.

ναβάχο σύμβολα
ebay.com

Νερό

Σύμφωνα με τους Ναβάχο, το νερό σχετίζεται στενά με τη ζωή. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί την επιτομή των διαρκώς μεταβαλλόμενων τρόπων ύπαρξής μας. Χωρίς νερό, δεν υπάρχει ισορροπία, οπότε όταν χρησιμοποιείται αυτό το σύμβολο, κάποιος ψάχνει να βαθμονομήσει εκ νέου τη ζωή του.

ναβάχο σύμβολα
ebay.com

Κοκοπέλλι

Το Κοκοπέλλι προΐσταται των τοκετών και της γεωργίας. Συχνά απεικονίζεται ως παίκτης φλογέρας και γι’ αυτό είναι επίσης συνδεδεμένος με τη μουσική.

ναβάχο σύμβολα
mythologian.net

Αρκούδα

Οι Ναβάχο πιστεύουν ότι οι αρκούδες προσωποποιούν τη δύναμη. Όταν βλέπετε αυτό το σύμβολο, είτε σημαίνει ότι πρέπει να χτίσετε την ανθεκτικότητά σας, να αποδεχτείτε το παρελθόν σας ή να αναγνωρίσετε την ικανότητά σας να νικάτε.

ναβάχο σύμβολα
Clipart Library

Η διαρκής γοητεία με τα σύμβολα των Ινδιάνων Ναβάχο μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες. Ο πολιτιστικός πλούτος τους περικλείει παραδόσεις αιώνων, παρέχοντας ένα παράθυρο σε έναν πολιτισμό που έχει ευδοκιμήσει σε αρμονία με το περιβάλλον του. Πέρα από την αισθητική, αυτά τα σύμβολα έχουν βαθιά πνευματική σημασία, λειτουργώντας ως αγωγοί σε μια κοσμοθεωρία που σέβεται την ιερότητα όλης της ζωής. Η σύνδεση των συμβόλων με τη φύση έχει παγκόσμια απήχηση, ελκυστική σε όσους αναγνωρίζουν τη σημασία της διατήρησης της φυσικής μας κληρονομιάς.

Καθώς ξετυλίγουμε τις έννοιες πίσω από αυτά τα σύμβολα ξεκινάμε ένα ταξίδι που ξεπερνά τον απλό θαυμασμό. Είναι μια εξερεύνηση στα βάθη μιας πολιτιστικής ταπισερί που συνεχίζει να μας αιχμαλωτίζει και να μας εμπνέει σήμερα. Τα σύμβολα των Ινδιάνων Ναβάχο δεν είναι απλώς τεχνουργήματα του παρελθόντος. Είναι ζωντανές εκφράσεις μιας ζωντανής κουλτούρας και μιας αρμονικής σχέσης με τη Γη—μια κληρονομιά που συνεχίζει να διαμορφώνει την κατανόησή μας για την ιθαγενή σοφία και τη διαρκή λατρεία για την πολιτιστική κληρονομιά.

Άουσβιτς: Μια φρίκη που δεν έγινε καν πρωτοσέλιδο

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr