Search
Close this search box.
αποφθέγματα μεσαίωνας

Πνευματικές ανησυχίες στο μεσαίωνα: 5 αποφθέγματα αναγεννησιακών influencers

Όσοι είχαν πνευματικές ανησυχίες στο μεσαίωνα, ήταν κάτι σαν τους σημερινούς influencers αλλά λίγο πιο σοφοί και χωρίς hashtags.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε πέντε αποφθέγματα που θα σας κάνουν να χαμογελάσετε και να αναρωτηθείτε πόσο μακρινή μοιάζει η εποχή τους. Ή όχι; Oh wait!

10 αιρετικοί που άλλαξαν τον κόσμο

«Ένα παραμύθι λέγεται μόνο κατά το ήμισυ, όταν το λέει μόνο ένα άτομο». 

Έτσι έλεγαν οι Ισλανδοί δημιουργοί του σκανδιναβικού παραμυθιού “The Saga of Grettir the Strong”. Το παραμύθι περιγράφει λεπτομερώς τη ζωή του Γκρέτιρ Άσμουνταρσον, έναν επαναστάτη Ισλανδό μαχητή του 17ου αιώνα. 

Grettir

«Τίποτα δεν είναι πιο γλυκό από την αγάπη, τίποτα υψηλότερο, τίποτα πιο δυνατό, τίποτα μεγαλύτερο, τίποτα πιο χαρούμενο, τίποτα πιο γεμάτο και τίποτα καλύτερο στον ουρανό ή στη γη». 

Το έγραψε ο Thomas à Kempis, ρωμαιοκαθολικός λόγιος του 15ου αιώνα από την όμορφη Ολλανδία. Φαίνεται ότι, είχε αρκετό κοινό να ακούει τις διδαχές του, ως άλλος influencer. Στην ελληνική γλώσσα και στο διαδίκτυο θα τον συναντήσεις με το όνομα «Θωμάς ο Κεμπήσιος». Τον αδικεί λίγο, πιστεύω. 

Thomas_von_Kempen_JS

«Οι λέξεις είναι σαν άδεια κοχύλια χωρίς τη μουσική. Ζουν όπως τραγουδιούνται, γιατί οι λέξεις είναι το σώμα και η μουσική το πνεύμα». 

Ωραία τα έλεγε και η Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν, μια Γερμανίδα ηγουμένη του 12ου αιώνα, η οποία θεωρείται μέχρι σήμερα η σημαντικότερη θρησκευτική ηγέτιδα του 12ου αιώνα στην Ευρώπη. Η ίδια είχε γεννηθεί το 1098. 

Engraving;_German_abbess_and_physician_Hildegard_von_Bingen_Wellcome

«Η τροφή του σώματος είναι το φαγητό, ενώ η τροφή της ψυχής τρέφει τους άλλους».

Αυτό τόνιζε με κάθε αφορμή ο Ali ibn Abi Talib, Χαλίφης του Ισλάμ, από το 656 έως το 661. Τα εικονογραφημένα έντυπα της εποχής τον δείχνουν να ακολουθείται από πολυπληθές κοινό. Another influencer spotted.

Ali_mounted_on_his_blue_mule

«Υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο στους κύκνους. Μας διδάσκουν ότι, τα δεινά του θανάτου δεν πρέπει να μας στεναχωρούν. Όταν οι κύκνοι πεθαίνουν, περιφρονούν τη θλιβερή μοίρα τους τραγουδώντας». 

Πράγματι, το κύκνειο άσμα, δηλαδή το τραγούδι των κύκνων που παθαίνουν, είναι ένα ξεχωριστό σημάδι της φύσης. Το επεσήμανε ο Γεράλδος της Ουαλίας, Άγγλος ιστορικός του 12ου αιώνα. Και αυτό το… πήγαινε προς το θρησκευτικό influencing – βλέπετε ήταν η απόλυτη μόδα της εποχής. 

St.David's_Cathedral_-_Dreieinigkeitskapelle_5_Giraldus_Cambrensis

 

6 ιστορικά λάθη που συνεχίζουμε να πιστεύουμε ως σωστά (2ο μέρος)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr