Search
Close this search box.
Πλάτωνας άγνωστα γεγονοτα

Πλάτωνας: Κι όμως υπάρχουν 10 άγνωστα γεγονότα για τη ζωή του που πρέπει να ξέρεις

Ο Πλάτωνας είναι ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους φιλοσόφους για αυτό και κάθε φορά που ανακαλύπτουμε άγνωστα γεγονότα για τη ζωή του το βρίσκουμε μια εξαιρετική ευκαιρία για να το μοιραστούμε μαζί σας.

Πώς πέθανε ο Πλάτωνας ; Ποιο ήταν το πραγματικό του όνομα; Και άλλα πολλά που δεν έχουμε λάβει γνώση. Τα γεγονότα που ακολουθούν μπορεί να είναι γνωστά σε κάποιους φανατικούς ακόλουθους της φιλοσοφίας αλλά σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς δεν τα έχουμε συμπεριλάβει στις γνώσεις μας.

10 άγνωστα γεγονότα για τη ζωή του Πλάτωνα

1. Ο Πλάτωνας (429; -347 π.Χ.), διάσημος φιλόσοφος της δυτικής ιστορίας, γεννήθηκε σε μια διακεκριμένη οικογένεια. Η μητέρα του, η Περικτιόνη, καταγόταν από τον Σόλωνα, Έλληνα νομοθέτη και λυρικό ποιητή, ενώ ο πατέρας του, ο Αρίστων, έλκει την καταγωγή του από βασιλείς της Μεσσηνίας και της Αθήνας.

2. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, η μητέρα του Πλάτωνα παντρεύτηκε τον θείο του, Πυρίλαμπο, και απέκτησαν τον Πλάτωνα, προσθέτοντας στην οικογένεια τέσσερα παιδιά.

3. Μεταξύ του 409 π.Χ. και του 404 π.Χ., ο Πλάτων υπηρέτησε ως στρατιώτης στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, πολεμώντας για την Αθήνα εναντίον της Σπάρτης- δυστυχώς, αυτός και οι σύντροφοί του ηττήθηκαν.

Πλάτωνας: 40 αποφθέγματα που αποκαλύπτουν το μυστήριο της ζωής

4. Ο Πλάτωνας μπορεί να μην ήταν το πραγματικό όνομα του φιλοσόφου- ορισμένοι ιστορικοί προτείνουν ως πραγματικό του όνομα τον Αριστοκλή. Το παρατσούκλι “Πλάτων” θα μπορούσε να είναι παρατσούκλι που προήλθε από τη στιβαρή σωματική του διάπλαση, ιδίως τους φαρδείς ώμους του, καθώς ήταν παλαιστής στην παιδική του ηλικία.

5. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, ο Πλάτων σκέφτηκε να ασχοληθεί με την πολιτική, αλλά, μετά τη δίκη και το θάνατο του Σωκράτη το 399 π.Χ., επέλεξε να ασχοληθεί με τη φιλοσοφία.

6. Μετά την εκτέλεση του Σωκράτη, ο Πλάτων πέρασε 12 χρόνια ταξιδεύοντας, μελετώντας γεωλογία, γεωμετρία, αστρονομία και μαθηματικά. Αυτή η περίοδος σηματοδότησε την αρχή της συγγραφής του, η οποία κατηγοριοποιείται σε τρεις ενότητες: Σωκρατικές διδασκαλίες, κοινωνική και πολιτική θεωρία και μεταφυσική.

7. Το 385 π.Χ., ο Πλάτωνας ίδρυσε ένα από τα πρώτα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, την Ακαδημία, προσφέροντας εκπαίδευση χωρίς δίδακτρα, χρηματοδοτούμενη από φιλανθρωπίες. Οι σπουδαστές εντρυφούσαν στη φιλοσοφία, τις πολιτικές επιστήμες, τα μαθηματικά, τη βιολογία και την αστρονομία.

8. Ο Πλάτωνας κλήθηκε στις Συρακούσες για να διδάξει τον Διονύσιο Β΄, αλλά δημιουργήθηκαν υποψίες, με αποτέλεσμα ο σκεπτικιστής ηγεμόνας να συλλάβει τον Πλάτωνα κατ’ οίκον.

9. Το 529 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α΄ έκλεισε την Ακαδημία του Πλάτωνα, φοβούμενος ότι οι διδασκαλίες της αποτελούσαν απειλή για τον χριστιανισμό μετά από σχεδόν μια χιλιετία ύπαρξης.

10. Ο Πλάτωνας απεβίωσε το 347 π.Χ. και θάφτηκε στην Ακαδημία, αν και οι αρχαιολόγοι δεν βρήκαν ποτέ τα λείψανά του. Οι συνθήκες του θανάτου του παραμένουν άγνωστες. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι πέθανε στο κρεβάτι του με έναν μουσικό που έπαιζε φλάουτο δίπλα στο κρεβάτι του.

Πλάτωνας vs Αριστοτέλης: Οι διαφορές στη φιλοσοφία τους

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr