Search
Close this search box.
Παρίσι έγχρωμη ταινία 1920

Η ζωή στο Παρίσι του 1920 ζωντανεύει μέσα από επιχρωματισμένες σκηνές (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα ακόλουθα αποσπάσματα ταινιών με την αστική ζωή στο Παρίσι του 1920 αξίζουν τον χρόνο σου. Είναι ένα νοητικό που πρέπει να κάνεις έστω για μια φορά στη ζωή σου.

Το Παρίσι έχει εξιδανικευτεί και απεικονιστεί ως ιδιαίτερα ρομαντικό, με ιδιαίτερη έμφαση στη δεκαετία του 1920, μια δεκαετία με ιδιαίτερα ρομαντικές πινελιές.

Αυτός ο ρομαντισμός αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην παρουσία διάσημων καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών προσωπικοτήτων κατά την περίοδο εκείνη, όπως ο Ernest Hemingway, ο Salvador Dalí, ο F. Scott και η Zelda Fitzgerald, ο Pablo Picasso, η Gertrude Stein και ο Man Ray, όπως απεικονίζεται στην ταινία Midnight in Paris του Woody Allen.

H Μεταμόρφωση του Κάφκα σ΄ ένα μοναδικό animation του 1977 (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακόμη και έναν αιώνα αργότερα, παραμένει η γοητεία του γνήσιου Παρισιού της δεκαετίας του ’20, όπως φαίνεται στο έγχρωμο και επεξεργασμένο υλικό που παίζει με 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο στο συνοδευτικό βίντεο.

Ορισμένες πτυχές του Παρισιού έχουν παραμείνει σχετικά αμετάβλητες τα τελευταία εκατό χρόνια. Εμβληματικά ορόσημα όπως η Παναγία των Παρισίων, οι γέφυρες του Σηκουάνα και η colonne Vendôme είναι άμεσα αναγνωρίσιμα σε όσους γνωρίζουν την πόλη.

Παρόλο που η αίσθηση της μόδας των Παριζιάνων μπορεί να έχει εξελιχθεί, οι συνήθειές τους, ιδίως ο χρόνος που περνούν στις ταράτσες των καφέ φαίνεται να είναι ανθεκτικός.

Ορισμένα από αυτά τα καφέ, όπως το Le Dôme και το Le Café de la Paix, εξακολουθούν να είναι δημοφιλή, προσφέροντας έναν σύνδεσμο με το παρελθόν.

Παρόλο που η ανάγνωση εφημερίδων στα καφέ ήταν πιο διαδεδομένη τη δεκαετία του 1920, η συνήθεια να περνάει κανείς χρόνο σε αυτά τα καταστήματα παραμένει, με τα smartphones να έχουν αντικαταστήσει τις εφημερίδες.

Για όσους βρίσκουν την απουσία οθονών και μόνο δελεαστική, η προοπτική ενός ταξιδιού στο χρόνο πίσω σε αυτή την εποχή μπορεί να είναι ελκυστική, θυμίζοντας την εμπειρία που απεικονίζεται στο Midnight in Paris από τον χαρακτήρα του Owen Wilson.

Ωστόσο, πρακτικοί προβληματισμοί, όπως η κατάσταση των υδραυλικών εγκαταστάσεων, της θέρμανσης και της οδοντιατρικής μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και η πρόβλεψη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα μπορούσαν να κάνουν κάποιον να προβληματιστεί και να αντιληφθεί πως προφανώς και δεν ήταν όλα τέλεια.

Παρά τις σκέψεις αυτές, η γοητεία του ρομαντισμού υπερισχύει και η γοητευτική αστική ζωή που απεικονίζεται σε αποσπάσματα ταινιών από τη δεκαετία του 1920 μπορεί να κάνει την εμπειρία να αξίζει τον κόπο.

Η ιδέα της ενσωμάτωσης σε αυτή την ιστορική παρισινή σκηνή, ακόμη και μετά την αποχώρηση σημαντικών προσωπικοτήτων όπως ο Χέμινγουεϊ, ο Πικάσο και οι Φιτζέραλντ, θα μπορούσε να είναι μια δελεαστική πρόταση, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς την ευημερούσα μεταπολεμική περίοδο, γνωστή ως les Trente Glorieuses, που ακολούθησε.

Δείτε το βίντεο με το Παρίσι του 1920:

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Θα απαγορευτούν τα αυτοκίνητα στο Παρίσι;

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr