Search
Close this search box.
μαρσέλ ζανινί

Πέθανε ο Μαρσέλ Ζανινί

Σε ηλικία 99 ετών έφυγε από τη ζωή ο θρύλος της τζαζ μουσικής ο Μαρσέλ Ζανινί

Παρότι πασίγνωστος αστέρας του κινηματογράφου και, με τα χρόνια εύπορος, ποτέ του δεν πρόδωσε τη μεγάλη του αγάπη: Τη τζαζ μουσική. Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 2010, Ο Ζανινί εμφανίζεται στη σκηνή σε συνεργασία με διάφορα συγκροτήματα, αλλά και με τον γιο του, τον συγγραφέα Marc-Edouard Nabe.

Την τελευταία του πνοή άφησε στις 18 Ιανουαρίου 2023 σε νοσοκομείο του Παρισιού.

μαρσέλ ζανινί

Βιογραφικά στοιχεία για τον Μαρσέλ Ζανινί

Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1923 στην Κωνσταντινούπολη, από πατέρα Γαλλο-ιταλό και μητέρα Ελληνίδα. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1930, η οικογένειά του μετακόμισε στη Μασσαλία, όπου και εγκαταστάθηκαν μόνιμα. Μεγαλώνοντας, ανακάλυψε το ταλέντο του στο κλαρινέτο και το σαξόφωνο, ενώ μαγεύτηκε από την μεταπολεμική τζαζ σκηνή και μουσική. Το 1954 πήγε στη Νέα Υόρκη. Εκεί, συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής της εποχής. Κάποια από αυτά είναι οι Τσάρλι Πάρκερ, Τζον Κολτρέιν, Λούις Άρμστρονγκ, Μπίλι Χαλιντέι.

Ο Ζανινί επέστρεψε στο Παρίσι το 1969 και συνάντησε τον Leo Missir, ο οποίος ήταν τότε καλλιτεχνικός διευθυντής για λογαριασμό της εταιρείας Barclay. Ο Missir του πρότεινε να κάνουν μια διασκευή στη γαλλική γλώσσα για το τραγούδι του Βραζιλιάνου μουσικού Wilson Simonal, με τίτλο Nem vem que não tem“. Το όνομα για τα γαλλικά θα ήταν Tu veux ou tu veux pas“, “Θέλεις ή δεν θέλεις” στα ελληνικά. Το τραγούδι συνάντησε τεράστια επιτυχία και απήχηση και ο Ζανινί έμεινε χαραγμένος στη μνήμη όλων για το χαρακτηριστικό του μουστάκι, τα γυαλιά του και το καπέλο του.

Συνέντευξη: Ο Κωνσταντίνος Φάης, μας συστήνει τον αρχαίο κόσμο

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr