Search
Close this search box.
Τζίμης Πανούσης

Ο Τζίμης Πανούσης και οι 20 ατάκες μιας άναρχης ιδιοφυίας: «Στη νέα τάξη πραγμάτων, μην ξεχνάτε ότι τα πράγματα είμαστε εμείς»

Ο Τζίμης Πανούσης, ο Τζιμάκος της καρδιάς μας ήταν γνωστός για την σάτιρα και τον καυστικό και αθυρόστομο στίχο του

Ο Τζίμης Πανούσης γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1954, με γονείς τον Θεόδωρο καταγωγής από το Σαρακίνι Αρκαδίας και τη Φωτεινή, Μικρασιατικής Καταγωγής, στους Αμπελοκήπους της Αθήνας και μεγάλωσε στο Χολαργό. Το 1972, ο Τζίμης Πανούσης και ομάδα καλλιτεχνών στήνουν θεατρική ομάδα και φωνάζουν τον Γιάννη Χουβαρδά να κάνει μαθήματα. Το 1973 βρήκε από αγγελία δουλειά σε περιοδεύοντα θίασο.Στη συνέχεια εγκατέλειψε το θίασο για να δουλέψει ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα από την οποία παραιτήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ιδεολογική στάση του Πανούση και η αιχμηρή σάτιρά του οδήγησαν σε πολλαπλές νομικές αναμετρήσεις, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 1981, όταν αντιμετώπισε κατηγορίες για περιφρόνηση της αρχής από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου Καρδίτσας. Στη συνέχεια, ακολούθησαν πολυάριθμες δίκες, οι οποίες επικεντρώθηκαν κυρίως γύρω από τη χρήση προσβλητικής γλώσσας από τον Τζίμη και τους καυστικούς στίχους του, οι οποίοι στόχευαν άμεσα ή έμμεσα πρόσωπα και καταστάσεις.

Νίτσε: 45 αποφθέγματα που τάραξαν τον νου μας

15 ατάκες που μας τάραξαν μεγαλοπρεπώς

1.«Όπως είχε προφητεύσει ο συνάδελφός μου ο Παϊσιος, τον οποίο είχα γνωρίσει και προσωπικά, οι Φραγκολεβαντίνοι θα φοβηθούνε και θα ταραχθούν από την «κοφτερή ανατολή» που θ’ ανατείλει στην πατρίδα μας. Στ’ αγγλικά αυτό λέγεται «sharp east» δηλαδή «Σαρπιστ», που αν το διαβάσεις ανάποδα είναι “Τσίπρας”»

2.«Ήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουραγών»

3.«Το επίπεδο που ζούμε είναι χαμηλό, αλλά δε φοβόμαστε θα πέσουμε κι άλλο»

4.«Προσπαθούμε να παίξουμε στην μουσική τον ρόλο που παίζει ο Γκουσγκούνης στον κινηματογράφο. Ο Γκουσγκούνης αν και παρεξηγημένος, έχει κάνει πολλά πράγματα, γιατί καταργεί την τέχνη. Αυτό θέλουμε να κάνουμε κι εμείς, να καταργήσουμε την τέχνη.»

5.«Αν σας πει κάποιος ότι ανήκει εις την Αριστερά, ρωτήστε τον: Αριστερά μπαίνοντας ή Αριστερά βγαίνοντας;»

6.«Και μην παίρνετε ναρκωτικά, δεν φτάνουν για όλους.»

7.«Από τότε που οι σερβιέτες έβγαλαν φτερά, το μ**ν* έγινε για εμάς άπιαστο όνειρο»

8.«Η ελπίδα ήρθε αλλά την έκανε με ελαφρά ποιηματάκια»

9.«Η μοναδική μονή χωρίς σκάνδαλα είναι η μονή ταρίφα στα ταξί»

10.«ΜΜΕ: Μέσα μαζικής εξημέρωσης»

Τζίμης Πανούσης

11.«Δεν έχουν συλλάβει ποτέ την αλήθεια, γιατί παίρνει αντισυλληπτικά»

12.«Οταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω νοσοκόμα. Να μην υποδύομαι την πάπια, αλλά να την κρατάω με θάρρος και να ανακουφίζω τους ασθενείς μου»
«Εμείς οι βλάχοι, όπως λάχει…»

13.«Πάμε για διαφημίσεις και σε λίγο και πάλι χαζοί»

14.«Η μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση είναι η συνωμοσία των κηφήνων της βουλής»

15.«Στη νέα τάξη πραγμάτων, μην ξεχνάτε ότι τα πράγματα είμαστε εμείς».

16.«Το παίζω φεμινιστής γι’ αυτό με γουστάρουν οι γυναίκες! Είναι το καλύτερο κόλπο. Σε ένα μπαρ είδα μια κοπέλα και της είπα “Θέλω να κάνω ένα παιδί μαζί σου. Γι’ αυτό θα το προσπαθήσουμε πολλές φορές και, αν δεν πετύχει, δεν χάλασε και ο κόσμος. Εμείς θα λύσουμε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας;” Η κοπέλα βέβαια γέλασε πάρα πολύ».

17.«Να φοβάστε τους άντρες με περιφέρεια όπως τον Αλέξη Τσίπρα».

18. «Με τρελαίνει ο μητροπολίτης και θέλω να τον δαγκώσω, αλλά τον παπά τον γουστάρω γιατί ο παπάς πιστεύει. Είναι φίλος μου ο Ευδόκιμος στη Μονή Παναχράντου της Άνδρου, ο οποίος προσεύχεται για μένα. Μου λέει ‘ξέρω τι λένε για σένα, αλλά αφού είσαι εδώ, σε γουστάρω’. Κι εγώ τον γουστάρω. Είναι κι αθυρόστομος όπως εγώ».

19. «Έχουν ξεφτιλίσει τις απεργίες κάνοντας εθιμοτυπικές συγκεντρώσεις. Είναι συγκεντρώσεις επαναστατικής γυμναστικής».

20.«Η ελπίδα ήρθε αλλά την έκανε με ελαφρά ποιηματάκια».

Φρίντα Κάρλο: 10 σπουδαία αποφθέγματα που θα μεταμορφώσουν την σκέψη σου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr