Search
Close this search box.
μεγαλύτερος_ελληνικός_υπερυπολογιστής

Ο μεγαλύτερος ελληνικός υπερυπολογιστής είναι γεγονός – Πού θα εγκατασταθεί;

Ο «Δαίδαλος», ο μεγαλύτερος ελληνικός υπερυπολογιστής πρόκειται να εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Μετά την αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση του κτιρίου του πρώην Ηλεκτρικού Σταθμού στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ), ένα έργο διεθνούς σημασίας θα εγκατασταθεί σε ένα από τα μνημειακά βιομηχανικά κτίρια της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου για να στεγάσει το ελληνικό υπερυπολογιστικό σύστημα «Δαίδαλος» (HPC), ένα πανίσχυρο εργαλείο.

Σε αυτό θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες και υποδομές με ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως αυτά που προβλέπονται σε παρόμοια έργα. Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός και η κατασκευή του χώρου πρέπει να πληρούν υψηλές αισθητικές και αρχιτεκτονικές απαιτήσεις, καθώς, πέραν των λειτουργικών αναγκών του, ο χώρος θα είναι ανοικτός στο κοινό για να βλέπει τον υπερυπολογιστή, το ίδιο το ιδιόκτητο κτίριο και τον βιομηχανικό εξοπλισμό του.

Ο υπερυπολογιστής με την ονομασία «Δαίδαλος» που θα αποκτήσει η Ελλάδα έχει ικανότητα 55 Petaflops, δηλαδή 55 δισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο. Παράλληλα, το συνολικό κόστος του εξοπλισμού αναμένεται να φτάσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Οι εργασίες εγκατάστασης από το Κεντρικό Συμβούλιο Σύγχρονων Κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού έχουν εγκριθεί και οι προσφορές θα ανοίξουν τον Δεκέμβριο. Ο υπερυπολογιστής θα χρησιμοποιηθεί από ένα ευρύ φάσμα Ελλήνων και Ευρωπαίων χρηστών. Οι υψηλές επιδόσεις του είναι ο λόγος που συγκαταλέγεται στα 500 κορυφαία συστήματα υψηλών επιδόσεων στον κόσμο, τοποθετώντας τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη της επιστημονικής έρευνας. Είναι επίσης ένα από τα πιο ισχυρά μηχανήματα στην Ευρώπη.

NASA: Εντυπωσιακό στιγμιότυπο από την τροχιά του πλανήτη Άρη! (ΦΩΤΟ)

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr