Search
Close this search box.
βουλη

Ομόφυλα ζευγάρια: «Όχι» στην παρένθετη μητρότητα – Σε δημόσια συζήτηση οι παράμετροι του νομοσχεδίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει τη δημόσια συζήτηση με μια συνέντευξη στην ΕΡΤ, με σκοπό να εξηγήσει στην κοινωνία τις βασικές παραμέτρους του νομοσχεδίου που αφορά τον γάμο των ομοφύλων.

Καταιγισμός αλληλοκατηγοριών μεταξύ Βελόπουλου και Καπουτζίδη 

Προτού τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός θεωρεί αναγκαίο να διεξαχθεί δημόσια συζήτηση και να εξηγηθούν στην κοινωνία οι βασικές πτυχές της ρύθμισης για το θέμα του γάμου των ομοφύλων. Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στην ΕΡΤ, όπου θα αναλύσει εκτενώς το θέμα.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις βασικές πτυχές του νομοθετήματος που πρόκειται να παρουσιαστεί σύντομα. Κεντρική ιδέα αυτού είναι η διεύρυνση του δικαιώματος του πολιτικού γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια και η ανάλογη επέκταση του δικαιώματος τεκνοθεσίας. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, η ρύθμιση αυτή είναι σημαντική, καθώς πολλά ομόφυλα ζευγάρια ήδη έχουν παιδιά, τα οποία, ωστόσο, βρίσκονται σε αβεβαιότητα σε περίπτωση που κάτι συμβεί στον βιολογικό γονέα τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο σύντροφος του γονέα δεν αναγνωρίζεται ως κηδεμόνας. Το δικαίωμα υιοθεσίας για μονογονεϊκά ζευγάρια υπάρχει στη χώρα μας από το 1946, αν και οι διαδικασίες είναι αυστηρές και αργοπορημένες.

Υπό το πρίσμα αυτό, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ένα ομόφυλο ζευγάρι θα έχει τη δυνατότητα να υιοθετήσει ένα παιδί από ίδρυμα, παρά τις χρονοβόρες διαδικασίες. Επιπλέον, αν ένα από τα μέλη έχει ήδη ένα παιδί πριν την επίσημη πολιτική ένωση, τότε ο σύζυγος ή η σύζυγος θα έχει το δικαίωμα να αναγνωρίσει το παιδί αυτό.

Σε σχέση με αυτό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη (Open), υποστηρίζει τη ρύθμιση, επισημαίνοντας ότι το Σύνταγμα μας προβλέπει ίσα δικαιώματα για όλους, ιδίως όσον αφορά τα δικαιώματα των παιδιών. Εκφράζει την άποψη ότι ένα παιδί που μεγαλώνει με ομόφυλους γονείς έχει τα ίδια δικαιώματα με ένα παιδί που μεγαλώνει σε ετερόφυλη οικογένεια.

Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος (Real News), επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μια δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία, απαλλαγμένη από αποκλεισμούς σε θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα.

Αποκλεισμός παρένθετης  μητρότητας

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να επιβεβαιώσει την απόφασή του ότι το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να χρησιμοποιούν την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Αυτή η απόφαση αποκλείει τη δυνατότητα παρένθετης μητρότητας, της οποίας υποστήριξη είχε εκφράσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στους “Πρωταγωνιστές”. Ο Κασσελάκης είχε εκφράσει την επιθυμία να αποκτήσει δύο αγόρια μέσω παρένθετης μητρότητας με τον σύντροφό του Τάιλερ Μακ Μπεθ. Σημειωτέον ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και αν επιτρέπονται ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία, η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν επιτρέπεται.

Κομματική πειθαρχία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με το εάν θα υπάρξει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, ειδικά για τους υπουργούς της κυβέρνησης, κατά την πορεία του νομοσχεδίου προς τη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής του νομοσχεδίου θα είναι ο Άκης Σκέρτσος. Είναι αξιοσημείωτο ότι η υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννα Λυτρίβη, επιθυμούσε να είναι εκείνη η εισηγήτρια, αλλά τελικά αναλαμβάνει αυτό το ρόλο ο Άκης Σκέρτσος.

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης, αναμένεται να εμφανιστεί μια ομάδα υπουργών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που θα υπερασπιστεί και θα εξηγήσει το νομοσχέδιο στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται πρόσωπα όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης. Επίσης, πολλοί υπουργοί έχουν δηλώσει υπέρ του νομοσχεδίου, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Σοφία Ζαχαράκη, η Λίνα Μενδώνη, η Νίκη Κεραμέως και η Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλα πρόσωπα όπως ο Κωστής Χατζηδάκης. Επίσης, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, που είναι παντρεμένος με τον σύντροφό του, αναμένεται να τοποθετηθεί επίσης για το θέμα.

Επιπλέον, ορισμένοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως η γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα και οι βουλευτές Γιώργος Σταμάτης και Νεφέλη Χατζηϊωαννίδου, αναμένεται να προασπιστούν τη ρύθμιση.

Νίκος Οικονομόπουλος: «Δεν συμφωνώ για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr