Search
Close this search box.
Οι 15 σημαντικότεροι ιστορικοί που πρέπει να γνωρίζεις (1)

Οι 15 σημαντικότεροι ιστορικοί που πρέπει να γνωρίζεις

Στις 3 Μαΐου 2023, το περιοδικό The Historian παρουσίασε ένα διεισδυτικό άρθρο που περιγράφει τη σημαντική συμβολή 15 διάσημων ιστορικών που άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στη μελέτη της ιστορίας.

Το άρθρο τονίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισαν οι ιστορικοί σε όλη την ιστορία στη διαμόρφωση της κατανόησης του παρελθόντος, καταγράφοντας σχολαστικά γεγονότα και σημαίνουσες προσωπικότητες προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Η Άλωση της Τροίας και η διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής του Οδυσσέα

 

Οι 15 σημαντικότεροι ιστορικοί

1.Charles Francis Horne

Ο κατάλογος ξεκινά με τον Charles Francis Horne, έναν Αμερικανό συγγραφέα, συντάκτη και εκδότη που αναγνωρίζεται για το σημαντικό έργο του στον τομέα των εκδόσεων αναφοράς και της εκπαίδευσης. Η αφήγηση ξεδιπλώνεται με χάρη με λεπτομέρειες σχετικά με τη σταδιοδρομία του, την εκτεταμένη βιβλιογραφία και τη διαρκή επίδρασή του στον τομέα.

οι σημαντικότεροι ιστορικοί

2. Leopold von Ranke

Ακολουθεί ο Leopold von Ranke, που χαρακτηρίζεται ως ο “πατέρας της σύγχρονης ιστορικής επιστήμης”. Το άρθρο αναλύει την αφοσίωση του Ράνκε στην ερμηνεία της ιστορίας χωρίς προσωπικές προκαταλήψεις, την έμφαση που έδωσε στις πρωτογενείς πηγές και τη βαθιά επιρροή του αριστουργήματός του, “Η ιστορία των Παπών”.

οι σημαντικότεροι ιστορικοί

3. John Dademo Waiko
Το άρθρο δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά σε δυτικούς ιστορικούς, αλλά παρουσιάζει επίσης τον John Dademo Waiko, ιστορικό, συγγραφέα και πολιτικό από την Παπούα Νέα Γουινέα. Αναπτύσσονται οι αξιοσημείωτες συνεισφορές του Waiko τόσο στην ιστορία όσο και στην πολιτική, αναδεικνύοντας τη διαρκή σημασία του στην Παπούα Νέα Γουινέα και στην περιοχή του Ειρηνικού.

οι σημαντικότεροι ιστορικοί

 

4. Ηρόδοτος
Ο Ηρόδοτος, ο αρχαίος Έλληνας “πατέρας της ιστορίας”, λαμβάνει τη δέουσα προσοχή για το θεμελιώδες έργο του “Οι Ιστορίες”, παρέχοντας μια λεπτομερή περιγραφή των ελληνοπερσικών πολέμων και υπογραμμίζοντας τη σημασία των μαρτυριών και των πρωτογενών πηγών.

οι σημαντικότεροι ιστορικοί

 

5. Vahakn N. Dadrian

Ο Vahakn N. Dadrian, Aρμενοαμερικανός ιστορικός και κοινωνιολόγος, αναγνωρίζεται για το πρωτοποριακό έργο του σχετικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ρίχνοντας φως στους πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες που οδήγησαν στην τραγωδία. Το άρθρο υπογραμμίζει τη διεπιστημονική συμβολή του Dadrian στις μελέτες της γενοκτονίας.

οι σημαντικότεροι ιστορικοί

6. Alfred Vagts

Ο Alfred Vagts, Γερμανοαμερικανός στρατιωτικός ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, αναδεικνύεται σε προσωπικότητα-κλειδί στην ανάλυση του πολέμου και των διεθνών σχέσεων. Παρουσιάζεται η έμφαση που έδωσε στην κατανόηση του κοινωνικού πλαισίου των στρατιωτικών συγκρούσεων και η σημαντική συμβολή του στις διεθνείς σχέσεις.

7. William of Malmesbury

 

Το ταξίδι στην ιστορία συνεχίζεται με τον William of Malmesbury, έναν μεσαιωνικό Άγγλο ιστορικό και μοναχό που φημίζεται για τη γλαφυρή καταγραφή της ιστορίας της Αγγλίας, ιδίως στο “Gesta Regum Anglorum”. Το άρθρο υπογραμμίζει το κομψό λατινικό ύφος του Γουλιέλμου και την προσοχή στη λεπτομέρεια, θέτοντας ένα πρότυπο για την αγγλική ιστορική συγγραφή.

οι σημαντικότεροι ιστορικοί

8. Thomas Babington Macaulay

Ο Thomas Babington Macaulay, Βρετανός ιστορικός, δοκιμιογράφος και πολιτικός, είναι διάσημος για το επιδραστικό έργο του “The History of England from the Accession of James II”, το οποίο ενσωματώνει με μοναδικό τρόπο την κοινωνική και πολιτιστική ιστορία. Διερευνάται επίσης ο ρόλος του Macaulay ως εξέχοντος διανοούμενου και πολιτικού στη Βρετανία του 19ου αιώνα.

οι σημαντικότεροι ιστορικοί

9. Joseph Needham

Ο Joseph Needham, Βρετανός βιοχημικός και ιστορικός της επιστήμης, αναγνωρίζεται για το μνημειώδες έργο του “Επιστήμη και πολιτισμός στην Κίνα”, το οποίο αμφισβητεί τις ευρωκεντρικές απόψεις για την επιστημονική ιστορία. Το άρθρο θίγει τη συμβολή του Needham στη βιοχημεία και την επίδρασή του στην κατανόηση της μη δυτικής συμβολής στην επιστήμη.

οι σημαντικότεροι ιστορικοί

10. Θουκυδίδη
Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον Θουκυδίδη, τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό και στρατηγό, γνωστό για τη λεπτομερή περιγραφή του Πελοποννησιακού Πολέμου. Η καινοτόμος προσέγγισή του στις διεθνείς σχέσεις και η έμφαση που έδωσε στα εμπειρικά στοιχεία και τις ακριβείς πηγές επηρέασαν σημαντικά τη μελέτη της ιστορίας.
οι σημαντικότεροι ιστορικοί

11. Hippolyte Taine

Ο Hippolyte Taine, Γάλλος ιστορικός, κριτικός λογοτεχνίας και φιλόσοφος, βρίσκει μια θέση για την επηρεασμένη από την επιστημονική μέθοδο προσέγγισή του για την κατανόηση του κοινωνικού και ιστορικού πλαισίου της τέχνης και της λογοτεχνίας. Αναδεικνύονται οι σημαντικές συνεισφορές του Taine στην ιστορία της τέχνης και ο ρόλος του στη γαλλική πνευματική ζωή.

οι σημαντικότεροι ιστορικοί

12. Henry Hallam

Ο Henry Hallam, Βρετανός ιστορικός και κριτικός λογοτεχνίας, ξεχωρίζει για το ολοκληρωμένο έργο του σχετικά με την ιστορία της Ευρώπης κατά τον Μεσαίωνα. Το έργο “Η άποψη για την κατάσταση της Ευρώπης κατά τον Μεσαίωνα” υπογραμμίζεται για τη χρήση πρωτογενών πηγών και τη λεπτομερή ανάλυση των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων.

οι σημαντικότεροι ιστορικοί

13.Πολύβιος

Ο Πολύβιος, Ο Έλληνας ιστορικός, αναγνωρίζεται για το περιεκτικό έργο του “Οι Ιστορίες”, το οποίο παρέχει μια λεπτή ανάλυση της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Τονίζεται η έμφαση του Πολύβιου στην κατανόηση των αιτιών των ιστορικών γεγονότων και η επιρροή του στην αρχαία μελέτη της ιστορίας.

οι σημαντικότεροι ιστορικοί

 

14.John Emerich Edward Dalberg-Acton

Ο Λόρδος Acton, επίσης γνωστός ως John Emerich Edward Dalberg-Acton, εξυμνείται για τη διάσημη δήλωσή του σχετικά με τη διεφθαρμένη φύση της εξουσίας. Το έργο του “The History of Freedom and Other Essays” (Η ιστορία της ελευθερίας και άλλα δοκίμια) τονίζεται για την έμφαση που δίνει στην ατομική ελευθερία και στους κινδύνους της τυραννίας.

οι σημαντικότεροι ιστορικοί

 

15. Walter Ullmann

Ο κατάλογος ολοκληρώνεται με τον Walter Ullmann, βρετανό ιστορικό και μελετητή του μεσαιωνικού δικαίου, ο οποίος αναγνωρίζεται για το επιδραστικό έργο του σχετικά με την ιστορία του παπισμού και του κανονικού δικαίου. Τονίζεται η λεπτομερής ανάλυση του Ullmann για την εξέλιξη της παπικής εξουσίας κατά τη μεσαιωνική περίοδο.

οι σημαντικότεροι ιστορικοί

Τί πραγματικά σκότωσε τον Μότσαρτ;

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr