Search
Close this search box.
Βενιαμίν Φραγκλίνος αρετές

Οι 13 αρετές στις οποίες ορκίστηκε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος και τήρησε ως τον θανατό του

Ως ιδρυτής, εφευρέτης, συγγραφέας και πολιτικός άνδρας, η κληρονομιά του Βενιαμίν Φραγκλίνου είναι μνημειώδης. Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια των αμέτρητων επιτευγμάτων του, ανακαλύπτουμε έναν άνθρωπο που περιέγραψε σχολαστικά ένα σύνολο αρχών για να καθοδηγήσει το ταξίδι του προς την προσωπική και ηθική τελειότητα.

Αυτές οι 13 αρετές, όπως γράφτηκαν στην αυτοβιογραφία του, χρησιμεύουν ως πυλώνες του χαρακτήρα, αντανακλώντας τη δέσμευση του Φραγκλίνου για συνεχή αυτοβελτίωση.

Η εγκράτεια, η σιωπή, η τάξη, η αποφασιστικότητα, η λιτότητα, η φιλανθρωπία, η ειλικρίνεια, η δικαιοσύνη, το μέτρο, η καθαριότητα, η ηρεμία, η αγνότητα και η ταπεινότητα – κάθε αρετή περικλείει ένα διαχρονικό ψήγμα σοφίας. Είτε προειδοποιούν για την αποφυγή της υπερβολής, είτε προτρέπουν για συνετό λόγο, είτε υποστηρίζουν την τάξη και τη δικαιοσύνη, οι αρετές του Φραγκλίνου ξεπερνούν την προέλευσή τους από τον 18ο αιώνα, προσφέροντας έναν αιώνιο οδηγό για ηθική ζωή.

Στις σελίδες που ακολουθούν, εμβαθύνουμε στην ουσία κάθε αρετής, διερευνώντας πώς οι διαχρονικές αρχές του Φραγκλίνου μπορούν να φωτίσουν το μονοπάτι προς την προσωπική και κοινωνική βελτίωση. Μέσα από ανέκδοτα, προβληματισμούς και τη σοφία που αποστάζεται από μια ζωή που έζησε πλούσια, ξετυλίγουμε τα στρώματα του χαρακτήρα του Φραγκλίνου, βρίσκοντας έμπνευση για να εφαρμόσουμε αυτές τις αρετές στη δική μας ζωή.

16 συγκρουσιακά αποφθέγματα του Χέγκελ με σκόπο να μας απελευθερώσουν

 

Οι 13 αρετές του Βενιαμίν Φραγκλίνου

  1. Εγκράτεια. Μην τρώτε μέχρι να φουσκώσετε. Μην πίνετε μέχρι να μεθύσετε.
  2. Σιωπή: Να μιλάτε μόνο όταν είναι να πείτε κάτι που θα ωφελήσει είτε τους άλλους είτε τον εαυτό σας. Αποφύγετε τις ασήμαντες συζητήσεις.
  3. Τάξη: Τοποθετήστε όλα τα πράγματά σας στη σωστή τους θέση. Δώστε σε κάθε κομμάτι της επιχείρησής σας τον χρόνο του.
  4. Αποφασιστικότητα: Αποφασίστε να κάνετε αυτό που πρέπει. Κάντε οπωσδήποτε αυτό που αποφασίσατε.
  5. Φειδώ: Να ξοδεύετε μόνο για να κάνετε καλό σε άλλους ή στον εαυτό σας· με άλλα λόγια, μην επιτρέπετε σε τίποτε να πάει χαμένο.
  6. Φιλοπονία: Μην αφήνετε τον χρόνο να κυλά άσκοπα. Πάντα να ασχολείστε με κάτι χρήσιμο. Βγάλτε από το πρόγραμμά σας όλες τις ανώφελες ενέργειες.
  7. Ειλικρίνεια: Μη χρησιμοποιείτε βλαβερό δόλο. Να σκέπτεστε άκακα και δίκαια- και αν μιλάτε, να μιλάτε αναλόγως.
  8. Δικαιοσύνη: Μην αδικείτε κανέναν βλάπτοντάς τον ή παραλείποντας τα ευεργετήματα που είναι καθήκον σας.
  9. Μέτρο: Αποφύγετε τις ακραίες καταστάσεις. Αποφύγετε τις προσβολές όσο κι αν νομίζετε ότι το αξίζουν.
  10. Καθαριότητα: Να μην ανέχεστε τη ρυπαρότητα στο σώμα, στα ρούχα ή στην κατοικία σας.
  11. Ηρεμία: Μην εκνευρίζεστε με ασήμαντα πράγματα ή με συνηθισμένα και αναπόφευκτα ατυχήματα.
  12. Αγνότητα: Να χρησιμοποιείτε σπάνια τον ηδονισμό και μόνο για θέματα υγείας και αναπαραγωγής – ποτέ σε υπερβολικό βαθμό, ούτε σε βάρος της δικής σας γαλήνης και υπόληψης ή κάποιου άλλου.
  13. Ταπεινότητα: Μιμηθείτε τον Ιησού και τον Σωκράτη.

(Οι 13 αρετές αντλήθηκαν από το βιβλίο “Η μέθοδος του Αριστοτέλη – Δημιουργώντας την Καλή Ζωή” του James O”Toole. Εκδόσεις: Ενάλιος. Μεταφραστής: Θεοδώρα Δαρβίρη)

30 αναγεννησιακά αποφθέγματα του Καζαντζάκη: «Αν μια γυναίκα κοιμάται μοναχή, εμείς, όλοι οι άντρες, φταίμε…»

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr