Search
Close this search box.

Οίκος Christie’s: Tο παλαιότερο χριστιανικό βιβλίο προς πώληση

Ο οίκος δημοπρασιών Christie’s ετοιμάζεται να παρουσιάσει στους πλειοδότες τον Κώδικα Crosby-Schøyen, που θεωρείται ευρέως ως το αρχαιότερο χριστιανικό βιβλίο που υπάρχει.

Το αρχαίο αυτό χειρόγραφο, γραμμένο σε κοπτική γραφή σε πάπυρο, προέρχεται από την Αίγυπτο και εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε μεταξύ των ετών 250 και 350 μ.Χ. Η σημασία του εκτείνεται πέρα από την ηλικία του, καθώς πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πρώτα βιβλία που δημιουργήθηκαν ποτέ.

Αναφορές από το BBC δείχνουν ότι αυτό το αξιοσημείωτο τεχνούργημα θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει σε δημοπρασία το ιλιγγιώδες ποσό των 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων (3 εκατομμυρίων λιρών). Μια τέτοια αποτίμηση υπογραμμίζει τη βαθιά ιστορική και πολιτιστική σημασία που αποδίδεται σε αυτό το κομμάτι από μελετητές και συλλέκτες.

Η προέλευση του Κώδικα Crosby-Schøyen ανάγεται σε ένα από τα πρώτα χριστιανικά μοναστήρια, όπου κατασκευάστηκε σχολαστικά. Μέσα στις σελίδες του βρίσκονται τα πλήρη κείμενα δύο βιβλίων της Βίβλου, προσφέροντας έναν απτό σύνδεσμο με τις πρώιμες χριστιανικές κοινότητες της εποχής. Αυτή η συμπερίληψη καθιστά τον κώδικα όχι μόνο ένα κειμήλιο τεράστιας ιστορικής αξίας, αλλά και ένα κομβικό έγγραφο που ρίχνει φως στην ανάπτυξη και τη διάδοση του χριστιανισμού κατά τα χρόνια της διαμόρφωσής του.

Ο Eugenio Donadoni, ανώτερος ειδικός σε βιβλία και χειρόγραφα στον οίκο Christie’s, τονίζει τη σημασία του κώδικα ως πρωτογενούς πηγής για την κατανόηση της πρώιμης εξάπλωσης του χριστιανισμού στην περιοχή της Μεσογείου. Επισημαίνει πώς αυτό ακριβώς το βιβλίο χρησιμοποιήθηκε από τους πρώτους μοναχούς στην Άνω Αίγυπτο κατά τη διάρκεια των εναρκτήριων εορτασμών του Πάσχα, που συνέβη μόλις μερικές εκατοντάδες χρόνια μετά την εποχή του Χριστού και περίπου έναν αιώνα μετά τη σύνθεση του τελευταίου Ευαγγελίου.

Επιπλέον, ο κώδικας Crosby-Schøyen αποτελεί μέρος της συλλογής παπύρων Bodmer, η οποία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα αρχαίων κειμένων που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950. Παράλληλα με τα χριστιανικά χειρόγραφα, η συλλογή αυτή περιλαμβάνει επίσης βιβλικά χωρία και κείμενα ειδωλολατρικής προέλευσης, εμπλουτίζοντας την κατανόησή μας για το πολιτιστικό και θρησκευτικό τοπίο της εποχής.

Καθώς αυτό το εξαιρετικό κειμήλιο ετοιμάζεται να βγει στο στίβο της δημοπρασίας, χρησιμεύει ως απτή υπενθύμιση της διαρκούς αναζήτησης της ανθρωπότητας για πνευματική κατανόηση και διατήρηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Τα 10 παλιότερα βιβλία του κόσμου: σε ποια μουσεία μπορείτε να τα θαυμάσετε

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr