Search
Close this search box.
Νόμπελ

Νόμπελ: Αυξάνεται το χρηματικό έπαθλο στα φετινά βραβεία – Ποιο θα είναι το χρηματικό ποσό ;

Το ίδρυμα Νόμπελ αποκάλυψε ότι τα φετινά βραβεία Νόμπελ θα περιλαμβάνουν υψηλότερο χρηματικό έπαθλο, αυξημένο κατά 1 εκατομμύριο κορώνες, συνολικού ύψους 11 εκατομμυρίων (που ισοδυναμεί με 986.000 δολάρια).

Το χρηματικό ποσό των βραβείων παρουσίασε διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια και οι υπεύθυνοι των βραβείων εξήγησαν ότι η φετινή αύξηση αντανακλά την ισχυρή οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος.

To Βρετανικό Μουσείο θα αποκαταστήσει τη φήμη του ιδρύματος υιοθετώντας πιο αυστηρή πολιτική

Το 2012, το ποσό του βραβείου μειώθηκε από 10 εκατομμύρια κορώνες σε 8 εκατομμύρια κορώνες στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ιδρύματος να ενισχύσει την οικονομική του θέση. Στη συνέχεια, το ποσό αυξήθηκε στα 9 εκατομμύρια το 2017 και αυξήθηκε περαιτέρω στα 10 εκατομμύρια το 2020, επιστρέφοντας στο επίπεδο που ήταν πριν από το 2012.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία δεκαετία, η σουηδική κορώνα έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 30% έναντι του ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσφατη αύξηση της αξίας του βραβείου δε θα ενισχύσει σημαντικά τον πλούτο των βραβευμένων με Νόμπελ που βρίσκονται εκτός Σουηδίας.

Για να δοθεί κάποιο πλαίσιο, το 2013, η χρηματική αξία των βραβείων Νόμπελ σε τομείς όπως η επιστήμη, η λογοτεχνία και η ειρήνη, τα οποία απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1901, ήταν περίπου 1,2 εκατομμύρια δολάρια, παρόλο που το βραβείο είχε μειωθεί σε 8 εκατομμύρια κορώνες σε σουηδικό νόμισμα.

Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής θα είναι το πρώτο που θα ανακοινωθεί φέτος, προγραμματισμένο για τις 2 Οκτωβρίου, ενώ στη συνέχεια θα αποκαλυφθούν τα βραβεία φυσικής, χημείας, λογοτεχνίας και ειρήνης.

Βιβλιοθήκες: Οι 10 μεγαλύτερες συλλογές στον κόσμο

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr