Search
Close this search box.
Ντιντερό

Ντιντερό: «Η ηθική και η αρετή δεν είναι υποχρεωτικές παρά μόνο σ’ αυτούς που υπακούν»

Ο Ντενί Ντιντερό, Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας και εγκυκλοπαιδιστής του 18ου αιώνα παραμένει μια εξέχουσα μορφή στην ιστορία.

Ο Ντιντερό γεννήθηκε στο Langres της Γαλλίας το 1713, και ξεκίνησε μια πορεία που θα τον καθιστούσε κεντρική φιγούρα του Διαφωτισμού, μιας περιόδου που χαρακτηρίστηκε από μια βαθιά στροφή προς τη λογική και την επιστήμη. Το κύριο έργο του, η “Εγκυκλοπαίδεια”, που συνέταξε με τον Jean le Rond d’Alembert, ήταν ένα μνημειώδες λογοτεχνικό και φιλοσοφικό επίτευγμα. Αυτή η περιεκτική εγκυκλοπαίδεια είχε ως στόχο να συγκεντρώσει και να διαδώσει τη γνώση σε διάφορους κλάδους, αμφισβητώντας την εδραιωμένη εξουσία της Καθολικής Εκκλησίας και προωθώντας την κριτική σκέψη.

Χρήστος Γιανναράς: «Γνωρίζουμε τον έρωτα μόνο στην απόσταση της αποτυχίας» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα γραπτά του Ντιντερό περιλάμβαναν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την ηθική και την πολιτική έως την τέχνη και την επιστήμη. Η “Επιστολή του για τους τυφλούς” είναι ένα κλασικό έργο για τη φιλοσοφία της γνώσης και της αντίληψης. Επιπλέον, το θεατρικό του έργο “Ο ανιψιός του Ραμώ” εμβάθυνε στα ηθικά διλήμματα και την ανθρώπινη φύση με απαράμιλλο βάθος και ευστροφία.

Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε λογοκρισία και διώξεις για τις προοδευτικές ιδέες του, ο Ντιντερό παρέμεινε ένθερμος υποστηρικτής της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης. Τα έργα του εξακολουθούν να εμπνέουν μελετητές, φιλοσόφους και συγγραφείς, αντανακλώντας τη διαρκή σημασία της συμβολής του στον πνευματικό διάλογο.

10 αποφθέγματα του Ντιντερό:

1.Η αδιαφορία κάνει τους σοφούς και η αναισθησία τα τέρατα.

2.Καταπίνουμε με απληστία κάθε ψέμα που μας κολακεύει, αλλά την αλήθεια που μας φαίνεται πικρή την παίρνουμε με μικρές γουλιές.

3.Ο φιλόσοφος δεν σκότωσε ποτέ κανέναν ιερέα, όμως ο ιερέας έχει σκοτώσει πάρα πολλούς φιλοσόφους.

4.Ακόμα και αν αντιστοιχούν εκατό χιλιάδες καταραμένοι σε κάθε έναν που σώζεται, ο διάβολος εξακολουθεί να προηγείται, δεδομένου ότι αυτός δεν εγκατέλειψε τον γιο του να πεθάνει.

5.Η ηθική και η αρετή δεν είναι υποχρεωτικές παρά μόνο σ’ αυτούς που υπακούν.

6.Τα πάθη ανυψώνουν τον άνθρωπο σε ανώτερα επίπεδα.

7.Οι άνθρωποι δεν πρόκειται να ελευθερωθούν προτού ο τελευταίος βασιλιάς στραγγαλιστεί με τα έντερα του τελευταίου παπά.

8.Οι κύκνοι έχουν ένα ύφος σαν να είναι υπεροπτικοί, ηλίθιοι και μοχθηροί, τρία προσόντα που ταιριάζουν πολύ μεταξύ τους.

9.Η ευγλωττία δεν είναι παρά η τέχνη να διανθίζεις τη λογική.

10.Ο Θεός των χριστιανών είναι ένας πατέρας που δημιουργεί μεγάλο θέμα για τα μήλα του και δεν προσπαθεί πολύ για να βοηθήσει το γιο του.

24 αποφθέγματα για τον έρωτα 

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr