Search
Close this search box.

Ο Νικ Κέιβ ενάντια στην «Ορθοδοξία» της Woke κουλτούρας: «Υπάρχει έλλειψη συμπόνοιας, έλλειψη συγχώρεσης»

Ο Νικ Κέιβ, ο Αυστραλός καλλιτέχνης που είναι γνωστός για την προθυμία του να αντιμετωπίζει κατά μέτωπο πολύπλοκα ζητήματα, έστρεψε πρόσφατα την προσοχή του στην εξέταση του φαινομένου της “woke” κουλτούρας και των αντιληπτών αδυναμιών της.

Σε μια ειλικρινή συνέντευξή του στην εφημερίδα The Guardian, όπου με γενναιότητα μίλησε για την καταστροφική απώλεια των γιων του Arthur το 2015 και Jethro το 2022, ο Cave αναφέρθηκε επίσης στις παρεξηγήσεις που περιβάλλουν την πολιτική του στάση. Παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται ως  συντηρητικός, έχει ασκήσει κριτική στην έλλειψη ταπεινότητας εντός της “woke κουλτούρας”, ένα συναίσθημα που μοιράστηκε ως απάντηση στους θαυμαστές του στο The Red Hand Files το 2019.

Ενώ ορισμένοι έχουν συνδέσει λανθασμένα τις απόψεις του με το κίνημα alt-right, οι πεποιθήσεις του Νικ Κέιβ είναι πολύ πιο διαφοροποιημένες και βαθιά ριζωμένες στη βιωματική εμπειρία. Εμβάθυνε στις ιδιαιτερότητες του συντηρητισμού στη Βρετανία, κάνοντας παραλληλισμούς με το δικό του ταξίδι θλίψης και απώλειας.

«Ο συντηρητισμός είναι μια δύσκολη λέξη για να μιλήσει κανείς στη Βρετανία, γιατί οι άνθρωποι σκέφτονται αμέσως τους Τόρις. Αλλά πιστεύω ότι ο συντηρητισμός μικρής κλίμακας είναι κάποιος που έχει μια θεμελιώδη κατανόηση της απώλειας, η κατανόηση ότι το να καταρρίψεις κάτι είναι εύκολο, το να το ξαναχτίσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο. Υπάρχει μια έμφυτη ανάγκη μέσα μας να καταρρίψουμε τα σκατά, και προσωπικά είμαι πιο επιφυλακτικός από αυτή την άποψη, χωρίς να είναι μια ολόκληρη πολιτική ιδεολογία που με περιβάλλει», δήλωσε ο Νικ Κέιβ.

Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, δεν συμφωνώ με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου – το cancel ανθρώπων. Υπάρχει έλλειψη συμπόνοιας, έλλειψη συγχώρεσης. Αυτά έρχονται σε αντίθεση με όσα πιστεύω σε πνευματικό επίπεδο,».

Επιπλέον, ο Κέιβ, του οποίου η πνευματική στάση έχει σταθερά αποφύγει την εύκολη κατηγοριοποίηση, δήλωσε την περιφρόνησή του για όλες τις μορφές δόγματος, από την πολιτική μέχρι τη θρησκεία. Αποδίδει αυτή την κλίση προς την αβεβαιότητα στη μητέρα του, αναγνωρίζοντας ότι ενώ μπορεί να είναι ενοχλητική, την αγκαλιάζει. «Στους ανθρώπους δεν αρέσει να το λέω αυτό, αλλά αισθάνομαι ότι είναι στη φύση μου να διορθώνω συνεχώς την ισορροπία των δικών μου ιδεών για τα πράγματα».

Νικ Κέιβ: 10 αποφθέγματα που υφαίνουν ιστορίες σκοτεινής ομορφιάς και ποιητικής απήχησης

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr