Search
Close this search box.
Νέα Υόρκη σύγχρονη τέχνη

Σύγχρονη Τέχνη στη Νέα Υόρκη: ποιος ξεχνά τη «Χρυσή Μέριλιν Μονρόε»;

Θα μου πεις, υπάρχει κάτι το σπέσιαλ στη σύγχρονη τέχνη που δημιουργείται και παρουσιάζεται ειδικά στη Νέα Υόρκη; Σίγουρα, ο συνδυασμός της ιστορικής σημασίας, της καλλιτεχνικής ποικιλομορφίας, της πολιτιστικής επιρροής, της θεσμικής παρουσίας και της δυναμικής της αγοράς καθιστά τη σύγχρονη τέχνη στη Νέα Υόρκη κάτι ξεχωριστό – ειδικά για τα μάτια του θεατή.

Στη Νέα Υόρκη, η σύγχρονη τέχνη βρίσκει μια διέξοδο αλλά ποτέ δε μένει σε αδιέξοδο. 

Η Νέα Υόρκη υπήρξε κεντρικός κόμβος για την ανάπτυξη και τη διάδοση των κινημάτων της σύγχρονης τέχνης από τις αρχές του 20ου αιώνα. Από την εμφάνιση του αφηρημένου εξπρεσιονισμού στα μέσα του 20ου αιώνα έως την άνοδο της pop art και μετά, η Νέα Υόρκη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πορείας της σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως.

Ποιος ξεχνά το έργο του Andy Warhol, «Χρυσή Μέριλιν Μονρόε», του 1962;

Η Μέριλιν Μονρόε ανέβηκε στο θρόνο των πιο σημαντικών μορφών του 20ου αιώνα και από τότε έγινε κορυφαίο σύμβολο για τον αμερικανικό και παγκόσμιο κινηματογράφο της δεκαετίας του 1950. Ταυτόχρονα, οι διαπλοκές της με ισχυρές αμερικανικές πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο Κένεντι, έχει αφήσει μια μεγάλη σκιά στη ζωή της.

Νέα Υόρκη σύγχρονη τέχνη
πηγή WikiArt

Από όλους τους ζωγράφους που εργάζονται σήμερα στην υπηρεσία της λαϊκής εικονογραφίας, ο Andy Warhol είναι ίσως ο πιο μοναχικός και ο πιο μοναχικά θεαματικός. Ανάμεσα στα δυνατά του έργα, η «χρυσή Μέριλιν Μονρόε» είναι ένα από αυτά. Ο Γουόρχολ έχει δείξει ζωγραφική ικανότητα, ένστικτο για τη χυδαιότητα στην επιλογή των χρωμάτων του και αίσθηση για ό,τι είναι πραγματικά ανθρώπινο και αξιολύπητο σε έναν από τους υποδειγματικούς μύθους της εποχής μας. 

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) στο κέντρο του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, ιδρύθηκε το 1929, ήταν το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στη σύγχρονη εποχή.

Το MoMA είναι μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης που βρίσκεται στην περιοχή του Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Ιδρύθηκε από τους πρωτοπόρους συλλέκτες σύγχρονης τέχνης Άμπι Άλντριχ Ροκφέλερ, (σύζυγος του Τζον Ροκφέλερ Junior) Λίλι Μπλις και Μαίρη Κουίν Σουλιβάν. Στην αρχή, η Άμπι δεν είχε καμία υποστήριξη από τον σύζυγό της, ο οποίος περιφρονούσε τη σύγχρονη τέχνη, αλλά τελικά δώρισε τη γη για την τρέχουσα τοποθεσία του MoMA.

Νέα Υόρκη σύγχρονη τέχνη
πηγή Wikipedia Commons

 

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μέριλιν Μονρόε – Άρθουρ Μίλερ: Ο έρωτας που αιχμαλώτισε τη φαντασία μας

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr