Search
Close this search box.
Μέγας Αλέξανδρος θάνατος

Νέα μελέτη για τον Μέγα Αλέξανδρο: «Ζούσε για 6 μέρες και νόμιζαν πως είχε πεθάνει» – Υποστηρίζει η Katherine Hall

Ο Μέγας Αλέξανδρος έπασχε από ένα σύνδρομο, σύμφωνα με την Katherine Hall.

Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα στις 10 Ιουνίου 323 π.Χ. έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις μεταξύ των ιστορικών.

Ενώ υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την αιτία του θανάτου του, όπως η μόλυνση, υπερβολική κατανάλωση οίνου η δολοφονία αλλά και μια έκθεση του 1998 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ που προτείνει ως πιθανό υπαίτιο τον τυφοειδή πυρετό, ο οποίος ήταν κοινός στην αρχαία Βαβυλώνα. Οι ιστορικές αναφορές περιγράφουν συμπτώματα συμβατά με μολυσματικές ασθένειες τις ημέρες που προηγήθηκαν του θανάτου του.

Νέες δηλώσεις της Αρβελέρ: «Έφτασα 100 χρόνων για να βεβαιωθώ ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι στη Βεργίνα»

Όμως μια άλλη άποψη αρκετά πρόσφατη προέρχεται από την Katherine Hall, ανώτερη λέκτορα στην Ιατρική Σχολή του Dunedin στη Νέα Ζηλανδία. Προτείνει ότι ο Αλέξανδρος μπορεί να ήταν ζωντανός αλλά παράλυτος λόγω του συνδρόμου Guillain-Barré, μιας νευρολογικής διαταραχής που προκαλείται από κοινές λοιμώξεις της εποχής.

Μέγας Αλέξανδρος θάνατος

Η Hall υποστηρίζει ότι το σώμα του Αλεξάνδρου δεν αποσυντέθηκε για έξι ημέρες μετά τον θάνατό του, επειδή ήταν ακόμη ζωντανός, αν και ανίκανος να κινηθεί.

Αυτή η θεωρία παρέχει μια λογική για την έλλειψη αποσύνθεσης, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να μην ήταν πραγματικά νεκρός, δεδομένης της απουσίας ελέγχων σφυγμού εκείνη την εποχή.

Η εξήγηση για την εμφάνιση του συνδρόμου αποδίδεται από τη Hall στο γεγονός ότι ο στρατιώτης πιθανόν να προσβλήθηκε από GBS, πιθανώς λόγω μόλυνσης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, έναν συχνά σχετιζόμενο παράγοντα. Υποθέτει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος παρουσίασε μια παραλλαγή του GBS που οδήγησε σε παράλυση, γεγονός που, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που υπήρχαν στην αρχαία εποχή για τον προσδιορισμό του θανάτου, υποδηλώνει ότι ο βασιλιάς μπορεί να απεβίωσε λίγες ημέρες αφότου θεωρήθηκε νεκρός.

Η υπόθεση αυτή υποστηρίζεται από την άποψη ότι η παράλυση μπορεί να μείωσε την ανάγκη για οξυγόνο και να έκανε την αναπνοή λιγότερο εμφανή, παραπλανώντας τους συντρόφους του να πιστέψουν ότι είχε σταματήσει να αναπνέει, ενώ δεν είχε σταματήσει.

Σε κάθε περίπτωση το μυστήριο συνεχίζεται!

Φωνογραφία εξωφύλλου

Μέγας Αλέξανδρος στο Netflix: Καθηγητής του Cambridge προειδοποιεί για διαστρέβλωση της ιστορίας

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr