Search
Close this search box.
Netflix

«Μπαράζ» ακυρώσεων σε πρωτότυπες σειρές από Hulu, ΗΒΟ Max και Netflix

Τί συμβαίνει με τις πλατφόρμες Hulu, ΗΒΟ Max και Netflix; Το streaming περνάει κρίση;

Κινδυνεύει το μέλλον του τηλεοπτικού περιεχομένου streaming; Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται από την πρόσφατη “ακύρωση” παραγωγών όπως το νέο “Gossip Girl”, το “A League of Their Own” του Amazon, το “The Great” του Hulu και αρκετές πρωτότυπες σειρές του Netflix.

Πριν από μερικά χρόνια, οι πλατφόρμες streaming καμάρωναν για μια συντριπτική ποικιλία ταινιών. Το Netflix, το Hulu, το Apple TV+ και το HBO Max, ειδικά κατά τη διάρκεια του πανδημικού λουκέτου, κυριάρχησαν στη σκηνή με μια τεράστια βιβλιοθήκη παλαιότερων και πρωτότυπων ταινιών και τηλεοπτικών έργων, αποτελώντας απειλή για τα παραδοσιακά δίκτυα και τους κινηματογράφους.

Άντονι Χόπκινς: Ήρθε το τρέιλερ της ταινίας «One Life» με τον «Βρετανό Σίντλερ» που έσωσε 669 παιδιά

Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτό το εξελισσόμενο τοπίο για τις εν λόγω πλατφόρμες; Σημαίνει ότι οι εκπομπές τους αντιμετωπίζουν πλέον πρωτοφανή ποσοστά ακυρώσεων, αφήνοντας τους θαυμαστές αβέβαιους για την τύχη των αγαπημένων τους σειρών. Το Netflix, ειδικότερα, έχει επικριθεί για την ταχεία ακύρωση των πρωτότυπων παραγωγών του, συχνά μετά από μόλις μία ή δύο σεζόν.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εποχή του streaming δεν μοιάζει αρκετά με το “μακελειό” που μάστιζε τα παραδοσιακά τηλεοπτικά δίκτυα. Τη σεζόν 2011-2012, πριν από την άνοδο του Netflix, όπου μόνο το ένα τρίτο περίπου των σειρών κατάφερνε να περάσει τον πρώτο γύρο επεισοδίων. Πολλές διακόπηκαν απότομα, πριν ακόμη προβληθούν όλα τα ολοκληρωμένα επεισόδια.

Μόνο σε λίγες επιλεγμένες σειρές δόθηκε αμέσως συνέχεια, όπως στο “New Girl” του Fox, στο “Scandal” του ABC και στο “Last Man Standing” (στο ABC και στο FOX). Η προσδοκία μιας σειράς να τελειώσει με τους δικούς της όρους ήταν σπάνια, με σειρές όπως το “Cheers”, το “Seinfeld” και το “Lost” να αποτελούν αξιοσημείωτες εξαιρέσεις.

Περικοπές στις πλατφόρμες streaming

Το streaming υποσχόταν να φέρει επανάσταση στην τηλεόραση. Αυτές οι πλατφόρμες έχουν πλέον γίνει γίγαντες περιεχομένου, με αποτέλεσμα να υπάρχει πληθώρα υπηρεσιών streaming. Αυτή η στροφή επανέφερε μια παλιά επιχειρηματική στρατηγική της τηλεόρασης: τις περικοπές.

Ωστόσο, οι πλατφόρμες streaming είναι ακόμη σχετικά νέες στην πρακτική της ακύρωσης εκπομπών. Μια μελέτη του 2023 από το The Wrap διαπίστωσε ότι το Netflix “ακύρωσε” επίσημα μόνο το 11% των νέων σειρών του. Στο σημερινό τοπίο, η επιτυχία μιας σειράς συχνά μεταφράζεται σε τέσσερις, πέντε ή έξι σεζόν, με μικρότερους κύκλους επεισοδίων των 8 έως 10 επεισοδίων, σε σύγκριση με το πρότυπο του δικτύου των 22 ή περισσότερων επεισοδίων.

Επιπλέον, κλασικές σειρές όπως το “M*A*S*H” (με 256 επεισόδια) και το “Frasier” (με 264 επεισόδια) γνωρίζουν ανανεωμένη δημοτικότητα μέσω των επαναλήψεων που προσφέρονται από πλατφόρμες streaming χρόνια μετά.

Ίσως η πιο σημαντική αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν είναι οι προσδοκίες των θεατών. Οι υπηρεσίες streaming υποσχέθηκαν στους συνδρομητές την ελευθερία να βλέπουν ό,τι θέλουν, όπως θέλουν και όποτε θέλουν, χωρίς περιορισμούς. Ενώ μπορεί να υπάρχει προσωρινή οργή για την ακύρωση σειρών από τις πλατφόρμες streaming, η τηλεοπτική βιομηχανία, ιδίως εν μέσω των σημερινών απεργιών του Χόλιγουντ, βρίσκεται σε περίοδο μετασχηματισμού. Η υπομονή και η προσαρμογή είναι το κλειδί.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τις New York Times 

The Nun II : Ήρθε και προβάλλεται σε όλους τους κινηματογράφους

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr