Search
Close this search box.
Μπάτμαν Κρίστοφερ Νόλαν

Τhe Batman Trilogy: Η τριλογία που επαναπροσδιόρισε το είδος των υπερηρώων

Η τριλογία του Μπάτμαν σε σκηνοθεσία Κρίστοφερ Νόλαν (Christopher Nolan) είναι ένα κινηματογραφικό αριστούργημα.

Μιας και αναφερόμαστε σε τριλογία, φυσικό κι επόμενο να αποτελείται από τρεις ταινίες, όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ταινίες αυτές είναι: το «Batman Begins» του 2005, το «The Dark Knight» του 2008 και το «The Dark Knight Rises» του 2012. Όλες τους αντιπροσωπεύουν μια απομάκρυνση από τις συμβατικές ταινίες με υπερήρωες, εισάγοντας μια πιο σκοτεινή, πιο ρεαλιστική και ηθικά περίπλοκη απεικόνιση του Μπάτμαν και της Γκόθαμ City, γεγονός που άρεσε -και συνεχίζει να αρέσει- σε υπερβολικά μεγάλη μερίδα του κόσμου. Τι λέτε να τις διερευνήσουμε μία μία;

«Batman Begins» (2005)
Και ξεκινάμε με το «Batman Begins», όπου αποτελεί τη γένεση της τριλογίας του Νόλαν, παρέχοντας μια νέα ιστορία προέλευσης για τον αγαπημένο μας παιδικό “σουπερήρωα”. Η προσέγγιση του σκηνοθέτη ήταν να αφαιρέσει τα φανταστικά στοιχεία και να εξερευνήσει την ψυχολογία πίσω από τη μεταμόρφωση του Μπρούς Γουέιν σε Μπάτμαν. Μέσα από ένα εξαιρετικά καλογραμμένο σενάριο (μακράν το καλύτερο της τριλογίας) δημιουργεί μια σκοτεινή αφήγηση που αποτυπώνει την ουσία της διαφθοράς και της παρακμής της Γκόθαμ, καθώς συγχρόνως μας παρουσιάζει έναν -προσγειωμένο θα λέγαμε- Μπάτμαν, τον οποίο υποδύεται ο Κρίστιαν Μπέιλ, ο οποίος παλεύει με ηθικά διλήμματα, ενοχές και το βάρος της επαγρύπνησής του. Με λίγα λόγια, το «Batman Begins» έθεσε τα θεμέλια για μια πιο ανθρωποποιημένη απεικόνιση του ήρωα και μας έκανε να ανυπομονούμε για τη συνέχεια…

Μπάτμαν Κρίστοφερ Νόλαν

«The Dark Knight» (2008)

Και η συνέχεια έφτασε…συγκεκριμένα το 2008 με τον τίτλο «The Dark Knight» (O Σκοτεινός Ιππότης). Η δεύτερη αυτή ταινία θεωρείται συχνά ως η κορυφαία της τριλογίας, καθώς κι ένα αριστούργημα του σύγχρονου κινηματογράφου. Η ερμηνεία του Τζόκερ από τον Χιθ Λέτζερ, ενός πράκτορα του χάους, είναι εμβληματική και ανεβάζει την ταινία σ’ ένα επίπεδο που σπάνια βλέπουμε να συνέβη σε ταινίες με υπερήρωες. Ο Νόλαν, εδώ, αντιμετωπίζει ζητήματα μέσα από τις αναρχικές πράξεις του Τζόκερ και τον αγώνα του Μπάτμαν να διατηρήσει τις αρχές του μπροστά σ’ έναν απρόβλεπτο αντίπαλο. Ο «Σκοτεινός Ιππότης» γνώρισε διθυραμβικές κριτικές και τεράστια εμπορική επιτυχία, ενισχύοντας τη φήμη του Νόλαν ως οραματιστή σκηνοθέτη και αναδιαμορφώνοντας το είδος των υπερήρωων.

Μπάτμαν Κρίστοφερ Νόλαν

«The Dark Knight Rises» (2012)

Στο τελευταίο μέρος της τριλογίας του Νόλαν, «The Dark Knight Rises», η ιστορία ξεκινά αρκετά χρόνια μετά τα γεγονότα του «The Dark Knight». Ο Μπρους Γουέιν αποσύρθηκε, καθώς ο Μπάτμαν και η Γκόθαμ αντιμετωπίζουν μια νέα απειλή με τη μορφή του Μπέιν, τον οποίο υποδύεται ο Τομ Χάρντι. Η τρίτη και τελευταία αυτή ταινία -υπό τη δυνατή παρτιτούρα του Χανς Ζίμερ- εξερευνά θέματα αναγέννησης, λύτρωσης και του αδάμαστου πνεύματος του Μπάτμαν, παρακολουθώντας το σύμβολό του να απλώνεται πάνω από την πόλη – σαν ένας φάρος για μια πόλη που γνώρισε το σκοτάδι και που υπόσχεται μια νέα αυγή.

dark knight rises

Η τριλογία «Μπάτμαν» του Κρίστοφερ Νόλαν είναι ένα μνημειώδες επίτευγμα στο είδος των υπερήρωων. Παρουσιάζοντας μια πιο σκοτεινή – ρεαλιστική απεικόνιση του Μπάτμαν και του σύμπαντος του, ο Νόλαν κατάφερε να δώσει νέα πνοή σ’ έναν αγαπημένο χαρακτήρα. Η τριλογία επαναπροσδιόρισε τις προσδοκίες για το τι θα μπορούσε να είναι μια ταινία υπερήρωων, δίνοντας έμφαση στη βαθιά ανάπτυξη χαρακτήρων και σε θέματα που προκαλούν σκέψη. Η επιρροή της τριλογίας του Nolan είναι διαρκής, εμπνέοντας επόμενες ταινίες υπερήρωων και αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στην κινηματογραφική ιστορία.

Κείμενο: Γωγώ Μπόβαλη (Lavart)

Κρίστοφερ Νόλαν: 12 ταινίες ενός οραματικού αφηγητή

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr