Search
Close this search box.
μιχαλης παππας

Μιχαήλ Παππάς: Η εξύμνηση της ελληνικής παράδοσης μέσα από το φακό του (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ο Μιχάλης Παππάς απαθανατίζει εικόνες από έθιμα και παραδοσιακές γιορτές στην Ελλάδα, που έχουν κερδίσει διεθνή αναγνώριση μέσω δημοσιεύσεων σε αξιόλογα περιοδικά όπως η VOGUE, οι New York Times, το National Geographic και το VICE US, μεταξύ άλλων. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις σε αναγνωρισμένους χώρους όπως το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στην Αθήνα και το Μουσείο Fragonard στο Grasse της Γαλλίας, γνωστή ως η πρωτεύουσα των αρωμάτων του κόσμου.

Σπάνιος μαύρος πάνθηρας απαθανατίζεται καθώς τριγυρίζει στις ζούγκλες της Ινδίας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Οι εκθέσεις αυτές αποκάλυψαν στο κοινό μια συλλογή φωτογραφιών που τράβηξε ο Μιχαήλ Παππάς κατά τις επισκέψεις του σε παραδοσιακές εκδηλώσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Καθοδηγούμενος από το πάθος του για την ανθρωποκεντρική φωτογραφία και την αγροτική Ελλάδα, ο Παππάς καταγράφει τοπικά έθιμα και γεγονότα για να δημιουργήσει μια πιο καθηλωτική οπτική εμπειρία. Στόχος του είναι να συλλάβει αυτές τις παραδόσεις από πρώτο χέρι και να τις μοιραστεί με ένα ευρύτερο κοινό μέσω της τέχνης της φωτογραφίας.

Δείτε φωτογραφίες από τη δουλειά του Μιχάλη Παππά, καθώς και το υλικό του για το Mitos Project.

michael pappas

michael pappas

michael pappas
Θεσσαλία. Νύφη και οι Κυρίες των Βλάχων με το παραδοσιακό νυφικό και τις τοπικές φορεσιές.

Το Mitos Project, που ξεκίνησε το 2019, είναι μια εθνογραφική προσπάθεια που αναδεικνύει την παραδοσιακή ενδυμασία σε όλη την Ελλάδα. Εξερευνά τη συμβολική σημασία των τοπικών φορεσιών στη σύγχρονη κουλτούρα, δίνοντας έμφαση στη λαϊκή τέχνη και τα λαϊκά έθιμα. Με φόντο τα φυσικά και πολιτιστικά τοπία της Ελλάδας, το έργο αναδεικνύει τους ανθρώπους ως κεντρικά πρόσωπα, αναδεικνύοντας την ομορφιά της παραδοσιακής ενδυμασίας τόσο στην απλότητα όσο και στο μεγαλείο της.

michael pappas
Πελοπόννησος. Αρκαδία. Κυρία Λεωνιδίου με την τοπική φορεσιά.

michael pappas

michael pappas

Μέσω αυτού του εγχειρήματος, στόχος είναι η προβολή του θησαυρού του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, αποτυπώνοντας την ουσία της ένδυσης ως κεντρικό θέμα. Το περιεχόμενο του έργου έχει ποικίλες έννοιες, αντανακλώντας κοινωνικά, ιστορικά, οικονομικά και πολιτιστικά πλαίσια, καθώς και διαπροσωπικές σχέσεις, αγώνες και διαμόρφωση ταυτότητας. Το φυσικό περιβάλλον και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία εμφανίζονται συχνά στις φωτογραφίες.

michael pappas

michael pappas
Ετήσια γιορτή του Αγίου Γεωργίου (Αιγιώρης) στο χωριό Νεστάνη. Πολύ νωρίς το πρωί οι συμμετέχοντες στο τελετουργικό φορώντας παραδοσιακές φορεσιές και μαγκούρες στολισμένες με λουλούδια και αγριοσέλινο περπατούν για την εκκλησία του Αιγιώρη, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1280 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε έναν απόκρημνο βράχο που δεσπόζει στο τοπίο.
michael pappas
Πάσχα στην Ελλάδα: Το «κάψιμο του Ιούδα».

michael pappas

Αυτό που ξεχωρίζει αυτό το φωτογραφικό έργο είναι η σύγχρονη οπτική του, που παρουσιάζει άτομα που αγαπούν τα παραδοσιακά ενδύματα τους ως κειμήλια και συνεχίζουν να τα φορούν σε εθιμικές και εορταστικές περιστάσεις, ενημερώνοντας έτσι τις παραδοσιακές πρακτικές ως μέρος μιας συνεχούς πολιτιστικής διαδικασίας.

michael pappas

michael pappas
Mitos / The Thread of Greece
michael pappas
Η αυθεντική ενδυμασία της Βασίλισσας Αμαλίας της Ελλάδος, φωτογραφημένη στο Α’ Ανάκτορο και Βασιλική Κατοικία του Κράτους, γνωστό στις μέρες μας ως «Μουσείο της πόλης των Αθηνών» – Ίδρυμα Βούρου Ευταξία.
michael pappas
Βοιωτία. Θήβα. Κυρίες του χωριού Βάγια με τις τοπικές ενδυμασίες.
michael pappas
Αιγαίο Πέλαγος. Σποράδες. Σκιάθος.
michael pappas
Αιγαίο Πέλαγος. Δωδεκάνησα. Νήσος Κάρπαθος. χωριό Όλυμπος.
michael pappas
Παραδοσιακός γάμος στα Ανώγεια Κρήτης.
michael pappas
Μια μεγάλη γιορτή γεμάτη χορό, τραγούδι και ξεχωριστό φαγητό, αφιερωμένη στον πολιούχο της Αράχωβας Άγιο Γεώργιο. 22-25 Απριλίου.

michael pappas

michael pappas

Οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από το λογαριασμό του Μιχαήλ Παππά στο Instagram.

21 φωτογραφίες από τα παιχνίδια της παλιάς εποχής – Όταν οι δρόμοι έσφυζαν από παιδικές φωνές

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr