Search
Close this search box.
Αντουανέτα παντεσπάνι

Τελικά έφαγαν παντεσπάνι οι Γάλλοι, επί Μαρίας Αντουανέτας;

Ένα από τα πιο γνωστά αποφθέγματα στην ιστορία αποδίδεται συχνά στη Μαρία-Αντουανέτα, τη νύφη του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΣΤ’.

Λέγεται ότι γύρω στο 1789, όταν έμαθε ότι οι Γάλλοι υπήκοοί της δεν είχαν ψωμί, παρατήρησε με ψυχραιμία: “Qu’ils mangent de la brioche”, που μεταφράζεται ως “Ας φάνε παντεσπάνι”. Αυτή η άκαρδη δήλωση μετέτρεψε τη βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα σε περιφρονημένο σύμβολο της σπάταλης μοναρχίας και συνέβαλε στην επανάσταση που τελικά την οδήγησε στο να χάσει το κεφάλι της.

Ο θυελλώδης έρωτας του Ναπολέων με την Ιωσηφίνα, μέσα από την απιστία και την άνευ όρον αγάπη!

Ωστόσο, τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι η Μαρία-Αντουανέτα πιθανότατα δεν εκστόμισε αυτές τις διαβόητες λέξεις. Σύμφωνα με τη Lady Antonia Fraser, βιογράφο της γαλλίδας βασίλισσας, μια τέτοια δήλωση θα ήταν εκτός του χαρακτήρα της Μαρίας-Αντουανέτας. Γνωστή για την ευφυΐα της και τις φιλανθρωπικές της συνεισφορές, επέδειξε ευαισθησία για τη δυσχερή θέση των φτωχών, παρά τον πλούσιο τρόπο ζωής της.

Επιπλέον, η αφήγηση “Ας φάνε παντεσπάνι” προϋπήρχε του 1789. Μια παρόμοια ιστορία αποδόθηκε αρχικά στη Μαρία-Τερέζα, την ισπανίδα πριγκίπισσα που παντρεύτηκε τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ΄ το 1660, όπου υποτίθεται ότι πρότεινε στους Γάλλους να φάνε την κρούστα του πατέ.

Αντουανέτα δώσε τους παντεσπάνι

Η ιστορία συνδέθηκε αργότερα με διάφορους βασιλείς του 18ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένων δύο θείων του Λουδοβίκου ΙΣΤ’. Ειδικότερα, ο φιλόσοφος Ζαν-Ζακ Ρουσσώ συμπεριέλαβε την ιστορία του πατέ στις Εξομολογήσεις του το 1766, αποδίδοντας τα λόγια σε “μια μεγάλη πριγκίπισσα”, που πιθανότατα αναφερόταν στη Μαρία-Θηρεσία.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά απίθανο η Μαρία-Αντουανέτα, η οποία ήταν μόλις 10 ετών όταν ο Ρουσσώ έγραψε την αφήγησή του και αρκετά χρόνια μακριά από το γάμο με τον Γάλλο πρίγκιπα και την άνοδο στο θρόνο, να ήταν η γενεσιουργός αυτής της διάσημης φράσης .

Το παρεξηγημένο Βυζάντιο: μύθοι και αλήθειες

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr