Search
Close this search box.
Μέγας Αλέξανδρος μουσιού κυκλαδικής τέχνης

Μουσείο κυκλαδικής τέχνης: Ο Μέγας Αλέξανδρος κάνει στάση στη νέα έκθεση του Μουσείου (Φωτογραφίες)

Η Μάχη της Χαιρώνειας ξετυλίγεται μαζί με τον Μέγα Αλέξανδρο. Πότε ξεκινάει η έκθεση;

Η αξιόλογη έκθεση “Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο” εγκαινιάζεται στις 14 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, προσφέροντας μια μοναδική συνάντηση με τον Μέγα Αλέξανδρο και μια ζωντανή απεικόνιση της μετάβασης από την κλασική στην ελληνιστική εποχή. Ο Παναγιώτης Π. Ιωσήφ και ο Ιωάννης Δ. Φάππας, οι νεοδιορισθέντες επιστημονικοί διευθυντές, τονίζουν ότι η έκθεση αυτή προσφέρει μια απαράμιλλη αρχαιολογική εμπειρία, επιτρέποντας στους επισκέπτες να συνδεθούν με τον Μέγα Αλέξανδρο, μια μορφή που περιβάλλεται από θρύλους λόγω της σπανιότητας των αρχαιολογικών ευρημάτων παρά τις πολυάριθμες ιστορικές αναφορές.

Η κομβική είσοδος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πολιτική και στρατιωτική σκηνή ξετυλίγεται μέσα από τη μάχη της Χαιρώνειας, όπου, σε ηλικία 18 ετών, έπαιξε καθοριστικό ρόλο ως αρχηγός του ιππικού. Η μάχη, που έλαβε χώρα στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ., σηματοδότησε την επικράτηση της Μακεδονίας του Φιλίππου Β’ επί των νότιων Ελλήνων, των Αθηναίων με επικεφαλής τον Δημοσθένη και των Θηβαίων. Σηματοδότησε την έναρξη της μακεδονικής κυριαρχίας και τη σταδιακή εγκαθίδρυση της ελληνιστικής περιόδου.

Μέγας Αλέξανδρος: 20 αποφθέγματα ενός στρατηλάτη που άλλαξε τον κόσμο

Στην έκθεση παρουσιάζονται 240 αρχαιότητες και ιστορικά έγγραφα, ορισμένα από τα οποία αποκαλύπτονται για πρώτη φορά, που προέρχονται από 27 ελληνικά μουσεία, ξένα ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές. Στα αξιοσημείωτα εκθέματα περιλαμβάνονται ο “Μέγας Αλέξανδρος” του Andy Warhol (1981), μαρμάρινες προτομές του Φιλίππου Β’ και του Δημοσθένη, ο Πολεμιστής από το μοναδικό ταφικό σύνολο της Ηγουμενίτσας και η μακεδονική ασπίδα με την επιγραφή “Βασιλιάς Αλέξανδρος”. Επιπλέον, παρουσιάζονται οι ταφικές πρακτικές των Θηβαίων Ιερολοχιτών και των Μακεδόνων, ρίχνοντας φως στα επακόλουθα της μάχης.

Μια σύγχρονη εκδοχή εισάγεται για τους νεότερους επισκέπτες, με ένα διόραμα που χρησιμοποιεί χειροποίητες φιγούρες Playmobil και απεικονίζει τη μάχη της Χαιρώνειας, καθώς και δύο ταινίες της Ubisoft που βασίζονται στα βιντεοπαιχνίδια Assassin’s Creed, προσφέροντας μια σύγχρονη οπτική στο ιστορικό πλαίσιο.

Η έκθεση υπερβαίνει την ίδια τη μάχη, δίνοντας έμφαση στα επακόλουθά της, τα οποία εδραίωσαν την κυριαρχία της Μακεδονίας και άνοιξαν το δρόμο για τον ελληνιστικό κόσμο. Η μετάβαση από τη δημοκρατία και την Πόλη Κράτους στην εποχή των βασιλείων αναδιαμόρφωσε τον κόσμο, επεκτείνοντας την επιρροή του ελληνικού πολιτισμού στα όρια του γνωστού κόσμου.

Η Σάντρα Μαρινοπούλου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Μουσείου, υπογραμμίζει τη σημασία της έκθεσης, επισημαίνοντας τη διερεύνηση ενός γεγονότος όπου οι ιστορικές περιγραφές ευθυγραμμίζονται με σημαντικά αρχαιολογικά κατάλοιπα, που συχνά παραβλέπονται τόσο από το κοινό όσο και από την αρχαιολογική κοινότητα. Το θέμα επικεντρώνεται σε βασικές μορφές της ελληνικής αρχαιότητας και της παγκόσμιας ιστορίας, τον Φίλιππο Β’ και τον Αλέξανδρο Γ’ της Μακεδονίας, που διασταυρώνονται με τον σημαίνοντα Αθηναίο ρήτορα Δημοσθένη στην κομβική τοποθεσία της Χαιρώνειας.

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

Μέγας Αλέξανδρος μουσιού κυκλαδικής τέχνης
Γενική άποψη της έκθεσης, Φωτ. Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Installation shot, Photo Paris Tavitian © Museum of Cycladic Art.

Μέγας Αλέξανδρος μουσιού κυκλαδικής τέχνης
Μέγας Αλέξανδρος μουσιού κυκλαδικής τέχνης

 

Μέγας Αλέξανδρος μουσιού κυκλαδικής τέχνης

Μέγας Αλέξανδρος μουσιού κυκλαδικής τέχνης
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Installation shot, Photo Paris Tavitian © Museum of Cycladic Art

 

Μέγας Αλέξανδρος μουσιού κυκλαδικής τέχνης
Γενική άποψη της έκθεσης, Φωτ. Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Installation shot, Photo Paris Tavitian © Museum of Cycladic Art
Κιβωτιόσχημος τάφος, νεκρόπολη αρχαίας Τανάγρας, 3ος αι. π.Χ. Φωτ. Πάρις Ταβιτιάν

Μέγας Αλέξανδρος μουσιού κυκλαδικής τέχνης
Μέγας Αλέξανδρος μουσιού κυκλαδικής τέχνης

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος συνάντησε τον Διογένη – Ο διάλογος που έμεινε στην «ιστορία»

Πηγή φωτογραφιών

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr