Search
Close this search box.
Μέγας Αλέξαδρος Τιμόκλεια

Η μόνη γυναίκα που πέταξε στο πηγάδι έναν αξιωματικό του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ποια γυναίκα πέταξε στο πηγάδι έναν αξιωματικό του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πώς αντέδρασε ο  κορυφαίος στρατηλάτης;

Η Τιμόκλεια, αδελφή του στρατηγού Θεαγένη, ο οποίος διοικούσε τον θηβαϊκό στρατό κατά τη διάρκεια της μάχης της Χαιρώνειας, βρέθηκε μπλεγμένη σε μια ζοφερή μοίρα μετά την εξέγερση των Θηβαίων εναντίον της Mακεδονικής φρουράς στην Καδμεία. Αφού η πολιορκία της Θήβας από τον Μέγα Αλέξανδρο είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφική καταστροφή της πόλης και τη σφαγή των κατοίκων της, παραχώρησε τον έλεγχο της τιμής και των περιουσιών των Θηβαίων στον στρατό και τους συμμάχους του.

Στη συνέχεια, ένας από τους αξιωματικούς του Αλεξάνδρου εισήλθε στην κατοικία της Τιμόκλειας, λεηλάτησε τον πλούτο της και την υπέταξε σε δουλεία. Αντιμετωπίζοντας συνεχείς απειλές βίας, εκτός αν παρέδιδε όλα τα τιμαλφή και τα οικογενειακά της κειμήλια, η Τιμόκλεια, μη μπορώντας να αντέξει την πίεση, οδήγησε με πονηριά τον αξιωματικό σε ένα πηγάδι έξω από το σπίτι της. Ισχυρίστηκε ότι είχε κρύψει εκεί τα υπάρχοντά της, παρακινώντας τον ανυποψίαστο Θρακιώτη αξιωματικό να την ακολουθήσει.

8 λόγοι για τους οποίους δε θα επιβίωνες στην Αρχαία Ελλάδα

 

Αρπάζοντας την ευκαιρία, η Τιμόκλεια τον έσπρωξε με τη βία στο πηγάδι, με αποτέλεσμα τον θάνατό του. Αταλάντευτη μπροστά στις πράξεις της, οδηγήθηκε ενώπιον του Αλεξάνδρου, όπου το ανυποχώρητο θάρρος και η ευγενική της συμπεριφορά άφησαν βαθιά εντύπωση στον μεγάλο κατακτητή. Όταν ο Αλέξανδρος ρώτησε για την ταυτότητά της, η Τιμόκλεια αποκάλυψε άφοβα ότι ήταν η Τιμόκλεια, αδελφή του Θεαγένη, του στρατηγού που ηγήθηκε των Θηβαίων στη μάχη της Χαιρώνειας εναντίον του Φιλίππου.

Μέγας Αλέξαδρος Τιμόκλεια (1)

«ἐμοὶ Θεαγένης ἦν ἀδελφός, ὃς ἐν Χαιρωνείᾳ στρατηγῶν καὶ μαχόμενος πρὸς ὑμᾶς ὑπὲρ τῆς τῶν Ἑλλήνων ἐλευθερίας ἔπεσεν, ὅπως ἡμεῖς μηδὲν τοιοῦτον πάθωμεν.»

O Μέγας Αλέξανδρος θαύμασε το θάρρος της και την άφησε ελεύθερη!

Η επιρροή των γυναικών στο κόσμο της Αρχαίας Ελλάδας

Φωτογραφία εξωφύλλου 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr