Search
Close this search box.
μάνος ευθερίου

Μάνος Ελευθερίου: 105 Χρόνια από τη Γέννηση ενός Πολυσχιδούς Δημιουργού

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Μάνος Ελευθερίου, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους πνευματικούς δημιουργούς, άφησε το σημάδι του σε πλήθος πεδίων.

16 ποιήματα ζητούν «Συγνώμη»: Η γλυκύτητα της συγχώρεσης

Στιχουργός αγαπημένων τραγουδιών, ποιητής, μυθιστοριογράφος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ιστορικός, ζωγράφος και επιμελητής φωτογραφικών άλμπουμ, η δράση του υπήρξε πολυσχιδής και αστείρευτη.

Σε μια συνέντευξη του 2014 στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Ελευθερίου μοιράστηκε σκέψεις του για τη δημιουργική του διαδικασία. “Ποιο είναι, όμως, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία;“, αναρωτιέται. “Όσα μας συμβαίνουν είναι απείρως πιο σημαντικά από όσα γράφουμε – αλλά δεν τα υπολογίζουμε.” Η γραφή, για τον Ελευθερίου, δεν αποτελεί απλή καταγραφή, αλλά μια σύνθετη και πολυεπίπεδη εμπειρία. “Όταν γράφω για ένα ζήτημα που με καίει, νομίζω πως θα βγει κάτι καλό -μια μπαλάντα, ας πούμε-αλλά σιγά-σιγά αρχίζω να αρρωσταίνω. Έχω εδώ και πολλά χρόνια την εντύπωση πως γράφω μέσα σε μιαν ομίχλη.

Παρά τις δυσκολίες και τις αμφιβολίες, η γραφή παραμένει ζωτικής σημασίας για τον Ελευθερίου. “Χωρίς να με κυνηγάει κανενός το αίμα, όποτε γράφω, ζω τις νύχτες του Μακμπέθ.” Η δημιουργική πράξη γίνεται μέσο έκφρασης, κάθαρσης και, αυτοσυντήρησης. “Κακά, όμως, τα ψέματα: γράφω γιατί έτσι δίνω παράταση στη ζωή μου.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Γεννημένος στην Ερμούπολη της Σύρου στις 12 Μαρτίου 1938, ο Μάνος Ελευθερίου άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στα ελληνικά γράμματα. Το 1952, μετακόμισε στην Αθήνα, όπου, τρία χρόνια αργότερα, γνωρίστηκε με τον Άγγελο Τερζάκη. Ο Τερζάκης, διακρίνοντας το ταλέντο του, τον ώθησε να ασχοληθεί με την υποκριτική, οδηγώντας τον Ελευθερίου στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Το 1956, ο Ελευθερίου γράφτηκε στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Σταυράκου, θέτοντας τα θεμέλια για μια λαμπρή καριέρα. Το 1962, η ποίηση άρχισε να παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή του. Το πρώτο του ποίημα, “Η τελική λύση”, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Νέα Πορεία”, ενώ ακολούθησε η έκδοση της πρώτης του ποιητικής συλλογής, “Συνοικισμός”.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει. Την ίδια χρονιά, ο Ελευθερίου βραβεύτηκε σε ποιητικό διαγωνισμό του φοιτητικού περιοδικού “Πανσπουδαστική”. Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους κορυφαίους ποιητές Γιάννη Ρίτσο, Νικηφόρο Βρεττάκο και Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και από τον κριτικό Ανδρέα Καραντώνη, διέκρινε το ξεχωριστό του ταλέντο, χαρίζοντάς του μια σημαντική διάκριση.

Η πορεία του Μάνου Ελευθερίου είχε μόλις ξεκινήσει. Τα πρώτα του βήματα στο χώρο της ποίησης σηματοδότησαν την απαρχή μιας πλούσιας και πολυδιάστατης δημιουργικής διαδρομής.

Ο Μάνος Ελευθερίου πέθανε στις 22 Ιουλίου 2018, σε ηλικία 80 ετών, από ανακοπή καρδιάς.

Καστοριάδης: Μίλησε για μια ζωή γεμάτη λεφτά, σεξ, εξουσία βία και τη-λε-ό-ρα-ση – 10 αποφθέγματά ενός φιλοσόφου

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr