Search
Close this search box.
Λεό Μπουσκάλια αποφθέγματα

Λεό Μπουσκάλια: «Μας κυβερνάει τόσο πολύ αυτό που μας λένε οι άλλοι ότι πρέπει να είμαστε, που έχουμε ξεχάσει ποιοι είμαστε»

Ο Λέο Μπουσκάλια (1924-1998) ήταν Αμερικανός συγγραφέας, εκπαιδευτικός και ομιλητής κινήτρων, γνωστός για τις διδασκαλίες του σχετικά με τη δύναμη της αγάπης και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Ο Λέο Μπουσκάλια τόνισε τη σημασία της έκφρασης στοργής, συμπόνιας και γνήσιας φροντίδας στη ζωή μας. Τα best-seller βιβλία του, όπως τα “Love” και “Living, Loving & Learning”, ενέπνευσαν αμέτρητα άτομα να καλλιεργήσουν ουσιαστικές σχέσεις, τόσο με τους άλλους όσο και με τον εαυτό τους. Ο παθιασμένος και χαρισματικός τρόπος ομιλίας του Μπουσκάλια τον έκανε μια αγαπημένη προσωπικότητα και το έργο του συνεχίζει να επηρεάζει τους ανθρώπους παγκοσμίως. Πίστευε ότι η αγάπη ήταν το κλειδί για την προσωπική ολοκλήρωση και έναν πιο συμπονετικό, αρμονικό κόσμο.

Γιώργος Σεφέρης: 10 αποφθέγματα του πρώτου Έλληνα που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας

20 αποφθέγματα του Λεό Μπουσκάλια

1.Πιστεύω πως ο,τιδήποτε κι αν είσαι στη ζωή, όπως κι αν έμαθες κάτι, αν θέλεις να το μάθεις διαφορετικά, μπορείς να μάθεις, να ξεμάθεις και να ξαναμάθεις τα πάντα. Έτσι υπάρχει πάντα ελπίδα, υπάρχουν πάντα θαύματα!

2. Επειδή δεν υπάρχει κανένα όριο στον εαυτό σου, θα είσαι πάντα συναρπαστικός!

3. Έχουμε δυνατότητες να δούμε, να νιώσουμε, ν’ αγγίξουμε, να μυρίσουμε, τέτοιες δυνατότητες που ποτέ δεν τις έχουμε ονειρευτεί. Όμως έχουμε ξεχάσει πώς. Αυτά είναι τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, αν ενδιαφερόμαστε για τον εαυτό μας κι αν τον αγαπάμε.

4. Όταν αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να επιστρέφει κανείς σ’ ένα σεβασμό για τον εαυτό του, σε μια αγάπη για τον εαυτό του και σε μια συνειδητοποίηση ότι όλα προέρχονται από τον εαυτό του, τότε μπορούμε να δώσουμε στους άλλους.

5. Το πράγμα που θα ‘θελα να δω πιο πολύ από καθετί στον κόσμο είναι να ξαναβρείτε τον αρχικό σας αυθορμητισμό, τον αυθορμητισμό του παιδιού που έλεγε αυτό που σκεφτόταν κι αυτό που αισθανόταν.

6. Η αγάπη είναι κάτι που μαθαίνεται.

7. Πιστεύω ότι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του ανθρώπου που αγαπάει είναι ότι αγαπάει τον εαυτό του.

8. Δε μπορείς να δώσεις παρά μόνο αυτό που είσαι και έχεις. Ο μοναδικός λόγος που έχεις κάτι, είναι για να το δίνεις.

9. Ίσως η ουσία της παιδείας δεν είναι να σας παραγεμίσει το κεφάλι με πληροφορίες, αλλά να σας βοηθήσει ν’ ανακαλύψετε τη μοναδικότητά σας, να σας διδάξει πώς να την αναπτύξετε και μετά να σας δείξει πώς να τη δώσετε στους άλλους.

10. Είμαι κάτι καινούριο, γιατί έζησα κάτι καινούριο μαζί σας.

11. Ποιος είσαι λοιπόν πραγματικά, αυτός που είσαι ή αυτό που μαθαίνεις ή αυτό που σου είπαν για χρόνια οι άλλοι ότι είσαι;

12. Επένδυση στη ζωή σημαίνει επένδυση στην αλλαγή και δε με απασχολεί ο θάνατος, γιατί με απορροφά η ορμή της ζωής!

13. Ο τρόπος να γνωρίσεις πραγματικά ένα πράγμα είναι μέσα από την εμπειρία. Είπα λοιπόν: «Αν θέλεις πραγματικά να γνωρίσεις ένα δέντρο πρέπει να σκαρφαλώσεις πάνω, να το αγγίξεις, να καθίσεις στα κλαδιά του, ν’ ακούσεις τον άνεμο να παίζει μέσα στα φύλλα. Τότε ίσως να μπορείς να πεις πραγματικά: αυτό το δέντρο το ξέρω!»

14. Υπάρχουν χιλιάδες δρόμοι ν’ ανακαλύψεις τον εαυτό σου, να γίνεις ο εαυτός σου. Ο καθένας σας θα βρει το δικό του δρόμο. Μην αφήσετε ποτέ τους άλλους να σας επιβάλλουν το δικό τους.

15.Μας κυβερνάει τόσο πολύ αυτό που μας λένε οι άλλοι ότι πρέπει να είμαστε, που έχουμε ξεχάσει ποιοι είμαστε.

16. Τα παιδιά μας μεγαλώνουν τόσο γρήγορα, που δεν τα βλέπουμε. Σηκώνεις ξαφνικά τα μάτια και βλέπεις έναν έφηβο ή κάποιον σε ηλικία γάμου. Έχεις χάσει τη χαρά να κοιτάζεις τα πρόσωπά τους, γιατί τρέχεις όλη τη μέρα να τους εξασφαλίσεις διάφορα πράγματα κι έχεις χάσει τη χαρά.

17. Ζωή δεν είναι ο στόχος, αλλά το ταξίδι.

18. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς βρίσκονται σ’ ένα ανθρώπινο πλάσμα.

19. Δίσταζα πάντα να καθορίσω την αγάπη, γιατί τη βλέπω σαν κάτι απεριόριστο κι όσο ο άνθρωπος γίνεται πιο μεγάλος και πιο ωραίος και πιο εκδηλωτικός, έτσι μεγαλώνει κι η αγάπη.

20. Νομίζω ότι το να ακούς είναι τρομερά σημαντικό κι ωστόσο όλοι τρέμουμε κι αντιπαθούμε τη σιωπή. Τα πιο όμορφα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν αν μέναμε σιωπηλοί. Αν θέλετε να συμβουλεύετε τους ανθρώπους, αν θέλετε να σας μιλάνε, μείνετε σιωπηλοί. Ύστερα από ένα λεπτό είναι έτοιμοι να πουν ο,τιδήποτε.

10 γυναίκες που κέρδισαν βραβείο Νόμπελ και διαμόρφωσαν την πορεία της ανθρωπότητας

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr