Search
Close this search box.
Λένιν θάνατος

Ο θάνατος του Λένιν: «Ο άνθρωπος που οργιζόταν αν τα μολύβια του δεν ήταν σωστά τοποθετημένα στο γραφείο»

Ο Λένιν κατάφερε να πραγματώσει μια απο τις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ιστορία απέναντι σε ένα ομολογουμένως καταπιεστικό τσαρικό καθεστώς. Όμως ο φόβος κάθε επαναστάτη είναι να μη μοιάσει στον καταπιεστή του.

Ένας σφοδρός και οξύθυμος άνθρωπος που ξεσπούσε σε θυμό αν τα μολύβια δεν ήταν σχολαστικά τοποθετημένα στο γραφείο του, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ζωή του Λένιν δεν έμελλε να είναι μακρά. Η δυσανεξία του στη διαφωνία, ο μαχητικός τρόπος αντιπαράθεσης και η ένθερμη αφοσίωσή του στις ιδέες του Μαρξ αντανακλούσε εκείνη ενός θρησκευτικού ζηλωτή. Ο πρώην Βλαντίμιρ Ίλιτς Ουλιάνοφ ενορχήστρωσε την ανατροπή της ρωσικής πολιτικής τάξης. Επέκτεινε τη σοβιετική αυτοκρατορία σε τεράστιες εκτάσεις της ανατολικής Ευρώπης, πρωτοστάτησε στη δημιουργία και επέκταση των Γκούλαγκ, για να υποκύψει στη θνησιμότητα σε ηλικία 53 ετών. Ο επαναστατικός μπολσεβικισμός του Λένιν άφησε ανεξίτηλο σημάδι στον 20ό αιώνα και ο κόσμος συνεχίζει να παλεύει με τις διαχρονικές συνέπειες της κληρονομιάς του.

Μέχρι το 1921, ο Λένιν βρέθηκε εξαντλημένος και σε ραγδαία παρακμή. Τα χρόνια της φρενήρους επαναστατικής δραστηριότητας είχαν επιβαρύνει την υγεία του, με αποτέλεσμα αϋπνία και οξείς πονοκεφάλους. Αναζητώντας καταφύγιο στο σπίτι του στο Γκόρκι, έξω από τη Μόσχα, πάλευε με αυτές τις ασθένειες, σκεπτόμενος κάποια στιγμή να αυτοκτονήσει. Παρά το γεγονός ότι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, η υγεία του Λένιν συνέχισε να επιδεινώνεται. Είναι αξιοσημείωτο ότι επέμενε στα καθήκοντά του, διατάσσοντας τη σύλληψη και τη φυλάκιση των αντιπάλων του, εμπλεκόμενος μάλιστα σε διαμάχη με τον Στάλιν, τον οποίο θεωρούσε ακατάλληλο για υψηλό αξίωμα.

10 βιβλία στην «πυρά»: Όταν ο κομμουνισμός και ο ναζισμός έκαναν cancel

Παρά τη φθίνουσα υγεία του, ο Λένιν επέμενε στα καθήκοντά του, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία για να συλλάβει και να φυλακίσει τους αντιπάλους του. Η συνεχιζόμενη σύγκρουσή του με τον Στάλιν, τον οποίο θεωρούσε “άξεστο” και ακατάλληλο για σημαντικούς ρόλους, συνέχισε να κλιμακώνεται. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν, σε μια τηλεφωνική συνομιλία, ο Στάλιν φώναξε προσβλητικά στη σύζυγο του Λένιν, Ναντέζντα Κρούπσκα. Ο Λένιν παρέμεινε αμετακίνητος στην επιμονή του ότι ο Στάλιν δεν έπρεπε να είναι ο διάδοχός του, υποστηρίζοντας ότι ο Λέων Τρότσκι έπρεπε να αναλάβει τον μανδύα αντί αυτού.

Καθώς η επιβάρυνση της υγείας του αυξανόταν, η ικανότητα του Λένιν να μιλάει ή να γράφει μειωνόταν από μια σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων, καθιστώντας τον όλο και πιο ανίκανο. Παρ’ όλα αυτά, τον Δεκέμβριο του 1923, εξελέγη πρόεδρος της κυβέρνησης της νεοσύστατης Σοβιετικής Ένωσης, με τις αρχές να δημοσιεύουν ελπιδοφόρες δηλώσεις για τη βελτίωση της υγείας του, επικαλούμενες πρόσφατες αποστολές κυνηγιού λαγού. Ωστόσο, η πραγματικότητα ήταν ζοφερή και ο Λένιν απεβίωσε στις 24 Ιανουαρίου 1924.

Ο θάνατός του προκάλεσε αναταράξεις στην κυβέρνηση, η οποία τον περιέγραψε ως καταστροφικό πλήγμα για τους εργάτες της Σοβιετικής Ένωσης. Η σορός του Λένιν μεταφέρθηκε στη Μόσχα, όπου έμεινε επί τρεις ημέρες , προσελκύοντας ένα εκατομμύριο πενθούντες.

Λένιν θάνατος
Το Μαυσωλείο του Λένιν στη Μόσχα, 1930. Φωτογραφία: Λένιν, Φωτογραφία: Universal History Archive

 

Οι διαδικασίες της κηδείας στη Μόσχα περιλάμβαναν ομιλίες από υψηλόβαθμα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του Στάλιν, ο οποίος φημολογείται ότι ήταν κρυφά ικανοποιημένος από τον θάνατο του Λένιν. Αξιοσημείωτα απουσίαζε ο Τρότσκι, ο οποίος παραπλανήθηκε σκόπιμα σχετικά με την ημερομηνία της κηδείας από τον Στάλιν. Η σορός, που εκτέθηκε στην Κόκκινη Πλατεία εν μέσω δύσκολων καιρικών συνθηκών, σηματοδότησε την έναρξη μιας συμβολικής τελετουργίας. Οι πενθούντες, κρατώντας πανό, τα κατέβασαν σε μια πομπή μπολσεβίκικης πίστης. Η σορός τοποθετήθηκε τελικά σε ένα ξύλινο μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία, το οποίο αργότερα αντικαταστάθηκε από ένα πέτρινο μαυσωλείο το 1930.

Λένιν θάνατος
Εκπρόσωπος των εργατών κλωστοϋφαντουργίας στην κηδεία. Φωτογραφία:Hulton-DeutschCollection/Corbis

Ο Λένιν αν και πέρασε πρωτοποριακούς νόμους για την εποχή του δεν κατάφερε να εφαρμόσει κανέναν με επιτυχία. Έτσι η ιστορία τον κατέγραψε ως έναν ικανό επαναστάτη αλλά ελλειπή κυβερνήτη. Ούτως ή  άλλως ποιος φόρεσε το δαχτυλίδι της εξουσίας και κατάφερε να σιωπήσει τις στοιχιωτικές φωνές του; Το σώμα του, που εξακολουθεί να εκτίθεται στη Μόσχα, παραμένει αντικείμενο σεβασμού στη σημερινή Ρωσία υπό το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν.  ο Λένιν είναι ένα σηματικό κεφάλαιο για τη Ρωσία και αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το Τhe new european.co.uk

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr