Search
Close this search box.
Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Έργου

Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Έργου: Ανακοινώθηκαν οι νικητές

Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Έργου: Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τους αποδέκτες των Κρατικών Βραβείων Θεατρικού Έργου 2022 σε διάφορες κατηγορίες, αναγνωρίζοντας τα δημιουργικά επιτεύγματα ενηλίκων, παιδιών και νέων συγγραφέων.

Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Έργου

Από ένα σύνολο 76 συμμετοχών που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό, η κορυφαία διάκριση, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο επτά χιλιάδων (7.000) ευρώ, απονεμήθηκε ομόφωνα σε δύο εξαιρετικά έργα: “Το Κάτω” της Ζέτης (Γεωργίας-Παραμυθίας) Φίτσιου, που υποβλήθηκε με το ψευδώνυμο “Αλίκη Καρνέζου”, και “Terra Incognita” της Ελευθερίας Μιχαηλίδη, που υποβλήθηκε με το ψευδώνυμο “Ειρήνη Αγγελίδη”.

Eρρίκος Ίψεν: Τα έργα του ως χαραμάδες προς την πραγματικότητα

Η επιτροπή επιλογής επαίνεσε αυτά τα δύο έργα για την καινοτόμο και ελκυστική δραματουργία τους, την καλά καθορισμένη ανάπτυξη χαρακτήρων και τη φανταστική αφήγηση. Και τα δύο έργα επιδεικνύουν πρωτοτυπία στα θέματά τους, με μια σύγχρονη πινελιά που βρίσκει απήχηση σε σύγχρονα ζητήματα.

Περαιτέρω έπαινοι απονέμονται στα έργα “Η κοιλάδα της παπαρούνας” του Δημητρίου Αλεξίου, που υποβλήθηκε με το ψευδώνυμο “Vladimir Zeletin”, “Της Λένης Μηλιά” της Στυλιανής Χρέτη, που υποβλήθηκε με το ψευδώνυμο “Μυρσίνη Ζαχαρία”, “Αίμα Δήμη” της Ελένης Κωστοπούλου, που υποβλήθηκε με το ψευδώνυμο “Dylan_Akulinos”, και “Το πέρασμα” της Άννας Πίττα, που υποβλήθηκε με το ψευδώνυμο “Somehow”. Τα τέσσερα αυτά έργα αναγνωρίστηκαν από την επιτροπή για την αξία τους, αναδεικνύοντας αξιόλογες δυνατότητες και προϊδεάζοντας για λαμπρές προοπτικές τόσο για τα έργα όσο και για τους συγγραφείς τους στο μέλλον.

Η απόφαση της επιτροπής προκάλεσε επίσης ομόφωνη σύσταση προς το Υπουργείο Πολιτισμού για άμεση και συνεπή στήριξη των κειμένων αυτών και της ίδιας της ελληνικής γλώσσας.

Η έγκριτη κριτική επιτροπή, υπό την προεδρία του Νίκου Διαμαντή, σκηνοθέτη, και αποτελούμενη από τα μέλη Αμαλία Κοντογιάννη, θεατρολόγο, Πέγκυ Σταθακοπούλου, ηθοποιό, Ανδρέα Φλουράκη, θεατρικό συγγραφέα, και Μπέττυ Αρβανίτη, ηθοποιό, κατέληξε συλλογικά σε αυτά τα συμπεράσματα.

Στον τομέα της Παιδικής Θεατρικής Συγγραφής, το Κρατικό Βραβείο για το έτος 2022, σε συνδυασμό με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμήθηκε ομόφωνα στο έργο “Ο αδελφός μου από τα αστέρια” της Αγγελικής Δαρλάση, που υποβλήθηκε ως “Άννα Δήμου”. Το σκεπτικό αυτής της επιλογής αναδεικνύει τη σύγχρονη και πρωτότυπη θεματολογία που διερευνά με λεπτότητα τη σχέση μεταξύ δύο αδελφών -ένα από τα οποία βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Το έργο συνυφαίνει αριστοτεχνικά την τρυφερότητα, την ευαισθησία και τον σεβασμό, ενώ παράλληλα πραγματεύεται επιδέξια τον μοναδικό κόσμο του αδελφού με αυτισμό.

Έπαινος απονέμεται επίσης στο έργο “Once in Hamelin” της Maria Chiou, που υποβλήθηκε με το ψευδώνυμο “Bee”. Το έργο αυτό αναπαριστά με δεξιοτεχνία το γνωστό παραμύθι “Ο αυλικός του Χάμελιν” που καταγράφηκε από τους αδελφούς Γκριμ. Παρά τα δυνατά του σημεία, ο έπαινος αναγνωρίζει τη δυνατότητα για μια ευρύτερη, πιο ολοκληρωμένη ανάπτυξη της αφήγησης που υπερβαίνει το αρχικό παραμύθι.

Η επιτροπή επιλογής, αποτελούμενη από τον Τάκη Τζαμαργιά, σκηνοθέτη, ηθοποιό και εκπαιδευτικό, τη Μαρία Καρανανού, θεατρολόγο, τη Μαρία Δημάκη-Ζώρα, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεατρολογίας, και τους Συμβούλους – Καθηγητές του ΕΚΠΑ, τη Δήμητρα – Βικτωρία Πανάγου, θεατρική συγγραφέα, σκηνογράφο, και τον Εδουάρδο – Δημήτριο Γεωργίου, σκηνογράφο και αρχιτέκτονα, κατέληξε συλλογικά σε αυτά τα συμπεράσματα.

Κλείνοντας την απόφασή της, η επιτροπή εξέφρασε τη δέσμευσή της να καλλιεργήσει νέες δημιουργικές δυνάμεις στη θεατρική συγγραφή και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους στη συγγραφή για το νεανικό κοινό.

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr